31 juli 2011

10.7Mac OS X: Spaces selecteren in Mission Control

Een paar kleine tips voor Mission Control die heel erg handig kunnen zijn. Wanneer je Mission Control activeert dan verschijnen bovenin het venster de Spaces (bureaubladen), wanneer je een space selecteert verlaat je direct weer Mission Control en wordt de Space volledig op het scherm weergegeven.

Het direct verlaten van Mission Control is niet handig als je een venster wil verplaatsen naar een andere Space of er de inhoud ervan wil bekijken. Met behulp van de option⌥ toets is het mogelijk om de Space weer te geven in Mission Control zelf. Erg handig als je geen multitouch trackpad of muis bezit.

Met de option⌥ toets in combinatie met de pijltoets links/rechts kun je snel bladeren door de verschillende Spaces. Wanneer je een trackpad bezit dan kun je met behulp van de horizontale swipe met drie vingers switchen naar andere space.

De option⌥ toets werkt ook in combinatie met applicaties die in volledige schermweergave actief zijn. Wanneer je in Mission Control de muis op een venster plaatst kun je met behulp van de spatiebalk inzoomen op het venster, erg handig om snel de inhoud te bekijken.

Bonus tip: Activeer Mission Control (F3) ook eens met de Shift⇧ toets ingedrukt voor een slow-motion effect. Dit geeft een erg mooi effect als je meerdere vensters open hebt staan.Reacties


 • marco

  31 juli 2011 om 21:07

  1. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of het mogelijk is om die ‘alt/option’ status als default te kunnen instellen. Ik zou dat denk ik wel overwegen of in elk geval het een tijdje proberen of dat bevalt.

  2. Kan iemand eens uitleggen waarom de alt-toets steevast option genoemd wordt ? Op het toetsenbord staat ook gewoon alt. Het kan wel zijn dat in het verleden er option op stond maar blijkbaar noemt Apple het tegenwoordig ‘alt’. En alt staat gewoon voor alternative.

  Je zegt ten slotte toch ook niet meer dat een artiest met een nieuwe LP is uitgekomen. Je zegt tegenwoordig CD of nog liever Album.

  En het is voor nieuwe Apple gebruikers misschien wel prettig dat er gerefereert wordt naar toetsnamen die ze kunnen herkennen.

  Amen

 • BenG Bangt Beats

  31 juli 2011 om 22:54

  Zo…niet haten dude…

 • Richard IJzermans

  31 juli 2011 om 23:01

  De officiële naam van de toets is ‘Option’

  Check: http://support.apple.com/kb/HT1343?viewlocale=nl_NL

  Simpel….

 • ThaMan

  31 juli 2011 om 23:18

  Die Bonus Tip is very handy….
  Ik had vroeger in OSX “CMD + Pijl” toets gelinked aan het over schakelen naar een andere space, blijkbaar is dit in Lion mee overgenomen.

  Nog een vraag, ik had vroeger progs zo ingesteld om in enkel in een bepaalde space open te gaan (bv: MSN in de onderste space links) kan dit nog ingesteld worden in Lion ?

 • Ramon

  1 augustus 2011 om 11:04

  Nog een aanvullende tip. De spaces hebben de neiging om door elkaar te gaan staan. De volgorde van de bureaubladen is dan niet meer (bijv.) 1 t/m 10. Dit kun je weer afdwingen door in het regelpaneel van Mission Control de optie “Wijzig volgorde van spaces automatisch op basis van meest recent gebruik” te deactiveren.

 • marco

  1 augustus 2011 om 23:03

  Dat de officiële naam van de alt-toets Option is geloof ik direct. Ik zal dat niet durven bestrijden. Maar Apple wint de laatste jaren veel (oud?) Windows gebruikers. En die zegt de naam Option niets en zij zien op hun mooie Apple toetsenbord toch echt Alt staan. Dus ergens zou je de conclusie mogen trekken dat Apple de naam Option min of meer heeft laten vallen. Je kunt echt geen toetsenbord van Apple meer kopen met een Option-toets.

  Of ben ik de enige die vind dat ik een punt heb?

 • Marc

  2 augustus 2011 om 9:25

  Ehh… Hebben we het hier nu écht over de naam van toets?

  @marco: misschien heb je een punt, maar op mijn toetsenbord staat hier ook een > boven

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!