26 oktober 2013

MavericksNieuw in Mavericks: iBooks

ibooks osx retina iconDe iBooks applicatie is nieuw in OS X 10.9 Mavericks, maar zeker niet nieuw in het leven van de Apple gebruikers. Wanneer je in het bezit bent van een iOS apparaat heb je vast en zeker al kennis gemaakt met de iBooks applicatie.

Vanaf nu is deze ook terug te vinden in OS X. Via de iBooks applicatie kun je eenvoudig je boeken beheren, aanschaffen via de iBooks Store en zelfs boeken lezen. De iBooks applicatie vind je terug in je Dock of 'Programma's' folder in Finder, bij het opstarten zie je onmiddellijk al jou aangekochte boeken op een rij.

Deze worden gegenereerd uit je iTunes en iCloud bibliotheek. Wanneer je op een boek dubbelklikt wordt deze geopend in een nieuw venster en kun je eenvoudig het boek lezen en bekijken. Bovendien kun je het boek in schermvullende weergave bekijken.

ibooksosx1

Net zoals in de iOS applicatie kun je eenvoudig markeringen, notities, bladwijzers, enzovoorts toevoegen. Via het vergrootglas in de navigatiebalk kun je snel zoeken in een boek of navigeren naar een bepaalde pagina.

Via de bibliotheek kun je snel al je boeken raadplegen via de 'Alle boeken' knop in de navigatiebalk. Daarnaast kun je ook boeken weergeven op auteurs, categorieën en de lijst weergave. Via de optie 'Sets' kun je zelf 'folders' aanmaken met al je favoriete boeken, via de plus-knop kun je eenvoudig een set aanmaken en via een sleep beweging plaats je jou gewenste boek in de desbetreffende set.

ibooksosx2

In de iBook Store kun je eenvoudig een boek aanschaffen of een voorbeeldboek downloaden. Deze kun je vervolgens bekijken op je Mac of via je iDevice want het boek wordt onmiddellijk gesynchroniseerd met iCloud. Boeken die alleen bestemd waren voor de iPad zijn vanaf nu ook te bekijken op de Mac, klik hier voor een voorbeeld. Meer tips over de iBooks applicatie volgen snel hier op appletips.

Wessalicious
WessaliciousCategorie: Specific Ingredients, Books, Food & Drink, Regional & Ethnic, Special Diet, Courses & Dishes, Methods
Ontwikkelaar:
    254 MB DOWNLOAD  € 0.99

Meer over Mavericks kun je hier terugvinden.Reacties


 • Loek

  26 oktober 2013 om 10:11

  Vraag me af hoe je een aangeschaft boek kunt verwijderen.

 • Frank

  26 oktober 2013 om 10:23

  Makkelijk zat….. rechter muisknop en dan verwijderen….

 • Serena

  26 oktober 2013 om 10:25

  Verschrikkelijke app. Je kunt geen gegevens meer aanpassen en het synchroniseren naar de iPad is ook zéér omslachtig. Hopen dat hier nog snel verbetering in zal komen…

 • Jacob

  26 oktober 2013 om 10:33

  Toen ik het hoorde was ik eerst erg enthousiast. Het grootste manco was dat je iTunes nog nodig had om je eigen boeken op je iPad te krijgen. Wat schets mijn verbazing? Nog steeds kan je eigen boeken niet via iCloud synchroniseren, wat een enorme gemiste kans. Zo heeft iBooks op de Mac weinig bruikbaars, op misschien dat enkele boek na, dat je op je Mac leest. ( meestal gebruik je dan toch een iPad )

 • Menno

  26 oktober 2013 om 10:58

  Het valt mij tegen dat je de book-covers op geen enkele manier kan aanpassen. verder wel een overzichtelijke app.

 • Digilike

  26 oktober 2013 om 11:01

  Jammer dat je niet bibliotheken kunt synchroniseren tussen de iMac en de MacBook als je boeken buiten iTunes aanschaft. Een soort iTunes Match voor boeken zou de oplossing zijn. Dan kun je echt de boeken 1 op 1 synchroniseren tussen alle devices.

 • Arie Groenleer

  26 oktober 2013 om 11:29

  Op welke directory staan boeken in iBooks opgeslagen?

 • Joost (MASS-IT)

  26 oktober 2013 om 12:58

  Locatie van de iBooks boeken:
  ~/Library/Containers/com.apple.BKAgentService/Data/Documents/iBooks/Books

 • Eduard

  26 oktober 2013 om 13:19

  Mijn boeken uit de iTunes bibliotheek waren niet zichtbaar in de app iBooks. Alleen die zijn aangeschaft via de store. Dus heb ik handmatig (in iBooks) de boeken directory erheen gesleept. Dus nu staat alles netjes in iBooks, echter als ik in iTunes kijk en in het tabblad van mijn iPad staan alle boeken er nu twee keer in (!) maar in iBooks dus maar 1x…
  Hebben meer mensen hier last van?
  Ik had ook gehoopt dat alles in de iCloud zou staan nu, maar helaas dus …

 • Maurice

  26 oktober 2013 om 14:13

  Vroeger sleepte ik boeken van itunes naar mijn iPad Mini. Hoe moet ik dit bewerkstelligen met iBooks ipv iTunes. Ik wil namelijk geen complete synchronisatie, maar dit handmatig uitvoeren. Wil namelijk niet alle boeken van mijn iMac naar mijn iPad…

 • Mullum

  26 oktober 2013 om 14:18

  Het zou fijn zijn dat je in iBooks Author gemaakte boeken direct zou kunnen testen in iBooks. Wellicht een volgende stap…

 • henri boersema

  26 oktober 2013 om 14:28

  Vraag mij af wat het nut van deze applicatie is als je vanuit ibook niet eens kan synchroniseren met je ipad. Echt een gemiste kans

 • Maurice

  26 oktober 2013 om 14:33

  @ Joost: ik kan deze map in mijn Finder niet vinden. Alleen bij de manuele zoekfunctie…

 • Wesley Fabry

  26 oktober 2013 om 14:38

  Alle boeken die worden gekocht in de iBooks Store zijn onmiddellijk beschikbaar in de app en worden via iCloud gesynchroniseerd. Uitrraard zijn deze voorzien van alle nodige info.

  Andere boeken die (vaak illegaal) zijn gedownload hebben inderdaad wat problemen met het vertonen van illustratie en andere metatags. (Je kan dan ook niet verwachten dat je alles kan krijgen als je ze download.)

  @mollum dat kan wel degelijk je moet hiervan de laatste versie van ibooks author hebben..

 • Eduard

  26 oktober 2013 om 15:32

  @Wesley misschien weet je het niet, maar er zijn ook andere plekken waar je e-books kunt kopen.

 • Opgeruimdstaatnetjes

  26 oktober 2013 om 16:00

  @Loek @Frank,

  Wat Loek waarschijnlijk bedoeld is: hoe verwijder je icload boeken? Ik heb eens wat boeken uitgeprobeerd, dat wil zeggen een preview gedownload, maar deze zijn niet te verwijderen. Iemand een manier?

  Wil graag een opgeruimde boekenkast :).

 • Wesley Fabry

  26 oktober 2013 om 16:35

  iCloud boeken kun je verwijderen door ze te verbergen in je account. Deze tip komt binnenkort uitgebreid op appletips. In het kort kan ik jullie vertellen dat je via de iBooks Store bij je account aankopen deze kunt verwijderen. Volg pad: iBooks Store – uitgelicht – aankopen – verwijderen door kruisje

  @eduard dat klopt, maar die zitten ook vol met metatags en daar kan de iBooks applicatie wel mee overweg. Uiteraard zal Apple meer zijn eigen boeken tot in de puntjes afwerken, de rest net iets minder

 • Opgeruimdstaatnetjes

  26 oktober 2013 om 20:16

  @Wesley

  Bedankt! Geen verwijderen, maar verbergen volstaat ook voor het oog ;).

 • apeldof

  26 oktober 2013 om 22:24

  Maar hoe krijg ik überhaupt mijn (vaak illegale) boeken nu op mijn ipad terug. Uit iTunes zijn ze verdwenen en keurig in iBooks (mac) verplaatst maar ik wil helemaal mijn boeken niet in iBooks mac maar op mijn iPad

 • Carla

  27 oktober 2013 om 0:11

  Al mijn boeken zijn netjes van iTunes naar iBooks gezet, maar krijg ze met geen mogelijkheid meer naar mijn ipad over gezet. Dat zou toch wel fijn zijn. Hopelijk heeft iemand een oplossing.

 • Rien

  27 oktober 2013 om 7:25

  Op dit moment mis ik nog erg veel beheersmogelijkheden in de app. Categorie wijzigen, wijzigen van schrijvers en sets. Zolang ik mijn boeken niet kan beheren blijf ik nog maar even bij Calibre.
  Maar ik gebruik iBooks wel om te lezen, dat werkt prima.

 • marco

  27 oktober 2013 om 8:31

  Ik sla recepten Vaal als PDF op in iBook op mijn iPhone. Helaas worden die blijkbaar niet gesynchroniseerd net de Mac versie van iBooks. Zelfs niet wanneer er een wifi verbinding is. Helaas. Ik kan ze natuurlijk wel mailen naar mijn privé mail en dan op de Mac openen. Waarschijnlijk kan ik ze dan in de Mac versie van iBooks slepen. Maar das wel omslachtig.

 • Dirk

  27 oktober 2013 om 20:10

  Hoe krijg je opnieuw je boeken rechtstreeks vanuit iTunes op je iPad?

  1. Open Activity Monitor (in Applications -> Utilities) en quit het proces bookstoreagent.

  2. Gooi het desbetreffend bestand in de prullemand:

  /System/Library/PrivateFrameworks/CommerceKit.framework/Versions/A/Resources/bookstoreagent

  3. Verwijder het programma iBooks (met CleanMyMac, AppCleaner of gelijkaardig).

  4. Herstart de Mac.

  5. Open iTunes waar je je boeken opnieuw ziet verschijnen op de normale plaats.

 • Wesley Fabry

  27 oktober 2013 om 20:13

  Persoonlijk raad ik bovenstaande manier af en zou ik de iBooks applicatie blijven gebruiken. Deze is standaard in os x mavericks aanwezig en zou ik daar ook houden. Het verwijderen van iBooks kan misschien de komende (beveiligings)updates verhinderen. En is dus op EIGEN risico

 • Naus

  27 oktober 2013 om 20:14

  Weet iemand hoe ik de covers van een epub kan wijzigen? Itunes vond ik echt veel beter dan deze app. Alles is ook zo traag.

 • Frank

  27 oktober 2013 om 20:30

  Mensen, is er een work around om ibooks uit te schakelen en weer terug te gaan naar iTunes.
  Graag niet de oplossing van Dirk.

 • Wesley Fabry

  27 oktober 2013 om 20:39

  Het is vrij eenvoudig om boeken te synchroniseren met iTunes en vervolgens met je iPad of iPhone. Ga hiervoor naar iTunes, koppel je iDevice aan en selecteer hem. Klik vervolgens op ‘Boeken’ en vink je gewensten boeken aan.

  iBooks werkt precies hetzelfde als toen je boeken in iTunes stonden, enkel zijn deze nu ondergebracht in iBooks app. Dit is te vergelijken met het synchroniseren van foto’s (want deze staan in iPhoto) en je contacten (want die staan in je Contacten applicatie). That’s it ;-)

  De meeste mensen klagen dat ze hun boeken niet kunnen voorzien van extra informatie. Dat is jammer, maar officiële boeken hebben altijd metatags en een cover-afbeelding aanboort.

  Schermafbeelding 2013-10-27 om 20.35.46

 • apeldof

  27 oktober 2013 om 21:02

  @Wesley, heb ik gedaan maar de enige boeken die verschijnen zijn mijn aangekochte boeken bij Apple. Wat doe ik verkeert?

 • apeldof

  27 oktober 2013 om 21:20

  @Wesley, gelukt. Is, zoals je zegt, niet anders dan t was. Blijkbaar is bij het upgraden de vink uitgegaan van synchroniseer alle boeken zodat er geen boeken meer overgezet werden. Nu weer wel. Bedankt.

 • Gert

  28 oktober 2013 om 12:11

  Het werkt! Ik kan boeken toevoegen in Ibooks (Voeg toe aan bibliotheek) en deze komen dat automatisch in iTunes te staan voor synchronisatie. Ook kan ik uit de iBook Store boeken gratis of betaald downloaden en deze zijn dan te gebruiken in iBooks en direct ook te synchroniseren naar de iPad. Bij mij was de laatste map van genoemde directory ~/Library/Containers/com.apple.BKAgentService/Data/Documents/iBooks/Books niet aanwezig, deze heb ik zelf aangemaakt, toen was zowel in iBooks als iTunes de bibliotheek leeg, en na toevoegen van boeken aan iBooks worden deze keurig opgenomen in beide bibliotheken. Geen garantie dat het bij jullie ook werkt, maar het boeken synchroon houden tussen iTunes en iBooks is wel mogelijk.

 • Mark

  29 oktober 2013 om 15:28

  Kan het kloppen dat ik geen info meer kan wijzigen (in Maverick) van de ingevoerde pubs/ pdf’s ! terwijl dit wel mogelijk was in de voorgaande software versie van Apple, ik hoor het graag (liefst met een oplossing)

  Gr. M.

 • Bookwormbe

  30 oktober 2013 om 10:19

  Gelieve allemaal contact op te nemen met de apple support je kan zelf kiezen wanneer ze je bellen als je afspraak maakt , als we niet massaal klagen gebeurd er niets aan , ik heb al een klacht neergelegd omdat ik ook veel boeken zelf inscan en ik kan de auteur niet meer vermelden alsook geen illustratie of korte inhoud meer bijvoegen . Helaas konden ze me verder niet helpen , als je Mavericks verwijderd werken andere programma’s ook niet meer . In i tunes lukt het zelfs niet meer om video s te voorzien van coverfoto ookk al steek je al je tijd erin om te rippen voor eigen gebruik dan wel te verstaan !

 • DekkervdS

  4 november 2013 om 10:17

  De reacties van Wesley Fabrie zover zijn begrijpelijk maar het echte probleem van iBooks zit opgesloten in de opmerkingen van Mark en Bookworme: het is niet meer mogelijk om info-tags zoals in iTunes aan te brengen of te veranderen.
  Bij de import van de bibliotheek vanuit iTunes naar iBooks is het probleem nog veel groter, de tags zijn verdwenen. Voor officiële boeken is dat geen probleem, voor illegale boeken is het probleem voor de eigenaar, maar bij PDF’s is het een ramp. iTunes bood vanaf het begin de volstrekt legale mogelijkheid om PDF’s op te slaan en via tags de mogelijkheid om de auteur (=artist) aan te geven (dat is veelal iemand anders dan degene die het PDF-bestand heeft aangemaakt), een tijdschrifttitel (= album of albumartist), een jaargang, het nummer van een jaargang of publicatiereeks, een categorie, en het wel niet onderdeel zijn van een verzameling. Bovendien konden de sorteersleutels worden ingesteld.
  Al die informatie is nu – zonder waarschuwing vooraf van Apple – compleet verdwenen.
  Bijvoorbeeld studenten, wetenschappers, en professionals die hun documentatie in PDF-formaat in iTunes hadden opgeslagen zien hun bibliotheek in een klap weggevaagd. En iBooks noch Voorvertoning noch Adobe biedt de mogelijkheid dit te herstellen.
  Het wachten is nu op de no cure no pay advocaat die hier brood in ziet en Apple gaat sue-en.
  Ben benieuwd naar de ervaringen van anderen.

 • Maurice

  8 november 2013 om 18:23

  hallo,

  Ook ik heb liggen vloeken op ons allen appeltje.
  Maar het werkt als volgt: in ibooks op je MAC ga je naar archief-verplaats boeken uit itunes.
  Toen ik dat deed zag ik in iTunes dezelfde hoeveelheid aan boeken staan als in Ibooks op mijn MAC.
  Nu kan ik eindelijk weer boeken toevoegen of verwijderen ook al heb je ze ”gekregen”en niet gekocht in Itunes.

  Maurice

 • Charlotte

  9 november 2013 om 9:17

  Hoi,
  Ik irriteer me er mateloos aan en heb alles wat ik weet al geprobeerd, maar ik zie nergens boeken in itunes staan, terwijl in iBooks (op macbook) alle boeken wel zichtbaar zijn.
  Nog een vraag die ik heb is, ik had eerst een hp laptop en ben sinds kort over gegaan op een macbook. Mijn ipad en iphone waren dus eerst aangesloten op mijn HP. Sinds ik mijn macbook heb en ik mijn iphone of ipad daar op aansluit kan ik alleen kiezen voor de opties niet synchroniseren of geheel synchroniseren. Wat kan ik daar aan doen?

  Alvast bedankt,
  Charlotte

 • Maarten

  10 november 2013 om 15:04

  Jammer van dit alles. Geeft aan dat Apple softwareontwikkeling (met name het ontwerp) qua kwaliteit hard achteruit holt. Ik hoop dat ze snel kwaliteit van de software en vooral ook de hardware snel gaan verbeteren naar het niveau van vroeger. (en nee, niet alles van vroeger was beter ;-)

 • Eduardo

  12 november 2013 om 9:01

  Ik heb een gevoel van ik zou graag een ‘appeltje’ schillen met de beleidsmakers wat betreft de nieuwe ibooks… kom er niet uit:

  -hoe krijg ik binnen een collectie ‘school’ categorieën als natuurkunde, wiskunde, …, enz?

  zoiets simpels, logisch en zeer gewenst door een heleboel medemaccers…

  -hoe verander ik de naam van een boek? snap ik het niet of is de eenvoud en gebruikslogica wat ik zo waardeerde van Apple producten aan het verdwijnen en maakt deze gebruikersvrijheid plaats voor achterliggende commerciële beweegredenen.

  Jammer van dit alles.

 • Edgar

  15 november 2013 om 15:49

  Ibooks is achteruitgang. In itunes waren alle tags/categorieën aan te passen.
  Hoe dit nu te doen?

 • martine

  16 november 2013 om 18:21

  Mijn probleem is dat ik mijn iPad nog niet aan iTunes gekoppeld had op mijn laptop. Dus ik had op de Mac geen iTunes met boeken daarin. In Mavericks zit boeken niet meer in iTunes. Dus iBooks kan niet mijn boeken uit iTunes halen. En hij haalt ze ook niet van mijn iPad af. Alleen mijn gratis aangeschafte boeken uit hun store. Op Windows krijg ik wel al mijn boeken en Pdf’s in iTunes..

 • Huub Grooten

  11 januari 2014 om 11:44

  PDF’s die ik op mijn iPad in iBooks heb gezet vind ik niet terug in iBooks op mijn iMac, Macbook of iPhopne. heef iemands een idee hoe ik dat kan oplossen?
  Alvast bedankt.

 • Dorus Verwiel

  9 februari 2014 om 14:35

  Wellicht nog een bruikbare aanvulling: ook ik heb zo’n twee uur zitten worstelen met een volkomen onbegrijpelijke situatie: boek (bij Bol.com gekocht dus legaal) wel zichtbaar in iBooks (op mijn Mac), niet zichtbaar in iTunes als ik probeerde te synchroniseren met mn iPad en dus al helemaal niet op mn iPad. Wat ik ook deed, hij wilde hem niet op mn iPad zetten. …Tot ik uit pure armoe op diverse knoppen duwde en de voor mij cryptische knop ‘verplaats boeken uit iTunes’ aanklikte (iBooks > Archief > verplaats boeken uit iTunes). toen was het in een paar seconden gebeurd. Geen idee wat ik precies heb gedaan maar voor mij werkte het.

 • vaneman

  8 april 2014 om 16:00

  mijn boeken vanuit i tunes komen niet in i books deze blijft steeds vastlopen.
  wat kan ik doen om dit wel voor elkaar te krijgen?

 • Heidi

  24 april 2014 om 8:57

  Om mijn bestanden van de Ipad op mijn computer te zetten, heb ik eerst mijn aankopen overgezet via Itunes.
  Itunes> Archief> apparaten> zet aankopen over van Ipad
  In Ibooks op de mac heb ik de boeken geïmporteerd vanuit Itunes.
  Ibooks> Archief > Verplaats boeken uit Itunes
  Hierbij heb ik geen problemen ondervonden en al mijn boeken op de Ipad, staan nu ook op mijn computer :)

  Om boeken via de computer naar de Ipad te zetten, ga ik naar Itunes, open de Ipad, klik op het tabblad boeken en vanuit daar kan je kiezen om alle boeken te synchroniseren, of selecteren welke boeken je wil synchroniseren.

 • thea

  11 juli 2014 om 23:00

  WOEST ben ik er van! Zit al een uur met macbook op schoot te proberen boeken die ik op een cd-rom heb op de een of andere manier in mijn ibooks op de macbook of iphone te krijgen, niks lukt.
  Voorheen ging dat via itunes wat al een hoop gedoe was, maar dat moest nu kennelijk weer zo nodig veranderd worden.
  Ik heb tien boeken geimporteerd, kan ze nergens meer vinden.

  en dan die juichende toevoegingen overal dat je nu “eenvoudig” dit en dat en zus en zo!

  Ik ga maar weer gewoon naar de bieb denk ik.

 • Niekerk

  20 september 2014 om 17:30

  Hellup! jullie tips over hoe verwijderen van een boek werkt. boek aanklikken. kruisje en weg. ALTHANS de icon van het boek niet. Hoe krijg je de icons van het boek ook verwijderd uit Ibook? Alvast dank!

 • Niekerk

  20 september 2014 om 17:34

  GOT IT! ga naar instellingen. en zet knop toon alle aankopen uit. grrrrr.

 • Seda

  14 oktober 2014 om 17:59

  Hellup!
  Ik sta op het punt om op vakantie te gaan en ben al mijn boeken op mijn ipad kwijt…
  De synchronisatie vanuit itunes is niet gelukt. Ik zie alleen aangeschafte boeken in ibooks en geen enkel boek meer in itunes.
  Wie weet hoe ik mijn ‘gekregen’ boeken in ibooks krijg?
  Sta op het punt een ereader aan te schaffen, maar dat kan toch niet de bedoeling zijn!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!