20 augustus 2013

PhoneClean: Cache bestanden verwijderen van je iDevice

PhonecleaniconBij het gebruik van een iPhone, iPad en iPod Touch horen natuurlijk een hoop applicaties die het leven vereenvoudigen. Al deze applicaties nemen uiteraard ruimte in beslag, maar dit is voor een groot deel ook te wijten aan de cache bestanden van deze applicaties.

Een mooi voorbeeld hiervan is de Instagram applicatie. Alle video's en foto's die je bekijkt worden bewaard op je iDevice. Al deze cache gegevens worden in iTunes weergegeven onder de categorie 'Overige'. Gelukkig kun je bij vele applicatie (waaronder ook onze app) de cache eenvoudig legen via hun instellingen menu. Wanneer je liever snel alle overige data wilt verwijderen van je iDevice kun je de gratis Mac of Windows applicatie 'PhoneClean' downloaden.

• Download hier PhoneClean
• Open de PhoneClean applicatie
• Sluit vervolgens je iDevice aan
• Klik vervolgens op de knop 'Start Scan'

phoneclean1

Automatisch wordt alle data gecontroleerd op je iDevice, zodra dit voltooid is kun je deze verwijderen. Het is aan te raden om bij de optie 'Cache and Off-line files' op 'het groter dan teken te klikken bij de optie 'Detail'. Hier kun je alle applicaties bekijken waarvan er cache-data is gevonden. Wanneer je een applicatie hebt waarvan je liever geen data wilt verwijderen kun je deze hier uivinken en deze actie bevestigen door op 'Done' te klikken. Verwijder vervolgens alle overige data door de knop 'Clean up' te selecteren.

Let op dat deze applicatie ook alle foto's verwijderd van 3rd party applicaties zoals instagram die in de filmrol een map hebben aangemaakt. Deze map wordt door PhoneClean verwijderd. Overigens kunnen we niet constateren welke data allemaal wordt verwijderd van alle applicaties die terug te vinden zijn in de App Store. Uiteraard gaat het hier alleen om cache bestanden en dit zijn vaak afbeeldingen, artikelen en tekst, persoonlijke gegevens horen hier niet bij.

Extra veiligheidsmaatregel: Wanneer je graag deze applicatie wilt uitproberen maar toch een back-up wilt hebben is het aan te raden om voor deze procedure een reservekopie te maken van je iDevice via iTunes of iCloud. Deze kun je dan altijd terugzetten na het uitvoeren van PhoneClean.

Meer informatie over PhoneClean kun je hier terugvinden


 • Ad

  20 augustus 2013 om 10:51

  Ik ga dat niet doen, het is niet verkrijgbaar via de App Store, wat Apple is moet Apple blijven, dan heb ik de minste kans op problemen.
  Maar ja, dat is dan mijn mening slechts.

 • Adrie

  20 augustus 2013 om 12:25

  Ja Ad, je hebt gelijk. Laat alles staan wat Apple er op gezet heeft. Is veiliger.Je kan het wel uitproberen, maar zorg i.d.d. voor een backup!Groet van Adrie

 • Mondo

  20 augustus 2013 om 18:42

  Op zich is dit geen App die je iPhonesoftware naar de zak helpt. Maar tegelijk is het ook overbodig. Je gaat die cachefiles in een mum van tijd terug krijgen wanneer je de betreffende Apps weer gaat gebruiken.

 • Rob

  21 augustus 2013 om 11:46

  Kortom, een totaal overbodige app, die alleen maar risico’s met zich mee brengt, zeker voor beginners! Niet doen dus!

 • engelbert

  21 augustus 2013 om 12:15

  Persoonlijk zijn jullie meningen overbodig, in het artikel wordt duidelijk gewezen op de verschillende functies, valkuilen en mogelijkheid om apps veilig te stellen. De app zorgt ervoor dat een hoop oude cache wordt verwijderd, we weten allemaal dat iOS graag veel dingen bijhoudt, zo vind je vaak nog cache terug van jaren geleden die je niet meer gebruikt. Met dank aan deze app heb ik nu 560 MB extra ruimte, dit kan misschien wel opnieuw worden opgevuld door de apps, maar dit komt er tenminste niet meer bij die 560 mb. Een mooie start vanaf 0MB dus. Handige app, bedankt!

 • Ad

  21 augustus 2013 om 21:04

  @Engelbert
  Op een forum kun je je mening ventileren, of jij dat wel of niet zinvol vind, is niet erg interessant.Do NOT follow this link or you will be banned from the site!