18 januari 2013

10.8Spotlight uitschakelen in (Mountain) Lion

Met behulp van Spotlight kun je heel eenvoudig je bestanden, e-mails, afspraken en applicaties terugvinden op je Mac. Wanneer je een zoekopdracht plaatst via het spotlight icon (rechtsboven in de OS X menubalk) dan wordt er direct naar de zoekterm op je harddisk. Spotlight is voortdurend actief en zal iedere wijziging in een bestand registreren.

Mocht je geen gebruik willen maken van Spotlight dan is het mogelijk om de zoekfunctie uit te schakelen. Op een 'oudere' Mac kan het uitschakelen van Spotlight resulteren in een betere over-all performance. Met behulp van OS X Terminal is het mogelijk om de Spotlight service te 'unloaden' onder Mac OS X 10.7 & 10.8.

Start OS X Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's) en voer het onderstaande commando in:

sudo launchctl unload -w /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.metadata.mds.plist

Het indexeren van bestanden door Spotlight is direct na het uitvoeren van het commando uitgeschakeld. Via het Spotlight zoekveld kun je nu alleen nog maar zoeken in het OS X Woordenboek, internet of wikipedia. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om berekeningen uit te voeren (b.v: 2*2).

Eventuele Spotlight instellingen ( ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight) zoals bijvoorbeeld de Privacy instellingen blijven bewaard.

Met behulp van het onderstaande commando kun je het indexeren opnieuw starten:

sudo launchctl load -w /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.metadata.mds.plist

Na het starten zal de Spotlight in zijn geheel opnieuw worden opgebouwd, dit kan enige tijd duren.Reacties


 • Michiel

  18 januari 2013 om 11:31

  Er is volgens mij een kleine vergissing geslopen in het tweede commando. Moet het geen “load” zijn ipv “unload” om het indexeren weer starten?

 • Wesley Fabry

  18 januari 2013 om 13:02

  Bedankt ! Het is aangepast ;-

 • Yvo

  18 januari 2013 om 15:01

  Volgens mij is Software Update van een draaiende Spotlight afhankelijk…

 • Menno

  20 januari 2013 om 21:37

  De app Alfred is er in ieder geval afhankelijk van, kon bestanden na het uitschakelen niet meer vinden. Na het loadcommando werkt het weer.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!