6 augustus 2011

10.7OS X Lion: Spaces gebruiken…

Via het contactformulier ontvangen we dagelijks veel vragen met betrekking tot spaces. In Mac OS X Lion is de functionaliteit van spaces gewijzigd en dat roept blijkbaar nog steeds veel vragen op.

Helaas is Apple zelf niet consequent met de benaming van spaces, op sommige plaatsen in de gebruikersinterface wordt ook wel de term 'bureaublad' gebruikt als er spaces worden bedoeld. Het grootste probleem in spaces waar gebruikers tegen aanlopen is het automatisch herschikken van de spaces door Mac OS X zelf, gelukkig is dit uit te schakelen. Hieronder de antwoorden op de meeste gestelde vragen.

Een nieuwe space aanmaken

Start Mission control en ga met de muis naar de rechterbovenhoek van het scherm, er verschijnt nu vakje met een '+' erin, klik hierop om een nieuwe space toe te voegen.

Een space verwijderen

Start Mission control en beweeg de muis over de space dat je wilt verwijderen, in de linkerbovenhoek van de space verschijnt een zwarte rondje met een 'x' erin. Klik hierop om de space te verwijderen. Wanneer het rondje niet verschijnt kun je de option⌥ toets gebruiken om deze zichtbaar te maken.

Een Applicatie toekennen aan een space

Selecteer de Space waaraan je de applicatie wilt toekennen en klik met de secundaire muisknop op het icon van de applicatie in het Dock. Selecteer de menu-optie: Opties ▸ Wijs toe aan dit bureaublad (space). Vanaf dat moment zal de applicatie altijd worden geopend op het toegewezen space. Het is tevens mogelijk om een applicatie toe te kennen aan meerdere bureaubladen (spaces).

De volgorde van de spaces vastzetten

De volgorde van de spaces worden bepaald op meest recent gebruik, het is ook mogelijk om de volgorde van de spaces vast te zetten. Ga hiervoor naar:

 ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Mission Control ▸ deactiveer de optie: 'Wijzig volgorde van spaces automatisch op basis van meest recent gebruik'

Spaces beter herkenbaar maken

Om een space beter herkenbaar te maken is het mogelijk om ieder spaces te voorzien van een andere achtergrond (wallpaper). Selecteer de space waarvan de achtergrond wilt wijzigen en ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Bureaublad en schermbeveiliging. Selecteer per space de achtergrond die je wilt gebruiken.Reacties


 • Verelst Jan

  6 augustus 2011 om 10:11

  Is er al een manier gevonden om de benamingen te veranderen ?

  (bureaublad 1, bureaublad 2, bureaublad 3,…)

  Jan

 • Derzug

  6 augustus 2011 om 10:16

  Is er een manier om alle bureaubladen in 1 keer van een ander wallpaper te voorzien? Beetje omslachtig om 6x hetzelfde te moeten doen voor mijn 6 spaces.

 • kMikaZu

  6 augustus 2011 om 10:20

  Ik vind deze manier van werken absoluut geen vooruitgang. Ook Launchpad vind ik maar een halve oplossing. Veel te weinig aanpasbaar. Zelfs met andere programmaatjes waar je kan kiezen wat er zichtbaar moet zijn en niet, wordt de boel telkens gereset en staan alle apps terug. Mission Control en Launchpad lijken mij opvulling, ze worden aangekondigd als major feature maar eigenlijk zijn ze dat niet.

 • Pepijn Koning

  6 augustus 2011 om 10:25

  Mission Control vereist een andere manier van werken, zelf vind ik dit vele malen prettiger maar ik ben het met de reacties eens dat het nog niet af is, ik hoop dan ook zeer dat Apple de functionaliteiten uitbreid in de komende updates.

 • Biker

  6 augustus 2011 om 11:18

  Ik mis vooral het slepen vd vensters van het ene bureaublad naar het andere zoals dat in Space wel mogelijk was Nu is het alleen mogelijk om de vensters vh actieve bureaublad te verplaatsen naar een ander bureaublad.

 • Maccew

  6 augustus 2011 om 14:09

  Ik mis voornamelijk het zelf kunnen slepen van de fullscreenapps in Mission Control. Waarom kan dat niet gewoon? Soms wil ik Safari naast mijn bureaublad en soms mail…

 • Tim de Leeuw

  6 augustus 2011 om 19:36

  Is er een manier om de bureaubladen van plaats te verwisselen?

 • Jan

  6 augustus 2011 om 22:40

  Is iemand dat gelukt met die verschillende bureaubladen? Ik krijg het niet voor elkaar. Als ik naar systeemvoorkeuren ga verandert de achtergrond op alle spaces.

  Om een space beter herkenbaar te maken is het mogelijk om ieder spaces te voorzien van een andere achtergrond (wallpaper). Selecteer de space waarvan de achtergrond wilt wijzigen en ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Bureaublad en schermbeveiliging. Selecteer per space de achtergrond die je wilt gebruiken.

 • Gmakkinje

  8 augustus 2011 om 20:46

  Hoi
  ik krijg het niet voor elkaar
  verschillende achtergronden.

  iemand wel gelukt

 • Martin

  9 augustus 2011 om 18:14

  Ik vind het op elk buroblad aanwezig zijn van de zelfde icons vreemd.., dat geeft mij het idee niet op een andere “space” te zitten.

 • Martin

  9 augustus 2011 om 18:15

  @Jan…

  Als je een achtergrond wisselt, en daarna een nieuwe “space” erbij zet…, kan je deze (het nieuwe) wisselen, hij pakt telkens het eerste buroblad om te wisselen.

 • Tim

  5 oktober 2011 om 12:06

  Is het ook mogelijk om Space (mission control) compleet uit te schakelen, zoals dit nog wel kon op leopard? Als ik een film draai op de externe display wil ik niet dat ik per ongeluk kan wisselen van space, vroeger zette ik dan space uit en werd het gewoon 1 bureaublad met 1 extended.

  Ik heb zitten zoeken maar kan nergens een vinkje vinden om spaces nu uit te zetten.

  Als iemand het weet, bedankt vast!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!