31 augustus 2009

Mac OS X 10.6 Snow Leopard verbeteringen (deel 4)

snowleopard

Het vierde en voorlopig laatste deel van Snow Leopard's verbeterde features. Alle overige features gaan we vanaf nu in aparte artikelen behandelen. Met dit deel en de voorafgaande delen is in ieder geval op te maken dat een update naar Snow Leopard zeker de moeite waard is!

In Mac OS X 10.6 Snow Leopard zijn door Apple een groot aantal verbeteringen aangebracht. Sommige van deze verbeteringen zijn direct waar te nemen, andere verbeteringen zitten soms heel goed verborgen of vallen op het eerste gezicht helemaal niet op.

Fotolader

Fotolader heeft een iTunes make-over gekregen, de lay-out is identiek als bij iTunes opgedeeld in een apparaten en media gedeelte. Je kan nu met Fotolader je camera met andere gebruikers in het lokale netwerk delen. Op hun computer moet dan ook Snow Leopard zijn geïnstalleerd zijn. In het media venster is extra informatie over de foto's en video's te vinden inclusief GPS informatie mits je camera dat ondersteund.

Fotolader kan je terugvinden in de Programma's map van je Mac

10-6-fotolader


Screenshots naamgeving

Screenshots worden niet meer weggeschreven als 'Afbeelding' + volgnummer maar worden nu voorzien van de benaming: 'Schermafbeelding' + datum + tijd.

Screenshot maken: Shift ⇧ + Command ⌘ + 3

10-6-screenshots


Geluidsvolume icoon in de menubalk

Door met Alt/Option ⌥ te klikken op het geluidsvolume icoon in de menubak krijg je een extra menu te zien. Hiermee kan je switchen tussen in en uitvoer apparaten en direct naar de geluids voorkeuren gaan in de systeem voorkeuren.

Menubalk ▸ Volume icoon

10-6-geluid-menubalk


Chinese characters invoeren

Doormiddel van het trackpad is het nu mogelijk om Chinese characters te schrijven. Nu hebben wij daar als Nederlanders niet zoveel aan maar we hebben toch een hoop vragen ontvangen hoe je dit moet activeren. En eerlijk is eerlijk het is leuk om er even mee te spelen. De opties die op het grafisch trackpad verschijnen links en rechts kan je activeren door te tappen op je trackpad in het aangegeven gebied.

Je activeert de Chinese trackpad invoer als volgt:

▸ Systeemvoorkeuren ▸ Taal en tekst ▸ Invoerbronnen ▸ Activeer Chinese-Simplified
Gebruik hierna Control + Shift ⇧ + Spatiebalk om de trackpad invoer te activeren.

10-6-chinees-track


Toestenbord weergave

In OS X Leopard had de toetsenbord weergave op het scherm geen mogelijkheid om het formaat van het toetsenbord aan te passen. Vanaf nu kan je het formaat aanpassen zoals je gewend bent bij een normaal venster via de 'resize handle' rechts onder in het venster.

Verschrikkelijk handige optie als je bijvoorbeeld een iTablet zou hebben! Hint Hint! :-)

 ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toestenbord ▸ Toon toetsenbord in menubalk

Via de menubalk kan nu de toetsenbord weergave ingeschakeld worden.

10-6-onscreen-toetsenbord


Verwijderen van volumes

In OS X Leopard kwam het nog wel eens voor dat je een USB Stick/Harddisk of diskimage niet kon verwijderen (unmounten) aangezien deze nog in gebruik was door een applicatie. In Snow Leopard wordt nu netjes weergegeven welke applicatie het device of diskimage nog in gebruik heeft.

10-6-unmount


De open en bewaar dialoog vensters aanpassen

Het is in Snow Leopard mogelijk om de open en bewaar dialoog vensters aan te passen, je kan kolommen verplaatsen en toevoegen. Als extra kolommen kan je toevoegen: Aanmaakdatum, Laatst geopend, Grootte, Soort, Versie en Label.

10-6-bewaren-dialoog


Quicktime scherm vergroten

In Quicktime Player kan je het venster formaat aanpassen met Command ⌘ + en -, hierbij worden de originele verhoudingen gerespecteerd.

10-6-qt-aanpassen-scherm

Snow Leopard verbeteringen deel 3
Snow Leopard verbeteringen deel 2
Snow Leopard verbeteringen deel 1Reacties


 • Binaries4me

  31 augustus 2009 om 10:13

  Was weer een toppertje.
  Nu is de vraag WAAR BLIJFT DE POSTBODE!

 • Joostf1

  31 augustus 2009 om 10:52

  @Binaries4me: Hier hetzelfde. Netjes een week geleden besteld bij Apple, vrijdag verzonden en nu nog niet in huis! Wil ook alle verbeteringen bekijken!!!

 • Patrick

  31 augustus 2009 om 11:45

  ik heb hem zaterdag al binnen gekregen hoor, en nu lekker aan het spelen met de nieuwe features:P

 • dito

  31 augustus 2009 om 11:49

  Als je hem niet nodig hebt kun je je centen beter in je zak houden het is leuk maar hoeveel functies ga je nu daadwerkelijk gebruiken?
  dit had eigelijk gewoon een update op 10.5.8 moeten zijn exchange word enkel 2007 ondersteund en cs werkt niet meer goed deze maken ook geen update voor de10.6
  maar raden je aan de cs4 te kopen
  dus iedereen die deze niet heeft maar toch sl wilt hebben goed gekloot.
  lekker in de winkel laten liggen zou ik zeggen

 • michelr

  31 augustus 2009 om 12:15

  Ga toch even kijken vanmiddag bij MacMe, hopelijk ligt er nog een.

 • elice82

  31 augustus 2009 om 12:23

  Ik heb Snow Leopard op vorige week woensdag bestel en krijg hem op woensdag binnen.
  Als het goed is! Ik kan niet wachten.
  Even een belangrijke vraag wat doen jullie Clean Install of Archive and Install of Upgraden? Ik weet niet meer wat het beste is?

 • patricia

  31 augustus 2009 om 13:16

  Zaterdag snow via de post ontvangen.

 • Renzo

  31 augustus 2009 om 15:32

  @elice82: Snow Leopard installeert altijd als “Archive and Install”. De keuzemogelijkheid is uit de Installer gehaald. Als je clean wilt installeren (waar ik altijd de voorkeur aan geef; is namelijk een stuk sneller), moet je eerst je OS X partitie wissen met Disk Utility/Schijfhulpprogramma.

 • patricia

  31 augustus 2009 om 16:03

  @renzo,gaat dat ook met de zgn. upgrade versie?

 • Renzo

  31 augustus 2009 om 17:13

  Voor zover ik weet wel. Installer doet volgens mij ook bij de upgrade disk een “Archive & Install”. Het enige verschil met de retail disk is dat hij kijkt of je al Leopard op je hard disk hebt staan.

 • Renzo

  31 augustus 2009 om 17:21

  @patricia: Ik begrijp bij nader inzien je vraag pas :). Ja je kan ook je schijf wissen en Snow Leopard clean installeren. Die check voor Leopard doet ie aan het begin, tijdens het starten van Installer. Als je je partitie hebt gewist, moet je wel gelijk Snow Leopard installeren, anders werkt dit trucje niet meer natuurlijk. Dan zou je eerst weer Leopard moeten installeren.

 • patricia

  31 augustus 2009 om 17:49

  @renzo…bedankt voor je toelichting!!

 • Ruud

  31 augustus 2009 om 18:34

  VUZE V.4.2.0.4 werk niet met snow leopard,
  sinds dat ik upgegrade heb naar snow leopard kan ik niet meer downloaden met VUZE.
  weet iemand hier een oplossing voor.

  Met vriendelijke groeten Ruud

 • Martijn

  31 augustus 2009 om 20:31

  @Ruud

  VUZE v.4.2.0.4 werkt prima bij mij op Snow Leopard. Mogelijk ligt het aan iets anders?

  @Redactie: “Screenshot maken: Shift ⇧ + Command ⌘ + 3”
  Bij mij werkt deze functie enkel met Shift ⇧ + Command ⌘ + 4

  Grtz!

 • mars

  3 september 2009 om 2:26

  SPIJT!!!!!!!! Nooit had ik SL moet installen, CS4 Flash crashed direct bij de start! Lullig is ook NIEMAND kan mij hiermee helpen, Apple servive, Adobe niet, wie in godsnaam wel? CS4 2x opnieuw geinstall. SL 2x opnieuw geupgrated. Helemaal gek van Apple, maar ben nu erg geschrokken, ik sta er gewoon alleen voor, ook veel forums aangeschreven, zelfs hier bij Appletips, maar niemand geeft reactie of heeft advies.
  SPIJT heb ik ervan, zeker als je van CS 4 Flash afhankelijk bent!

  Ziek ben ik ervan..
  Mars (help me)

 • Mayke

  6 november 2009 om 12:26

  Weet iemand of het mogelijk is om bestanden na een clean install toch terug te halen? Het ‘clean install advies’ kreeg ik van een medewerker van de Apple helpdesk… Ik dacht dat ik er enkel mijn oude besturingssysteem mee zou wissen, maar helaas. Geen back-up gemaakt. Alle bestanden zijn weg waaronder een aantal die ik graag terug zou krijgen. Heb 1 data recovery programma geprobeerd maar zonder succes.

  Kan iemand me helpen?

 • Mayke

  6 november 2009 om 16:40

  Ik heb inmiddels een onbetaalde versie van Stellar Phoenix Macintosh 4.0 gedownload en gebruikt. Er zijn 10 lost Volumes gevonden, maar ik weet niet hoe ik deze nu kan omzetten naar bruikbare bestanden. Kan iemand me daar misschien mee helpen? :-)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!