17 juni 2014

Wat te doen bij de melding ‘Schijf niet juist verwijderd’?

finder icon retinaVeel beginnende Mac gebruikers stellen ons de vraag hoe ze van de melding ‘Schijf niet juist verwijderd’ kunnen vermijden. De melding wordt alleen getoond wanneer je een externe harde schijf verkeerd hebt losgekoppeld van je Mac.

Dit kan een USB-stick, multimedia apparaat of externe harde schijf zijn die eigelijk gewoon losgekoppeld wordt zonder dat je deze eerst ‘veilig’ hebt verwijderd. Volg onderstaande stappen om een externe harde schijf correct te verwijderen zodat de melding ‘Schijf niet juist verwijderd’ niet meer wordt getoond.

• Open Finder
• Navigeer naar de categorie ‘Apparaten’ in de navigatiekolom
• Zoek hier de externe schijf
• Klik naast de naam op het eject-teken

schijfverwijderen

Onmiddellijk wordt de schijf veilig verwijderd, zodra deze niet meer zichtbaar is in Finder kun je hem loskoppelen van je Mac zonder dat de melding ‘Schijf niet juist verwijderd’ wordt weergegeven. Daarnaast kun je op nog meerdere manier een schijf veilig verwijderen. Zo kun je de schijf op je bureaublad slepen naar de prullenmand om hem veilig te verwijderen of selecteer de schijf en voer de toetscombinatie cmd⌘ + E uit.

Het is aan te raden om steeds een externe schijf op deze manier los te koppelen om ervoor te zorgen dat de gegeven op de schijf niet corrupt kunnen worden door het foutief te verwijderen.

Meer over Finder kun je hier terugvinden.Reacties


 • wim van hemelrijk

  17 juni 2014 om 9:12

  Ik krijg steeds die melding als mijn iMac in slaap gaat/uit slaapstand komt. De externe HD is nooit losgekoppeld…

 • Theo

  17 juni 2014 om 9:51

  Spijtig genoeg wordt de vraag in de titel niet beantwoord in de tekst.

  Als ik die melding krijg, wat moet ik dan doen ?
  Stick terug erin en netjes uitwerpen of heeft dat geen meerwaarde ?

 • Marc Collet

  17 juni 2014 om 10:02

  Ik werk met een Promise Pegasus2 R6 raid systeem via thunderbolt en om eerlijk te zijn krijg ik vaak deze melding terwijl ik fysiek helemaal niets verwijder of verwijderen wil. Blijkbaar werken de energie instellingen door op de manier waarop randapparatuur wordt verbonden en verbroken op een wijze die niet juist is.
  Wat ik als workaround gebruik is in mijn energiesettings onder het tabblad “lichtnetadapter” de optie “zet schijven in slaapmodus” niet aanvinken en ik zorg dat de computer nooit in slaap valt. Eens kijken of dat werkt. Wellicht zit het in de energiesaving opties van de pegasus zelf natuurlijk…iemand anders hier last mee (gehad)?

 • David

  17 juni 2014 om 10:16

  Het heeft geen nut om de schijf terug in je mac te steken nadat deze melding wordt weergegeven. Dan is het al te laat, de tip laat je duidelijk weten hoe je dit kan voorkomen.

 • Rene

  18 juni 2014 om 14:44

  Die melding vond ik altijd maar overbodig, maar volg de instructies hierboven maar netjes op, want ik heb al eens meegemaakt dat een usb-stick niet meer werkte nadat ik deze er ‘zomaar’ uitgetrokken had.

 • peter

  18 juni 2014 om 20:26

  Beter nog leer je zelf aan om steeds het multimedia apparaat te verslepen naar prullebak .
  is het zelfde maar hoeft niets te zoeken en je bent het zo aangeleerd.

 • Luut Dijkstra

  20 juni 2014 om 20:40

  Ik heb een MyStudio van WD (2TB) aan mijn iMac hangen via FireWire 800. Met grote regelmaat krijg ik de melding dat de schijf niet juist is verwijderd, terwijl ik er helemaal niets mee doe. Schijf wordt gebruikt als backup van onze foto’s en andere data. Na het wegklikken van de melding is de schijf gewoon te gebruiken. Iemand een suggestie wat er gebeurt.

 • Ben

  11 oktober 2014 om 20:09

  Ik maak gebruik van een externe HDD. Na het ontwaken uit de slaapstand krijg ik altijd de melding “schijf niet juist verwijderd” Helaas is de schijf dan ook niet meer zichtbaar in de finder en moet ik de USB connector in de andere USB poort plaatsen.
  Dus na 2x deze melding zijn mijn USB poorten “op” en moet ik de macbook pro opnieuw opstarten.

  WAARDELOOS en helaas nog geen passende oplossing gevonden. Wie heeft DE oplossing?

 • Annelien van Hemert

  20 oktober 2014 om 20:41

  hoi,

  Ik krijg de melding te pas en te onpas en de externe schijf schijnt steeds ‘gevoeliger’ te worden. Wat kan ik daaraan doen?

 • Maïté De Vos

  5 november 2014 om 15:08

  Beste

  ik heb mijn externe schijf verwijdert uit mijn navigatiekolom omdat ik hem er niet uit kreeg. en als ik nu mijn harde schijf terug aan mijn laptop wil aansluiten wil deze niet meer in mijn navigatiekolom komen en kan ik er niet aan werken.

 • Frans Pieters

  28 december 2014 om 14:30

  Bij mij gebeurt het ook elke keer als mijn mac in slaapstand komt zijn mijn 2 externe harde schijfjes niet meer te vinden. Ik heb nu het volgende gedaan, en hoop dat dit helpt.

  Ga naar systeemvoorkeuren (de app met het wieltje grijs)
  Zie daar het lampje (energiestand) en open deze.
  Hier zie je 5 optie’s.
  Optie 1 aanvinken en optie 5 aanvinken, de rest open laten.
  Op dit blad wordt duidelijk aangegeven dat de schijven in slaapstand worden gebracht.
  Optie 1 geeft duidelijk aan (voorkom dat computer automatisch in sluimerstand wordt geplaatst als beeldscherm uit is.

  Ik hoop dat dit jullie wat verder brengt. Op de site van Apple staat ook een update voor oudere types om de externe schijven niet in slaapstand te brengen
  (imac suppub 10.8.5.dmg) misschien hebben jullie hier wat aan.

  Ik heb de Imac 27 is nu een maand en hij bevalt mij best. Heb ook even uitbreiding voor geheugen besteld bij een bedrijf, gewoon even zoeken want bij Apple Haarlem heb ik een uur aan de lijn gezeten, maar iemand van de technisch dienst verwees mij naar deze site (geheugen.nl). Ik weet niet of ik deze site mag vermelden anders moeten zij het maar verwijderen.

  Nog iets om te weten:
  als je de Imac bij de Mediamarkt koopt (Arena enz.) kun je niet meer bij de Apple store terecht voor je geheugen met korting, dit is mij even medegedeeld door de Apple store Haarlem, terwijl De Mediamarkt zich voor doet als een Apple store met veel vertrouwen. Nou ik koop alles vanaf nu bij de Apple store.
  Zo zie je maar dat Apple store niet zo makkelijk is in service als het niet bij hun is gekocht. Lijkt wel of de Mediamarkt een Apple store is maar pas op dat zijn ze niet.

  Groetjes Frans

 • Hans

  23 oktober 2015 om 13:05

  MediaMarkt is een winkelketen, waarin een Apple ‘winkel’ inpandig is (is inderdaad niet van Apple zelf). De Apple Store is wel een winkel van Apple zélf, zoals Amsterdam Leidseplein, Den Haag Passage. Andere winkels waar men Apple producten verkoopt, heten bijv. Amac, iCentre.

 • Line Timmermans

  24 oktober 2015 om 15:27

  Ik heb 2 externe harde schijven in gebruik, WD Elements met stroomvoorziening, één die gekoppeld is aan Time Machine voor automatische backups en één voor handmatige backups.
  Het kan toch niet de bedoeling zijn dat ik die dingen iedere keer meteen moet loskoppelen om te vermijden dat ik de meldingen nog krijg wanneer Mac in slaapstand valt?! Als ik die steeds moet loskoppelen, hoe kan Time Machine dan z’n werk doen? En als ik de Mac even niet gebruik, kan ik toch moeilijk telkens volledig afsluiten? DAAR wordt géén antwoord op gegeven in dit artikel?
  De energie settings aanpassen vind ik dan ook weer niet zo’n goed idee…

 • Pieter Boosman

  22 oktober 2016 om 18:29

  Is dit onderwerp nog open? Line Timmermans geeft in essentie weer wat er nog aan de hand is: Er is nog steeds geen antwoord. Als wij gebruikers het onderling niet kunnen oplossen, wordt het dan geen tijd dat Apple ingrijpt en de oplossing aanreikt. Want 22 oktober 2016 gebeurt bij mij nog steeds hetzelfde: de backup schijf geeft telkens de melding “Schijf niet …..” terwijl deze niet fysiek noch logisch verwijderd is.
  Apple waar blijf je???
  NB: De energie settings werkten bij mij niet.

 • Wesley Fabry

  23 oktober 2016 om 6:34

  Hebben jullie al eens Time Machine opnieuw ingesteld? Apple zelf kan ook gecontacteerd worden via http://www.apple.com/nl/support/contact/

 • William

  10 september 2017 om 20:09

  Ik had ongeveer de zelfde probleem. Ik kreeg een melding wanneer ik mijn macbook air wou afsluiten terwijl er niks extern aangesloten was.

  ”De Finder staat op het punt om te stoppen. Klik op ‘Ga door’ om de schijf te verwijderen zonder ” erop te branden.”

  Omdat er geen externe CD brander te zien was in mijn finder. Kon ik de probleem ook niet oplossen, waardoor ik mijn mac niet kon afsluiten.
  Uiteraard kreeg steeds wel dezelfde melding te zien.
  Daarbij moet ik wel zeggen dat ik ongeveer 2 weken geleden wel een cd had gebrand via iTunes en vervolgens gewoon normaal had verwijderd.
  Tenminste dat dacht ik……

  Uiteraard is mij wel gelukt om de computer op een normale manier te kunnen afsluiten. Ik heb vervolgens weer een externe CD brander aangesloten en een opdracht gegeven in de finder om een lege cd te branden. Na het branden van een lege CD, de brander netjes uitgeworpen en alles was weer normaal. Ik kon mijn computer gewoon weer uitzetten.
  Of het nou een USB stick is of een andere externe apparaat. volgens mij het ook daarbij lukken.
  Mijn redenering is; Laat je computer denken dat hij weer een externe apparaat gebruikt op dezelfde uitgang, waar je eerder een externe apparaat aan had zitten.
  En ik bedoel niet ff een extern apparaat aansluiten en weer loskoppelen.
  Dat werkte bij mij ook niet.
  Ik heb wel een opdracht moeten geven om de computer te laten denken dat aan het branden was. Het heeft me wel een CD gekost :p maar het is wel gelukt!!
  Bij USB stick of bij een externe harddisk foutmelding. Zou je kunnen proberen om wat bestanden over te laten zetten van USB naar je computer of juist de andersom. Zodat de computer en uitgang weer bezig is en de corrupte handeling weer corrigeert. (het fout verwijderen van een externe apparaat wordt gezien als een corrupte handeling).
  Het is maar optie en ik hoop dat het ook bij jullie het ook gaat lukken.

  Succes!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!