29 juli 2013

OS X: Vier handige tips om je Mac te versnellen

iMac 2012De Macs die tegenwoordig worden gemaakt zijn supersnel, vlot en werken zonder al te veel crashes. Toch kan het mogelijk zijn dat je oude of nieuwe Mac traag reageert op verschillende handelingen. Je kan dan verschillende stappen ondernemen, voor dat je drastische maatregelen gaat ondernemen kun je het beste de onderstaande eenvoudige performance tips uitvoeren.

• Applicaties tijdig afsluiten

Iedereen kent het probleem wel, wanneer je druk aan het werk bent vergeet je al snel een applicatie af te sluiten. Na geruime tijd merk je dat je Mac niet meer vooruit te branden is. Sluit onnodige applicaties af en hou enkel de applicaties actief die je op dat moment daadwerkelijk nodig hebt. Een overzicht van alle actieve applicatie kun je bekomen door de toetscombinatie cmd⌘ + tab uit te voeren. Met behulp van de tab-toets kun je navigeren doorheen de apps en zelfs door de Q-toets in te drukken kun je een applicatie afsluiten.

sluitaps

• Opstarten en inloggen verkorten

Wanneer je inlogt op je Mac zijn er een aantal applicatie die onmiddellijk worden opgestart. Als deze lijst te lang is kan het enige momenten duren voor je Mac volledig is opgestart. Je kan de lijst inkorten door een aantal applicaties de toegang om op te starten tijdens het inloggen te ontzeggen. Navigeer hiervoor naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen ▸ Inloggen. Verwijder uit deze lijst de apps die je niet wilt opstarten tijdens het inloggen.

inloggen

• Back-up maken zorgt voor vertraging

Wanneer je gebruikmaakt van Time Machine wordt op regelmatige basis de back-up van je Mac op een Time Capsule of andere externe harde schijf bijgewerkt. Dit is uiteraard zeer goed, maar kan tijdens het werken erg storend zijn. De Time Machine functie vraagt namelijk een hoop van je Mac. Stop daarom tijdelijk de back-up, dit doe je via de menubalk door te klikken op het Time Machine-logo en vervolgens 'Stop reservekopie'. Deze gaat dan op een later tijdstip verder. Daarnaast kun je de interval van een Time Machone Back-up aanpassen met onderstaande commando:

sudo defaults write /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.backupd-auto\
StartInterval -int AAA

Vervang AAA door het aantal seconden wat tussen de backups moet zitten. Standaard staat Time Machine ingesteld op 3600 seconden (60x 60 seconden = 1 uur). Wil je een back-up om de twee uur dan verander je de waarde naar 7200.

TMinterval

• Tabbladen en webbrowsers

Misschien gebruik je om één of andere reden meerdere webbrowsers. Het is aan te raden steeds één tegelijkertijd te gebruiken om je Mac min of meer te verstellen. Daarnaast is het ook af te raden te veel tabbladen actief te hebben. Het is namelijk beter om overbodige tabbladen af te sluiten wanneer je deze toch niet gebruikt. Dit komt niet alleen de snelheid van je Mac ten goede maar ook die van je webbrowser.

tabgekte

Als algemene tip kunnen we je meegegeven dat je regelmatig je Mac dient te herstarten. Het is namelijk verleidelijk om hem in sluimerstand te plaatsen maar eens in de twee weken een volledige herstart is zeker goed voor je Mac om hem gezond te houden. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van de applicatie 'CleanMyMac 2' om je Mac regelmatig te controleren op overbodige bestanden, caches, enzovoorts. Meer informatie over deze applicatie en hoe je hem met korting kunt aanschaffen kun je hier teruglezen.Reacties


 • WWW

  29 juli 2013 om 10:25

  Kortom: verwijder/stop alles wat het gebruiksgemak in positieve zin bevordert. Nutteloze tip.

 • mike

  29 juli 2013 om 10:30

  Ik noem deze tip zeker niet nutteloos, maar jou reactie wel. Het is een stukje gewaarwording dat je soms bewuster moet omgaan met os x. Ook de interval van time machine aanpassen vind ik handig en ga ik zeker toepassen want erger me er mateloos aan!

 • Arjan

  29 juli 2013 om 10:57

  Time Machine backup vertraagd gewoon het hele systeem. De tip om de interval te veranderen is ook goed! Zelf vind ik de tip om CleanMyMac te gebruiken niet goed. Zeker als je niet weet wat je doet.Want hij verwijderd wel meer dan chash alleen. Zelf gebruik ik voor dit soort dingen OnyX. Is veel veiliger en verwijderd niet zomaar belangrijke bestanden.

 • Jaap Ekker

  29 juli 2013 om 10:57

  5 applicaties verwijderd uit mijn login items, dat scheelt een hoop bij het opstarten.
  Bedankt voor de tip!

 • Patrick

  29 juli 2013 om 11:40

  Zeker niet nutteloos WWW. Ik heb net mijn timemachine dankzij dit stukje op 3 uur gezet. Meer dan voldoende. Daarnaast zat er in de opstart e.a. wat er wel uit kon.
  Wat voor jou nutteloos is, is voor een ander misschien nuttigl

 • Roel

  29 juli 2013 om 13:08

  Ik vind de reactie van WWW niet eens zo heel gek hoor. Ja er zitten nuttige tips in dit stuk. En misschien is WWW wat kort door de bocht. Maar ik geef hem zeker gelijk dat het gebruiksgemak naar achter gaat met veel van deze tips. Als er staat: “vier ‘handige’ tips om je Mac te versnellen.” vind ik het vreemd dat dat tips zijn die het gebruiksgemak verminderen.

 • eric

  29 juli 2013 om 14:10

  Het is te merken dat vele slecht slapen en geïrriteerd zijn door het warme weer. Bedankt voor de tips, mensen hebben vaak niet door dat ze tientallen applicaties hebben openstaan en dit gevolge heeft voor de snelheid en soepelheid. Door hier aandachtiger mee om te gaan haal je de gebruiksvriendelijkheid van je mac naar een hoger level. Ideale handige tips voor de beginnende Mac gebruiker en daar gaat deze tip om.

 • aart

  29 juli 2013 om 14:14

  Als WWW en Roel vinden dat deze tips min of meer nutteloos zijn, waarom lees ullie ze dan. Met je commentaar maak je de makers van de tips ook niet vrolijk, dus hou dan in ieder geval je commentaar voor je. Voor sommige mensen zijn deze tips misschien wel nuttig!!

 • macboekje

  29 juli 2013 om 19:18

  Nuttig vind ik deze tips zeker. Ik had me bijvoorbeeld nooit gerealiseerd dat extra geopende tabs in de browser invloed hebben op de snelheid. Ik zal vaker gebruikmaken van de leeslijst om tabs te kunnen sluiten.

 • Robert

  3 augustus 2013 om 20:56

  Van de time machine is het bekend dat het veel geheugen gebruikt maar dat kan je sturen met een app. Dat je geen twee browsers aan kan hebben lijkt me nogal onzin maar het is natuurlijk wel een feit dat applicaties alleen maar zwaarder worden in gebruik. Ik zou altijd en zeker omdat je voor een Mac toch al diep in de buidel moet tasten er altijd extra geheugen in laten zetten. Als je het een beetje slim speelt dan krijg je het zelfs voor niks erbij.

 • Ab

  5 augustus 2013 om 10:24

  @Robert, Hoe krijg je het voor elkaar om er extra geheugen voor niks erbij te krijgen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!