25 juli 2010

OS X Terminal: Kopiëren met pbcopy & pbpaste

In de grafische interface van OS X kan je met cmd⌘+C (kopiëren), cmd⌘+V (plakken) en cmd⌘+X (knippen) gebruik maken van het OS X klembord (clipboard).

Onder OS X Terminal is het ook mogelijk om dit klembord te kunnen gebruiken. Hiervoor heb je de beschikking over de commando's pbcopy en pbpaste.

Hoe kan je deze commando's gebruiken?

• pbcopy

Met dit commando kan je de output van een terminal commando direct in de buffer van het klembord plaatsen. Hiervoor kan je gebruik maken van de pipe | optie. Wanneer je bijvoorbeeld de inhoud van een map naar het klemboard wilt kopiëren dan gebruik je het commando:

ls -al | pbcopy

Open hierna teksteditor of een andere applicatie waarmee je tekst kunt bewerken. Met behulp van cmd⌘+V (plakken) wordt de output van het terminal commando ls -al in het document geplaatst.

• pbpaste

Met dit commando kan je het klemboord onder OS X Terminal uitlezen en weergeven wat de inhoud er van is. Wanneer je het bovenstaande ls -al | pbcopy commando hebt uitgevoerd dan je deze ook weer uitlezen door middel van commando: pbpaste. Natuurlijk werkt dit ook met tekst die in de grafisch interface met cmd⌘+C op het klembord is geplaatst.

Je kan dit commando ook gebruiken om de inhoud van het klemboard in een tekstbestand op te slaan. Dit kan je doen met een '>' redirect. Bijvoorbeeld:

pbpaste > appletips.txt

Hiermee wordt de inhoud van het klembord opgeslagen in het bestand appletips.txt. Je kan dit controleren door het tekstbestand te openen met teksteditor of het commando:

cat appletips.txtReacties


 • technobeats

  25 juli 2010 om 16:19

  je kan ook gewoon ls -al > appletips.txt doen

 • JorritO

  25 juli 2010 om 18:02

  “cat appletips.nl”

  moet dit niet “cat appletips.txt” zijn?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!