27 november 2010

Tethered en untethered jailbreak methodes

Bijna direct na de release van iOS 4.2.1 is er ook een nieuwe versie van de redsn0w (0.9.6b4) jailbreak-tool beschikbaar gekomen. Met deze versie van redsn0w kan je een ‘tethered jailbreak’ uitvoeren op je iOS device. Maar wat betekent de toevoeging ‘tethered’ en wat is het verschil met een ‘untethered jailbreak’?

Allereerst heeft deze term helemaal niets te maken te met de mogelijkheid om je iPhone als internet-modem te gebruiken via de USB poort of een bluetooth verbinding (internet-tethering).

Tethered Jailbreak

Een tethered jailbreak is eigenlijk iets wat je helemaal niet wilt. Je hebt bij deze methode namelijk altijd een Mac of PC nodig om de jailbreak op je iDevice (iPhone, iPad of iPod Touch) te activeren. Iedere keer dat je je iDevice reboot of deze opnieuw wordt aangezet (bv. bij opladen na een lege batterij) dan moet je deze aansluiten op een Mac zodat Cydia en de geinstalleerde packages gestart kunnen worden.

Met redsn0w werkt dit als volgt:

• Sluit je iDevice (iPhone, iPad of iPod Touch) aan op je Mac.
• Start de redsn0w applicatie en selecteer de optie ‘Just boot tethered right now’
• Het iDevice zal nu met behulp van de redsn0w applicatie opgestart worden.

Op het moment dat je iDevice is opgestart kan je USB kabel weer verwijderen en kan je deze weer gewoon gebruiken. Op het moment dat je batterij leeg is of het apparaat herstart dien je iedere keer opnieuw de bovenstaande procedure te doorlopen. Deze methode is vanzelfsprekend niet erg handig als er geen Mac in de buurt is op het moment dat je het iDevice herstart, iOS zal gewoon starten maar de extra functionaliteit zoals Cydia en geïnstalleerde packages zijn niet beschikbaar.

Untethered Jailbreak

Een untethered jailbreak is de meest ideale jailbreak methode omdat er geen connectie nodig tussen je Mac en iDevice om te kunnen opstarten. Op het moment dat je het apparaat herstart of deze opnieuw wordt opgestart na een lege batterij dan zal zonder enige verdere hulp ook direct Cydia beschikbaar zijn. Er zijn bij het opstarten dus geen extra handelingen nodig. De vorige generatie iOS 4.1 jailbreak tools waren allemaal gebaseerd op de untethered methode.

Voor iOS 4.2.1 is de untethered jailbreak methode op dit moment alleen nog maar beschikbaar voor de iPhone 3G, eerste series iPhone 3GS en iPod touch 2G. Achter de schermen wordt door diverse groepen zoals het iPhone Dev Team hard gewerkt aan een untethered jailbreak voor alle iDevices.

Voor de meeste gebruikers van een iPhone, iPad of iPod Touch is de untethered jailbreak veruit de beste oplossing. Wil je een je iDevice voorzien van een jailbreak maar niet iedere keer gebruik willen maken van een Mac of PC bij het opstarten dan kan je beter wachten totdat er een untethered jailbreak beschikbaar komt voor iOS 4.2.1.Reacties


 • Bram

  27 november 2010 om 11:43

  Ik heb god dank een untethered jailbreak op mijn iPhone 3GS. Alleen moet ik hem ook d.m.v. jailbreaken activeren. En dat kan, volgens mij, nog niet?

 • Dirkuijt

  27 november 2010 om 11:43

  Wachten duurt zo lang!
  Ik blijf op 4.1 (iphone4) en 3.2.1 (ipad) tot de untethered JB er is maar ben erg ongeduldig!

 • Piet

  27 november 2010 om 12:49

  BIj een ‘tethered’ jailbreak is het wel degelijk mogelijk je iPhone te herstarten nadat bijvoorbeeld de batterij is leeg geraakt. Afhankelijk van bepaalde programma’s die je van Cydia kan downloaden is het alleen nodig je apparaat ‘tethered’ te starten waneer je Cydia en apps die je via Cydia heb gedownload te activeren. Meer informatie op het Dev-Team Blog (http://blog.iphone-dev.org/)

  ““Tethered” does not mean you cannot boot at all without PC/Mac assistance. If you have not installed any tweaks that hook into important programs like SpringBoard or CommCenter, your device will actually boot. However, jailbreak programs like Cydia won’t work (and Cydia may still have a white icon). Also, certain built-in apps that had to be moved by Cydia will fail (Safari being the most noticeable example).”

 • Themafeest Rotterdam

  27 november 2010 om 13:06

  Vooral voor je iPad irritant

 • Richard IJzermans

  27 november 2010 om 13:42

  @piet: Cydia is toch juist de reden om je iDevice te voorzien van een Jailbreak…

 • Stan

  27 november 2010 om 13:52

  @Richard: Ja, maar dat kun je naderhand nog steeds doen. Je kunt in ieder geval opstarten als je batterij leeg is, zodat je tenminste bereikbaar zijn. Cydia moet je oplossen door hem alsnog aan een computer te hangen, maar je bent tenminste bereikbaar.

 • Mark

  27 november 2010 om 14:49

  Wat Piet zegt klopt, maar als je bijvoorbeeld SBSettings hebt geïnstalleerd en je zonder macbook je iphone opnieuw wilt opstarten, blijft die dus eeuwig in het opstartproces hangen. Ik moest hem daarna weer helemaal een clean install uitvoeren om mijn iPhone weer aan de praat te krijgen. En SBSettings is nu juist de enige reden waarom ik zou willen jailbreaken. Eigen schuld, …

 • Peter

  27 november 2010 om 20:34

  Zo is het, Mark. Same here!

 • Piet

  28 november 2010 om 8:59

  @Mark: Ik was niet bewust van het feit dat SBSettings ook onder ‘Springboard en CommCenter’ valt. Ik heb net geprobeerd mijn iPhone opnieuw op te starten met SBSetting geïnstalleerd (Ook voor mij de motivatie om te jailbreaken) en dan blijft hij inderdaad in het opstart proces hangen. Ik heb echter geen ‘clean install’ nodig om mijn iPhone weer werkend te krijgen, een ‘tethered reboot’ was voldoende.

  Moet nu wel een lege batterij vermeiden want zonder een Mac zit ik vervolgens in de problemen. Ik denk dat je ook het installeren van bepaalde Cydia apps moet vermijden. Met name diegenen die om een reboot vragen, tenzij je een Mac in de buurt heb.

  Ook een handig programma is ‘PdaNet’ gemakkelijk en gratis WiFi Hotspot maken!

 • Piet

  28 november 2010 om 9:16

  @Mark: ik was me er niet van bewust dat SBSettings ook problemen veroorzaakt bij het (untethered) opstarten van je iDevice. Heb dit zojuist geprobeerd en mijn iPhone blijft inderdaad ook hangen bij het opstarten. Ik heb mij iPhone echter zonder ‘clean install’ weer opnieuw kunnen opstarten, een ‘tethered reboot’ was voldoende.

  @De Rest: SBSettings was voor mij ook een hoofdreden om te jailbreaken. Moet nu inderdaad voorkomen mijn iPhone opnieuw op te starten zonder dat er een Mac in de buurt is. Zorg dat je batterij niet helemaal leeg raakt maar pas ook op bij het installeren van bepaalde Cydia apps die een ‘reboot’ nodig hebben.

  –> moet je steeds hetzelfde IPSW bestand gebruiken? <–

  Nog een handig programma is 'PdaNet'. Dit programma maakt je iPhone snel en gemakkelijk een WiFi Hotspot.

 • Messi

  6 mei 2011 om 16:31

  ik heb een ipod touch 4.2.1 gejailbreakt met greenpois0n…
  maar sinds ik mijn itunes heb geupdate en mijn ipod gereset…
  maar nou blijf5t ie hangen bij het opstarten…
  btw:ik heb geen imac>

 • miguel

  31 maart 2012 om 22:51

  geachte mensen, heb een iphone 4 versie 4.3.5 en wil die jailbreaken. door alle info die ik krijg weet ik niet hoe en of ik het wel moet doen. Graag zou ik horen of ik het kan doen en dan ook hoe.

  alvast bedankt
  groetjes miguel

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!