24 september 2011

10.7OS X Terminal: De actieve netwerkverbindingen bekijken

Onder OS X Terminal kun je met behulp van het top commando exact zien waar je Mac op dat moment mee bezig is. Het commando geeft naast het geheugen en processorgebruik per applicatie ook zeer getailleerde informatie. Deze informatie zal voor de meeste Mac OS X gebruiker echter niet interessant zijn.

Wanneer je het top uitvoert in OS X Terminal venster krijg je direct het overzicht te zien. Door het venster groter of kleiner te maken kun jezelf bepalen hoeveel kolommen met informatie er in het venster dienen te verschijnen. Mocht je alles willen zien dan is het onder Lion aan te raden om de volledige schermweergave te activeren.

In Mac OS X Lion is er ook een dergelijke commandline utility toegevoegd voor het bekijken van de actieve TCP/UDP netwerkverbindingen. Door gebruik te maken van het commando nettop krijg je een overzicht te zien wat er op netwerk niveau gebeurd. Bij deze tool is het aan te raden om het venster zo groot mogelijk te maken.

Tijdens de nettop weergave kun je de onderstaande toetsen gebruiken:

cursortoets omhoog / omlaag ▸ omhoog/omlaag scrollen door de output.
cursortoets links / recht ▸ schakelen tussen normale en uitgebreide weergave.
p ▸ schakelen tussen 'human readable numbers'
q ▸ de tool verlaten

Met behulp van de optie -m kun je aangeven dat je alleen tcp, udp of de route tabel wilt monitoren.

Gebruik het commando: man nettop om alle opties te bekijkenReacties


  • robert

    24 september 2011 om 10:01

    Kijk dit is een tip waar ik wat aan heb;-Kan namelijk de commandos terminal nooit onthouden!Dankzij appletips die kan ik gebruiken als naslagwerk;-Dank u team appletips!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!