15 maart 2017

macOS SierramacOS: Mail-opslag optimaliseren door alleen recente bijlagen te bewaren

mail os x icoon van Apple Mail OS X

Vanaf macOS Sierra is het mogelijk om de opslag van je Mac te optimaliseren en inzicht te krijgen in de gebruikte opslagruimte. macOS is instaat om automatisch oude bestanden te verwijderen of op te slaan in iCloud.

Daarnaast kunnen bepaalde oude bestanden ook worden opgeslagen in iCloud, deze worden niet verwijderd van je Mac maar er wordt slechts een snelkoppeling bewaard. Om welke bestanden dit allemaal gaat lees je hier terug. Het automatisch optimaliseren van opslag naar iCloud wordt niet standaard geactiveerd. Dit moet je inschakelen via  ▸ Over deze Mac ▸ Opslag ▸ Beheer ▸ Aanbevelingen ▸ Bewaar in iCloud.

Mail-opslag optimaliseren op een Mac en opslagruimte vrijmaken

Wanneer je meerdere accounts hebt of veel bijlagen ontvangt via Mail dan kan de Mail-opslag aardig oplopen. De opslagruimte die de e-mailapplicatie gebruikt neemt met de dag toe. Gelukkig kun je vanaf macOS Sierra eenvoudig de opslag optimaliseren en alleen recente bijlagen downloaden en bewaren.

• Navigeer naar  ▸ Over deze Mac
• Open het tabblad 'Opslag' en kies voor 'Beheer'
• Selecteer daarna in de kolom de optie 'Mail'

mail-opslag in macOS sierra optimaliseren

Klik op de optie 'Download alleen recente bijlagen' om deze in te schakelen. Er verschijnt een pop-up venster met een drop-down-menu. Kies hier voor de optie 'Download alleen recente bijlagen'. Vanaf dat moment zullen alleen de recente bijlagen worden gedownload, de andere worden verwijderd. Uiteraard blijft de bijlage aanwezig op de mailservers, deze wordt dan gedownload wanneer je het bestand echt nodig hebt. Via dezelfde stappen kun je deze optie weer uitschakelen.

Downloaden van bijlagen beheren per e-mailaccount

Wanneer je meerdere accounts hebt kun je dit ook per account instellen. Dit doe je via de Mail applicatie zelf, klik in de menubalk op Mail ▸ Voorkeuren ▸ Accounts ▸ selecteer een account. Open het tabblad 'Accountinformatie' en kies een gewenste optie bij 'download bijlagen'. Deze procedure werkt in macOS Sierra, maar ook eerdere versies van OS X.

Lees ook: HTML-handtekening (CSS) maken in macOS (OS X)


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


 • Kees Tempelaar

  15 maart 2017 om 17:54

  Ik lees niks over het verwijderen van bijlagen voor je een mailtje opslaat, om je opslag te optimaliseren. Die functie is op raadselachtige wijze nauwelijks meer beschikbaar in Sierra.
  Ik zou graag willen dat Apple daar iets aan doet.

 • Wesley Fabry

  15 maart 2017 om 18:20

  @kees daar ben ik helaas niet van op de hoogte. Misschien wel onze leden op https://genius.appletips.nl ?

 • Kees Tempelaar

  15 maart 2017 om 19:05

  Daar heb ik het alweer enige tijd geleden als vraag gesteld, maar er kwam geen antwoord/oplossing. Onder het menu Bericht is Verwijder bijlagen in vrijwel alle gevallen niet actief (grijs). En dat is zo sinds Sierra.
  Die ‘oplossing’ via iCloud vind ik nogal omslachtig/onduidelijk, eigenlijk tamelijk ingewikkeld.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!