23 oktober 2016

macOS SierraDe vernieuwde Muziek applicatie en Apple Music in iOS 10, iTunes en tvOS 10

muziek logo ios

Slechts een jaar na de release van Apple Music heeft Apple besloten de Muziek applicatie in iOS 10, iTunes 12.5.1 en tvOS 10 te vernieuwen. Niet alleen voor de Apple Music abonnee is dit een aanpassing, ook de niet abonnee profiteert mee van de vernieuwingen.

Als eerste valt natuurlijk de nieuwe interface op, deze ziet er strakker en duidelijker uit. Vooral het vettere lettertype springt gelijk in het oog. Ook de tabbladen zijn op de schop gegaan, connect is verhuisd naar 'Voor jouw' en 'Nieuw' is vervangen door 'Ontdekken'. Via het tabblad 'Bibliotheek' heb je direct toegang tot je afspeellijsten, artiesten, albums, nummers, gedownloade muziek en alle muziek die je onlangs hebt toegevoegd.

Nieuw design zorgt voor rust

Zowel Muziek als iTunes zien er strakker en rustiger uit. De witte achtergrond zorgt er voor dat albumhoezen beter tot hun recht komen en laten direct zien waar je je in de app bevindt en wat de mogelijkheden zijn.
Het vette lettertype zorgt voor duidelijkheid en onnodige informatie is niet meer direct zichtbaar.

Als voorbeeld kun je een album openen, je ziet de hoes, titel, artiest, genre en jaartal. Via het download-wolkje kun je het album offline bewaren en via het de drie bolletjes kun je extra’s openen. Onderaan dit alles vind je de nummers van het album terug, gevolgd door suggesties. Hierdoor heb je alle bij de hand zonder gedoe.

muziek applicatie in iOS 10, tvOS 10 en macOS Sierra

Bibliotheek raadplegen in Muziek of iTunes

Zowel in iOS, tvOS als iTunes kun je via het tabblad 'Bibliotheek' snel je muziek raadplegen. Geen gedoe en direct toegang tot je muziek. Kies voor één van de categorieën om te navigeren naar je muziek. Deze functie is voor iedereen beschikbaar, ook als je geen abonnement hebt op Apple Music.

Muziek afspelen, beheren en extra’s in iOS

Tik op een nummer om deze af te spelen, onderin boven de navigatiebalk verschijnt er een minispeler. Je ziet de albumhoes, titel, pauze/play en volgende knop. Tik op de media knoppen om direct de bijhorende actie uit te voeren, tik op de minispeler om meer gegevens weer te geven.

Muziek applicatie iOS 10 muziek afspelen

De albumhoes wordt groot weergegeven, net zoals andere informatie over het nummer. De media toetsen spreken voor zich. Met behulp van het driehoekje met de cirkels is het mogelijk om de output van de muziek aan te passen, bijvoorbeeld doorsturen via Airplay. Tik op de drie bolletjes voor extra opties zoals: download, delen, verwijderd, zet in een afspeellijst, maak een station aan, vind ik leuk en de nieuwe vind ik niet leuk knop. Deze laatste wordt gebruikt om persoonlijke aanbevelingen voor Apple music te verbeteren.

Scroll naar beneden om indien mogelijk de songtekst te bekijken en de volgende-lijst. Ook kun je hier aangeven of je de volgende-lijst wilt herhalen of sufflen. Veeg de kaar omlaag om de speler te sluiten.

Wil je snel extra's uitvoeren op een nummer of album? Dan kun je jouw vinger leggen op het item. Heb je een 3D toestel dan moet je stevig drukken. Direct kun je extra's activeren zoals een nummer leuk vinden of toevoegen aan een afspeellijst/volgende.

Muziek beheren vanaf het iOS toegangsscherm of bedieningspaneel

Wanneer je muziek afspeelt kun je deze ook beheren vanaf een vergrendeld toestel. Je hebt beschikking over de mediatoetsen, volume en tijdsbalk. Zowel vergrendeld als ontgrendeld kun je de muziek beheren via het bedieningspaneel. Veeg met één vinger omhoog vanaf de onderkant van het scherm en veeg naar rechts of links om het tweede paneel te openen.

Muziek benaderen op het toegangsscherm

Muziek afspelen en extra’s openen in iTunes en tvOS 10

Vanaf macOS Sierra en tvOS 10 komt de vernieuwde versie van Muziek en iTunes ook naar de Apple TV en Mac. De interface is net zoals in iOS 10 geheel op de schop gegaan, toch werkt het afspelen min of meer gelijk aan de eerdere versies en is te vergelijken met iOS 10. Later leggen we dit nog gedetailleerder uit voor iTunes en tvOS.

Tabbladen 'Ontdekken', 'Voor jou', 'Radio' en 'Zoek'

Als Apple Music abonnee kun je gebruikmaken van het vertrouwde 'Voor jou' tabblad. Hierin vind je persoonlijke aanbevelingen terug op basis van je huidige muziek en vind ik (niet) leuks. Nieuw zijn de afspeellijsten en albums van vandaag, iedere dag krijg je hier speciale content te zien. Onderaan vind je nog meer suggesties terug en de connect-optie, het sociale platform voor artiesten volgens Apple.

apple music ontdekken en voor jou

'Ontdekken' is nieuw en is te vergelijken met het eerdere 'Nieuw'. Via dit tabblad vind je nieuwe albums, suggesties van curatoren en artiesten terug, maar ook de hitlijsten, afspeellijsten voor activiteiten en meer terug. Het tabblad 'Radio' is gelijk gebleven, hier vind je Beats 1 terug, maar ook andere 'stations'. Dankzij het tabblad 'Zoek' kun je snel zoeken in jouw bibliotheek of Apple Music, ook zie je er trending en je recente zoekopdrachten terug.

Meer Apple Music voor niet abonnees

Heb je geen abonnement op Apple Music dan krijg je ook alle tabbladen te zien. Echter heb je niet alle opties tot je beschikking. Wil je Apple Music bannen, dan moet je dit doen via Instellingen ▸ Muziek ▸ schakel de optie 'Toon Apple Music' uit. 'Ontdekken' en 'Voor jou' verdwijnen en maken plaats voor 'Connect'.

Ook nieuw in iOS 10

Via Instellingen ▸ Muziek hebben Apple Music abonnees extra opties zoals het automatisch downloaden van nieuwe muziek en het optimaliseren van de Muziek-opslag. Via de optie 'Gedownloade muziek' kun je direct alle offline-nummers bekijken.

Lees ook: Handige Siri commando’s voor Apple Music

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • Ikoot

  15 september 2016 om 18:10

  Kan iemand mij vertellen hoe ik een genius afspeellijst maak in ios 10 , ik kan het niet meer vinden

  Thanks

 • Ruud

  15 september 2016 om 21:14

  Handmatig voor ios 10 uitkwam kon ik lyrics toevoegen met een app op de Mac. Je tikte op de albumhoes en kon de lyrics mee blaren.
  Waar is dat nu gebleven? Nu kan dat niet meer omdat ik die Apple Music moet gebruiken daarvoor?
  Elke keer weer maken ze iets wat goed werkte naar de knoppen. De layout vind ik lomp en groot. Vind persoonlijk geen verbetering.

 • Jasper050

  15 september 2016 om 21:54

  @Ruud, de lyrics zijn er nog steeds.
  Waar je in de vorige versie op de cover tikte moet je nu verder naar beneden scrollen. Daar staat ook het snuffelen aan en uit zetten van een album.
  Persoonlijk vind ik de titels en artiest een veel te groot letter type.
  Bijv. deze titel: “Price And Son Theme / The Most Beautiful Thing In The World”
  duurt 22 seconden voor je bij dat automatische doorlopen het kunt lezen.

  Geen wonder dat mijn batterij snel leeg is.👎

 • Jasper050

  15 september 2016 om 21:56

  Shufflelen

 • Marianne de Hont

  15 september 2016 om 22:58

  De nummers in iTunes kan ik gelukkig weer fysiek aanklikken, De lyrics die kunt open GAAF..verder nog wel even wennen.
  Moet nog veel ontdekken, weet (nog) niet of het een verbetering is

 • Hendrik VandenBerghe

  16 september 2016 om 16:04

  Hallo,

  Is het normaal wanneer men een nummer of een album verwijdert uit de bibliotheek dat het keuzemenu van de bibliotheek op zich ook komt te verdwijnen op de iPad Air? Komt pas opnieuw te voorschijn wanneer de iPad eerst wordt uitgezet en terug aangezet met de uit-en aankoop bovenaan het toestel en vervolgens de homeknop en vervolgens de toegangscode. Dank voor een antwoord. Ben ik verkeerd bezig, hoor ik het graag ook met het juiste stappenplan.

 • Hendrik VandenBerghe

  16 september 2016 om 16:16

  Hallo,

  Is blijkbaar ook het geval wanneer er wijzigingen worden aangebracht aan de info van het nummer/album.

  Ook staat de iTunes help, sinds de update naar de 12.5.1, bij mij nog in het Engels.

  Dank voor een spoedige reactie.

 • Ruud

  16 september 2016 om 20:10

  @Jasper050

  Ik heb de muzieknummers bekeken op mijn Mac en daar zie ik de lyrics maar deze worden niet getoond op mijn iPhone met iOS 10.
  De tekst zal waarschijnlijk alleen zichtbaar zijn wanneer je gebruik maakt van Apple Music, dat doe ik dus niet.

 • Jan

  8 oktober 2016 om 12:31

  Na upgrade van m’n iPhone 5 naar iOs 10 zie ik mijn toegevoegde muziek niet meer in “muziek” op de iPhone Wel oude afspeellijsten, maar die zijn leeg.
  Koppel ik de iPhone aan iTunes dan zie ik de muziek wel op het “device” maar met een uitroeptekentje ervoor. Kan het via itunes niet afspelen vanaf device, ook niet weggooien (om dan opnieuw toe te voegen oid)
  Iemand een tip?

 • Wesley Fabry

  8 oktober 2016 om 12:39

  @jan wij maken gebruik van Apple Music, Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Rob

  8 oktober 2016 om 19:22

  Hoe kan je nu een liedje selecteren en aangeven dat je dit als volgende wilt horen, dus na het liedje dat aan het spelen is? Met andere woorden: die 3 puntjes om ‘Speel hierna af’ te selecteren, staan enkel naast hele albums of playlists.

 • Wesley Fabry

  8 oktober 2016 om 19:32

  @rob dat kan door je vinger op het nummer te leggen of stevig te drukken als je een 3D touch toestel hebt

 • Sophie

  9 oktober 2016 om 0:30

  Op mijn iphone 6 staan de nummers, die ik handmatig naar de iphone heb gesleept niet meer op nummer staan, maar op artiest. Dat is voor mij heel erg onhandig. Iemand een idee hoe ik in mijn bibliotheek de nummers weer op titel krijg i.p.v. op artiest?

 • Anke

  11 oktober 2016 om 10:33

  mijn muziek app doet het niet meer sinds die nieuwe update. als ik hem open dan sluit hij automatisch weer. kan iemand mij helpen?

 • Jochen

  24 oktober 2016 om 14:55

  Op jullie allereerste schermafbeelding zie ik een lijst met nummer (van het album Lemonade) met daaronder de naam van de artiest (Beyoncé in dit geval)
  Dit heb ik ook even gehad op de iPad (enkele maanden geleden dacht ik), maar nu zie ik terug nergens een artiest staan. Dat is geen probleem bij een album van een bepaalde artiest, maar bij een verzamelalbum is dat wel erg lastig. Iemand een idee hoe ik die terug tevoorschijn kan toveren?

 • Wesley Fabry

  24 oktober 2016 om 15:57

  @jochen dat album is wel handmatig toegevoegd, maar de rest heeft ook gewoon de artiest in de weergave (Apple Music). Misschien moet je bij instellingen – muziek – sorteer nummers en albums – op artiest kiezen?

 • Jochen

  24 oktober 2016 om 16:18

  @Wesley, blijkbaar stond dit reeds gesorteerd op artiest, heb dit even gesorteerd op titel maar zelfde resultaat. Ik weet nog dat ik, toen ik de artiesten zag staan, ferm gejuicht heb. Ik heb enkel een iPad, maar net even gekeken bij een collega die een iPhone 5S heeft, met nieuwste systeem, en ook zij ziet nergens artiesten onder de songs staan… bizar…

 • Wesley Fabry

  25 oktober 2016 om 13:13

  @jochen vreemd, hier is het wel gewoon te zien, overigens wel niet bij alle verzamelalbums, hangt denk ik ook af van de ingevoerde informatie in iTunes of Apple Music.

 • Kirsten

  31 oktober 2016 om 10:08

  Hoi, kan iemand mij vertellen hoe ik nummer van herhalen af krijg? Ik kan dat nergens vinden en vind het nu wel een beetje irritant worden dat herhalen.
  Via itunes heb ik dat gedaan maar hij blijft nog steeds herhalen.

 • Wesley Fabry

  31 oktober 2016 om 10:14

  @Kirsten het herhalen kun je als volgt uitschakelen. Speel een nummer af en tik onderaan (boven de navigatiebalk) op de mini-speler. Het nummer wordt in het groot geopend met extra opties. Scroll naar beneden tot je de optie ‘Volgende’ ziet. Tik daarnaast op de twee pijlen (helemaal rechts), blijf tikken tot deze zonder rode achtergrond wordt weergegeven. Het herhalen is nu gestopt.

 • Sa

  20 november 2016 om 17:03

  Kan iemand mij asjeblieft vertellen hoe ik de shuffle uitzet? Sinds de IOS10, moet ik met een omweg nummers verwijderen en nu tijdens het afspelen speelt de app mijn nummers door mekaar. Voorheen kon ik een aantal nummers selecteren en verwijderen. Nu kan ik ze 1 voor 1 verwijderen. In mijn itunes kan ik mijn nummers niet meer uit de bibliotheek verwijderen en ook niet 1 nummer selecteren welke ik op mijn apparaat zetten. Itunes gaat vervolgens alle nummers downloaden naar mijn apparaat. help!! Maar eerst hoe zet ik de shuffle uit. Mijn dank is groot!

 • Wesley Fabry

  20 november 2016 om 18:01

  @sa bekijk dit even: https://www.appletips.nl/ios-10-muziek-herhalen/

 • Robbert

  23 januari 2017 om 16:54

  Wesley, naar aanleiding van de vraag van Rob , over een nummer in volgende zetten : Als ik jou instructies volg wordt het huidige nummer direct afgebroken en begint het aangeraakt nummer direct te spelen.
  Alleen bij hele albums en playlists werkt jou instructie, niet voor een individuele nummer

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!