30 november 2014

iOS 8Mogelijke oplossingen voor slechte batterijduur en traagheid iPhone 4s / iPad 2

Eerdere deze maand heeft Apple iOS 8.1.1 uitgebracht voor alle iOS apparaten, echter klagen nog steeds veel iPhone 4s gebruikers over een traag werkend toestel. De batterijduur is aanzienlijk verminderd en het toestel werkt daarnaast ook nog eens traag. We hebben enkele oplossingen voor deze problemen opgesomd die voor de betreffende gebruikers zeer handig kunnen zijn.

Onderstaande tips kunnen overigens ook helpen bij de iPad 2 die ook met deze problemen kampt sinds iOS 8. Hou in het achterhoofd dat de iPhone 4s en iPad 2 beide zijn uitgebracht in 2011, en door de snelheid van de technologie 'verouderd' zijn. Dat is zuur voor mensen die dit toestel in 2012 of zelf later (goedkoper) hebben gekocht.

Automatische verversen van content
Sinds iOS 7 is het mogelijk om applicaties eenvoudig te verversen op de achtergrond. Dit wil zeggen dat de applicatie automatisch nieuwe content download op de achtergrond. Op deze manier wordt bijvoorbeeld je Twitter tijdlijn geupdate voordat de applicatie geopend wordt. Helaas resulteert dit ook tot een vermindering van de batterijduur en is het aan te raden deze optie uit te schakelen. Dit kun je doen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Ververs app op achtergrond.

batterijtips1

Helderheid
Uiteraard is het scherm de grootste energieverbruiker. Je kunt het verbruik verminderen door simpelweg de helderheid van het scherm te verminderen. Dit hoeft niet drastisch zijn, maar hoe minder de helderheid is hoe beter natuurlijk. Ga hiervoor naar Instellingen ▸ Helderheid en achtergrond en verschuif de balk naar links om de helderheid te verminderen.

Locatievoorzieningen
Naast het scherm vraagt de GPS-functie in de iPhone een hoop energie, gelukkig gebruiken niet alle applicaties deze functie. Echter is het wel slim om applicaties zoals de kaarten applicatie en Google Maps volledig af te sluiten wanneer je deze niet gebruikt. Daarnaast kun je via Instellingen ▸ Privacy ▸ Locatievoorzieningen, aangeven welke applicatie wel dan niet deze functie mogen gebruiken.

Noodmeldingen
Eerdere deze zomer deden we al de test, de noodmeldingenfunctie op de iPhone is een ware aanslag op je batterij. We hebben bij een aantal iPhones de optie ‘noodmeldingen’ uitgeschakeld en het resultaat is verbluffend. Daar waar je vaak op het einde van de dag slechts rond de 25-30% van je batterij overhield hebben we sinds het uitschakelen van noodmeldingen rond de 50% over. Dat is een behoorlijk verschil dat zeker en vast de moeite waard om eens te proberen. Je kan de noodmeldingen uitschakelen via Instellingen ▸ Berichtengeving ▸ Noodmeldingen.

batterijtips2

Verminder beweging
Een effect dat onmiddellijk opvalt bij het gebruik van iOS 8 is het ’3D’-effect (parallax), tenminste als je een iPhone 4S of hoger bezit. Het effect is niet echt 3D, maar dankzij de beweging lijkt het alsof applicatie zweven over de achtergrond. Dit effect is zeer zeker een mooie toevoeging, maar is bij de iPhone 4s en iPad 2 nadelig voor de batterij. Je kunt dit effect eenvoudig uitschakelen via: Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ Verminder beweging.

Kleur effecten verminderen
Bij het raadplegen van je toetsenbord, bedieningspaneel, berichtencentrum, enzovoorts wordt de achtergrond van deze opties gebaseerd op de kleur die zich erachter bevind. Een mooie toevoeging, maar ook deze functie kan nadelig zijn voor je batterij wanneer je in het bezit bent van een iPhone 4s en iPad 2. Je kan dit uitschakelen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ Verhoog contrast (schakel alle (of bepaalde) opties in).

batterijtips3

De batterij kalibreren
Na verloop van tijd kan het voorkomen dat de batterij van je iPhone toch iets sneller leeg geraakt dan je hoopt. Toch lijkt er een ‘gouden tip’ te zijn. Je kan namelijk vrij eenvoudig de Lithium-Polymer batterij opnieuw kalibreren. Hiervoor dien je niet je iDevice volledig leeg te laten lopen en vervolgens weer volledig op te laden, maar een veel eenvoudigere procedure toepassen. Hoe je dit precies doet lees je hier terug op appletips.

Installeer de nieuwste software
Een gouden regel, installeer altijd de laatste versie van iOS. Apple doet er alles aan om alle bugs en problemen uit iOS te halen. Deze bugfixs worden toegepast in een software update, het is daarom belangrijk dat je altijd de laatste versie van iOS 8 installeert. Daarnaast bracht iOS 8.1.2 een hoop verbeteringen met zich mee voor de iPhone 4s en iPad 2 waaronder het verbeteren van de batterijduur.

Overige kleine tips
• Schakel Siri uit als je deze niet gebruikt (Instellingen ▸ Algemeen ▸ Siri)
• Locatievoorzieningen voor systeem uitschakelen (Instellingen ▸ Privacy ▸ Locatievoorzieningen ▸ Systeem)
• Slimme Spotlight-suggesties uitschakelen (meer info)
• Zorgvuldig om gaan met het berichtencentrum (meer info)
• Het batterijverbruik van applicaties controleren en hierop inspelen (meer info)
Foursquare en Swarm locatiebepaling uitschakelen (meer info)

batterijtips4

Het is uiteraard niet fijn dat je bepaalde zaken en gebruiksgemakken moet uitschakelen om een goed werkend toestel te krijgen. Echter is dit beter dan een trage iPhone waarvan de batterijduur nog eens slecht is. Het is daarom aan te raden bovenstaande oplossingen uit te proberen en kijken waar voor jou de oplossing ligt.

Mocht dit dan nog steeds niet helpen, dan is het aan te raden je iPhone en iPad te herstellen en als nieuw te installeren. Dit kun je doen door je iDevice via de USB-kabel aan te sluiten op je Mac of PC en iTunes te openen. Klik hier op je iDevice en selecteer de knop ‘Herstel iDevice’. Volg de procedures en stel je iDevice als nieuw in. Via de iTunes- en App Store kun je alle eerdere aankopen opnieuw (gratis) installeren, dit doe je via App Store ▸ Updates ▸ Aankopen.Reacties


 • gerard

  30 november 2014 om 10:38

  De telefoon helemáál uitzetten helpt ook goed.

 • mike

  30 november 2014 om 11:15

  Goed artikel, maar het is idd erg dat je zoveel zaken uit moet zetten voor een goed werkende iPhone. Er zit van alles op maar je kan het niet gebruiken omdat het dan niet lekker werkt en of je batterij dan nog geen dag meegaat.

 • apptipper

  30 november 2014 om 11:55

  Bedankt voor dit heldere lijstje. Ik heb het gedeeld met al mijn collega,s en geselecteerd om te delen met duizenden gebruikers waarvoor ik een maandelijkse tiplijst verzorg.

 • Kees g

  30 november 2014 om 13:25

  Maar iOS 8.1.1 is toch de laatste update versie ?

 • Nils Breunese

  30 november 2014 om 14:00

  De batterij laten vervangen kan ook helpen. :)

 • aia

  30 november 2014 om 20:59

  Installeer de nieuwste software..

  Niet doen dus, of in ieder geval niet meteen en wacht eens een maandje of 2 af. Als je niet geüpdatet had, was je telefoon nog snel…

  Zet die auto update functie uit!

 • suleyman

  2 december 2014 om 23:00

  Ik had het gezegd, niet updaten.. Maar wie ben ik..

 • Peter

  8 april 2015 om 7:13

  Inderdaad klopt die gouden regel niet helemaal.
  Wat klopt, is dat je altijd de laatste iOS versie moet installeren, van de iOS versie die je op dat moment gebruikt. Dus bijv 7.1.2 van iOS 7.

  Maar je kunt je iPad 2, mini of iPhone 4S prima op iOS 7.1.2 laten staan. De extra mogelijkheden van iOS 8 zijn op deze toestellen minimaal en in ruil daarvoor lever je in op performance.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!