30 november 2014

YosemiteControleer of een toetscombinatie al gebruikt wordt

systeemvoorkeuren OS X icoon

Mac gebruikers van het eerste uur kunnen echt niet zonder toetscombinaties. Door enkele toetsen op het toetsenbord in te drukken kun je simpelweg een hoop opties toepassen. Denk hierbij aan cmd⌘ + C om te kopiëren of shift⇧ + option⌥ + 3 om een schermafbeelding te maken.

Apple biedt nog steeds nieuwe toetscombinaties aan want deze maken het gebruik van OS X efficiënter. Daarnaast kun je nog steeds via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Toetscombinaties je eigen toetcombinatie aan handelingen toekennen.

Hoe je dit doet is vrij eenvoudig, selecteer in de lijst een optie waar je een (nieuwe) toetscombinatie wilt aan toekennen. Vink deze aan en selecteer achter de optie de huidige toetscombinatie of de lege ruimte. Voer nu de toescombinatie in die je voor deze optie wil gebruiken.

toetscombinatie in gebruik

In OS X is er een waarschuwing (door middel van het gele driehoekje) te zien wanneer een toetscombinatie al in gebruik is, zo heb je nooit een dubbele in je systeem. Dit kan dan een hoop problemen verhelpen en zal een toetscombinatie ook altijd werken.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • mike

  30 november 2014 om 11:19

  Toevallig gisterenavond zitten zoeken naar een toetsencombi om alle apps gelijk te stoppen. cmd Q weet ik per app echter is er geen toetsencombi die alle apps pakt? In automator ook niets gevonden helaas. Iemand suggesties?

  Wil dus geen app die dat voor mij doet, wil het met een toetsencombinatie doen ;-)

 • sredlums

  30 november 2014 om 11:28

  Really?
  Niet alleen kwam deze tip een tijdje geleden al langs in jullie ‘Kleine veranderingen aan Somemite’ serie, maar ook klopt het helemaal niet. Die waarschuwing zit er al veel langer in. Dat heb ik toen ook al aangegeven overigens, maar die reactie zal wel gedelete zijn, zoals wel vaker.

 • Paul

  1 december 2014 om 11:43

  Mike, kijk een op deze link voor het afsluiten van je apps!
  http://www.appletips.nl/automator-sluit-snel-alle-actieve-applicaties-af/

 • mike

  2 december 2014 om 10:16

  @Paul, thx Paul, deze heb ik al, alleen wilde ik graag een toetsncombi ;-)
  Bedankt voor je antwoord.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!