29 januari 2014

OS X: Dock indicators aanpassen

dock icon retinaNaast Finder en Spotlight is het Dock een van belangrijkste OS X onderdelen. Vanuit het Dock kun je applicatie starten en heb je onmiddellijk een overzicht van alle geopende/active applicaties. Door middel van een klein lichtblauw/wit balkje onder het applicatie symbool kun je zien dat de applicatie actief is.

Veel gebruikers hebben geklaagd over deze indicator en willen hem het liefst aanpassen of terug brengen naar de oude versie. Met behulp van enkele handelingen kun je de Dock indicator wijzigen of zelfs de originele variant van enkele jaren geleden terugzetten. Volg onderstaande stappen om de indicator van het Dock onderaan in het midden te wijzigen:

• Open Finder en klik op Macintosh HD
• Navigeer vervolgens naar Systeem ▸ Bibliotheek ▸ CoreServices ▸ Dock
• Klik met behulp van een secundaire klik op ‘Dock’
• Selecteer de optie ‘Toon pakketinhoud’

indicator-aanpassen

• Open hier de map ‘Contents' en vervolgens ‘Resources’
• Zoek in deze map naar de bestanden 'indicator_medium.png' en 'indicator_medium@2x.png’
• Voeg aan deze bestanden het woord ‘origineel’ toe aan de naam

Vervolgens kun je deze bestanden vervangen door een kleine afbeelding die de indicator in het Dock (onder) zullen vervangen. Let op dat het hier om een png-bestand gaat en de afmetingen voor de medium versie niet breder zijn dan 54 pixels of 12 pixel hoog, voor de @2x-versie (Retina) dien je rekening te houden met 108 pixels voor de breedte en 24 pixels voor de hoogte. Zorg ervoor dat de nieuwe afbeeldingen de naam 'indicator_medium.png’ voor de kleine variant and 'indicator_medium@2x.png’ voor de grote variant krijgen. Bewaar ook de originele afbeeldingen met de ‘origineel’ toevoeging in de bestandsnaam.

dockindicator

Start vervolgens Terminal op via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s en voer onderstaand commando uit om het effect en de wijziging te bekijken.

killall Dock

Je kan verschillende soorten afbeeldingen gebruiken, hou er wel rekening mee dat het ook voor jezelf duidelijk is. Wij van appletips hebben alvast een zip-bestand samengesteld met een aantal indicators inclusief de oude indicator van OS X Lion en eerder. Deze kun je hier downloaden of zoek op Google naar 'mac dock replacement’ pagina's. Wanneer je aan de originele bestanden ‘origineel’ hebt toegevoegd vol staat het om de gedownloaden indicators te slepen in de map ‘Resources’ bij de pakketinhoud van het Dock.

UPDATE:

Om de indicator van het Dock aan de zijkant te wijzigen dien je bovenstaande procedure te volgen. In plaats van de bestanden 'indicator_medium.png' en 'indicator_medium@2x.png’ dien je vier bestanden te wijzigen. Hieronder vind je de bestanden inclusief de afmetingen van het bestand waaraan een nieuwe indicator dienen te voldoen.

• indicator_side_medium.png (6 pixels breed en 16 pixels hoog)
• indicator_side_medium@2x.png (12 pixels breed en 32 pixels hoog)
• indicator_side_small.png (6 pixels breed en 16 pixels hoog)
• indicator_side_small@2x.png (12 pixels breed en 32 pixels hoog)

Let op dat je eerst bij de originele bestanden het woord origineel toevoegt aan het bestand net zoals hierboven staat beschreven. Wij van appletips hebben alvast een zip-bestand gemaakt met enkele voorbeelden van indicators die je in het Dock aan de zijkant kunt plaatsen. Klik hier om hem te downloaden.

Meer over Dock kun je hier terugvinden.Reacties


 • Erik Honig

  29 januari 2014 om 10:26

  De hierboven weergegeven procedure geldt alleen voor als het dock beneden staat. Ik heb het links staan, en dan moet je in plaats van indicator_medium-png de bestanden indicator_side_small.png hebben!!
  (vreemd genoeg niet indicator_side_medium: dat werkt niet)

 • loek

  29 januari 2014 om 10:36

  Hmmm.… Grappig, doe alles wat in de tekst en in het filmpje staat, maar toch blijven de oude indicators staan.

  Jaaa, en dan kom je er achter dat je dock aan de linkerkant van je scherm staat en dat je dus een andere indicator moet wijzigen.

 • loek

  29 januari 2014 om 11:13

  Indicator van AT gedraaid en toegevoegd aan de side versie maar geen resultaat. Zal waarschijnlijk de verkeerde verhoudingen van de .png zijn.

  Helaas

 • Wesley Fabry

  29 januari 2014 om 11:40

  Ik heb de procedure voor het wijzigen van de indicators voor het Dock aan de zijkant toegevoegd aan het artikel. Inclusief passende indicators in een extra zip-bestand.

 • Erik

  29 januari 2014 om 23:34

  werkt prima voor mij! Geweldig!

 • Loek

  30 januari 2014 om 12:27

  Eh ja, het werkt, alleen zijn de bijgeleverde voorbeelden geen verbetering(sorry).
  Wesley bedankt voor de update.

  Voor mensen met oudere ogen, zoals ik, kunnen het beste zelf voorbeelden zoeken om de indicators te verbeteren.

  Appletips, toch bedankt voor deze tip

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!