8 oktober 2016

iOS 10iOS 10: Nieuwe interface en opties in de Kaarten app

Kaarten logo apple

De Kaarten applicatie ziet er vanaf iOS 10 totaal anders uit. De interface is grondig op de schop gegaan en ziet er gelikt uit. De kaarten krijgen nu alle ruimte omdat het zoekveld naar beneden of opzij is verplaatst in een dunne balk.

Wanneer je op deze balk tikt kun je direct zoeken, dichtbij-suggesties raadplegen en je recente zoekopdrachten bekijken en opnieuw gebruiken. Het zoek scherm kun je ook weergeven door de dunne balk omhoog te vegen of net te verbergen door deze omlaag te vegen. Boven het zoekveld en onderaan rechts op een iPad vind je overigens het weertype en temperatuur terug van jouw huidige locatie.

Een route maken via de vernieuwde Kaarten app

• Tik op het zoekveld en vul je eindbestemming in
• Kaarten gaat aan de slag
• Tik op 'Route' en kies de gewenste route
• Tik op de 'Start' knop om de route te starten van af je huidige locatie

nieuwe interface in de kaarten app ios 10

Uiteraard is dit niet moeilijk, maar een route in de Kaarten applicatie wordt altijd direct vanaf je huidige locatie gestart. Wil je net een route bekijken niet vanaf je huidige locatie dan moet je de eindbestemming invullen in het zoekveld en daarna tikken op 'Route'. iOS gaat aan de slag en stippelt de routes uit, tik vervolgens in het zoekveld op 'Mijn locatie' boven de voorgestelde routes. Nu heb je de mogelijkheid om een andere startbestemming in te vullen. Tik op 'Route' om de trajecten te bekijken.

Tijdens een route houdt de Apple Maps app vanaf nu ook rekening met het verkeer. Nader je bijvoorbeeld een file of een opeens afgesloten weg dan suggereert de app een alternatieve route die je eventueel kunt rijden.

Geparkeerde auto terugvinden in iOS 10

Je geparkeerde auto terugvinden kan eenvoudig vanaf iOS 10. De Kaarten app onthoudt namelijk waar je auto staat geparkeerd. Om gebruik te kunnen maken van deze functie moet je iPhone gekoppeld zijn via bluetooth of carplay met je auto. iOS zal altijd je auto onthouden als deze eerste verbinding heeft gemaakt via bluetooth of CarPlay.

Zodra je de auto hebt verlaten kun je de Kaarten applicatie openen. Veeg het zoekveld omhoog om je bestemmingen te bekijken. Hier vind je de optie 'Geparkeerde auto' terug en kun je hier naar toe navigeren. Deze optie kun je uitschakelen via Instellingen ▸ Kaarten ▸ Toon parkeerlocatie

Klik hier voor meer informatie over deze functie

geparkeerde auto bekijken in Kaarten en extensies voor Apple Maps

Apps van derde raadplegen in Apple Maps

Vanaf iOS 10 kunnen ontwikkelaars ook een extensie aanbieden in de Apple Maps applicatie. Denk hierbij om direct vanuit de Kaarten app een rit te boeken via Uber of een reservatie te maken in een gevonden restaurant. Ritten boeken via extensies kan door in het zoekveld een eindbestemming in te voeren en te tikken op 'Route'. Kies vervolgens onderaan voor 'Rit'. De extensies voor Kaarten kun je raadplegen via Instellingen ▸ Kaarten ▸ Uitbreidingen.

Lees ook: De vernieuwde Berichten applicatie in iOS 10

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • Nick Seamore

  16 september 2016 om 14:15

  Wanneer begrijpt Apple dat er ook al heel erg lang fietsen bestaan als vervoersmiddel? Maar wel handig dat je hem kunt verwijderen. Heb niks met Google maar die heeft wel een fiets navigatie. Heel normaal op deze planeet.

 • H.a.hagedoorn

  16 september 2016 om 22:23

  Sluit mij volledig, aan bij de opmerking van Nick Seamore

 • Robbert

  20 september 2016 om 22:31

  Sinds de update naar ios10 verbindt kaarten automatisch met mijn parrot (Bluetooth) in de auto, waardoor het geluid over de parrot gaat. Oftewel, ik kan niet met route rijden en radio luisteren tegelijk, of ik moet Bluetooth uitzetten, maar dan kan ik niet gebeld worden. Iemand enig idee hoe dit weer terug gaat naar hoe het was?

 • Wesley Fabry

  21 september 2016 om 9:38

  @robbert je kunt proberen de output aan te passen. Veeg met één vinger omhoog vanaf de onderkant van het scherm om het bedieningspaneel te openen. Veeg naar het tweede paneel. Tik op de driehoek met cirkels onderaan. Kies als output ‘iPhone’ i.p.v. de auto. Weet niet of het werkt, wel proberen waard.

 • Mono

  27 december 2016 om 9:58

  Sinds de update van ongeveer een halfjaar geleden spreekt de begeleidingsstem straatnamen met een spatie erin heel vreemd uit. Het klinkt bijna als jippie-a-jee. Is echt heel lastig om daar dan de juiste straatnaam uit te halen. Ik had gehoopt dat het inmiddels wel opgelost zou zijn maar helaas..

 • Gea

  2 maart 2017 om 12:37

  Inderdaad worden straatnamen na de update uitgesproken met “stra-jippie”
  ertussen…-rechtsaf naar Koninginstrajippiewilhelminalaan–. Was hilarisch in het begin maar begint nu irritant te worden. Zeker met meerdere spaties in een straatnaam!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!