29 juli 2014

Kleine handige iOS tips die iedereen moet weten (#3)

kleine-ios-tipsTien is meer dan één
Via de camera applicatie in iOS kun je prachtige en goede foto’s maken met je iPhone, iPad of iPod Touch. Wanneer je snel meerdere foto’s achter elkaar wil maken kun je enkele keren tappen op de cameraknop, maar je kan hem ook ingedrukt blijven houden.

Onmiddellijk maakt iOS een reeks foto’s die allemaal worden opgeslagen. Ben je in het bezit van een iPhone 5s dan worden deze zelfs gegroepeerd en kiest iOS zelf de beste foto uit de gemaakte reeks. Bij andere toestellen moet je dit zelf doen en worden ze niet gegroepeerd.

burstfavo2

Punt, komma
Teksten typen met behulp van de iPhone, iPad en iPod Touch gaat goed. Alleen moet je in de meeste gevallen de punt selecteren achter de 123-knop die standaard aanwezig is op het toetsenbord. Toch kun je sneller een punt typen, tap gewoon na het einde van iedere zin tweemaal op de spatiebalk. Automatisch wordt er een punt en spatie toegevoegd en kun je verder gaan met typen. Is dit niet het geval? Activeer dan eerst de optie ‘Sneltoets voor punt’ via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toetsenbord.

Zwijgen is zilver, spreken is goud
Verwerk je een hoop tekst op een dag, maar ben je te moe om te lezen? Dan kan iOS de tekst voorlezen. In iOS is het namelijk mogelijk tekst te laten uitspreken op ieder moment dat je wenst. Hiervoor dien je wel de optie ‘Spreek selectie uit’ te activeren via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ Spreek selectie uit. Selecteer een tekst, bijvoorbeeld een artikel op appletips. Tap hierna in het pop-up menu op de optie ‘Spreek uit’ om te tekst te laten voorlezen. Via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ Spreek selectie uit, kun je overigens enkele instellingen waaronder de spreeksnelheid wijzigen.

spreek uit

Vrij deze week?
De standaard agenda applicatie in iOS beschikt over een dag-, maand-, lijst- en jaarweergave, maar waar is de weekweergave gebleven?. Veel gebruikers denken dat deze niet aanwezig is in iOS, maar niets is minder waar. Activeer maar de Agenda applicatie en draai je iPhone of iPod Touch een kwartslag naar links of rechts. Onmiddellijk wordt de weekweergave geactiveerd. Op de iPad is dit overigens niet nodig, deze beschikt standaard over een weekweergave via de 'Week'-knop.

Kleine handige iOS tips die iedereen moet weten
Een vaste rubriek waarin verschillende kleine en handige tips voor de iPhone, iPad en iPod Touch worden besproken. De verschillende delen, kun je hier bekijken.Reacties


 • martin

  31 juli 2014 om 14:44

  Dat van de punt is heel handig! De komma en andere leestekens/interpunctie miste ik, maar kan ook heel simpel door de .?123 toets ingedrukt te houden en dan naar het gewenste teken te gaan en loslaten. Hopla en je kunt weer verder met je tekst. (of hadden jullie dit al eens behandeld?)

 • Wesley Fabry

  31 juli 2014 om 15:25

  @martin deze staat ergens vermeld op de website, maar zeker en vast goed om deze in de toekomstige ‘kleine handige iOS tips die iedereen moet weten’ in te plannen.. Bedankt!

 • kelly

  13 januari 2015 om 18:55

  dus er is geen andere manier om een sneltoets van een punt te hebben ? dan dubbel te drukken op de spatiebalk .

Een reactie toevoegen: