3 mei 2010

NieuwsHet einde van de floppy disk…

Vorige week maandag heeft de laatste grote fabrikant van floppy disks, Sony, aangekondigd dat ze stoppen met de productie van de schijfjes. Sinds de introductie van de iMac heeft Apple geen Mac meer geproduceerd die uitgerust was met een floppy drive.

Op zich was dat op dat moment een hele vreemde stap van Apple, de populariteit van de Apple II was namelijk te danken aan het gebruik van floppy disks. Terwijl andere home computers nog werkte met audio cassettes en data recorders werden de Apple computers voorzien van een floppy drive. En dat werkte natuurlijk een stuk beter dan de ontzettend trage en fout gevoelige data overdracht met data cassettes.

De floppy disks werden met open armen ontvangen, maar de floppy disc controllers waren in die tijd nog zeer complex en duur. Steve Wozniak mede oprichter van Apple ontwikkelde een eigen floppy disk controller met minder bewegende delen en zorgde er voor dat enkele hardware matige taken werden overgenomen door software. Dit alles resulteerde in een relatief goedkope floppy disk controller die in de Apple II werd ingebouwd.

Natuurlijk ging het met floppy disks ook wel eens fout, er is menig floppy disk in mijn prullenmand beland. Maar in vergelijking met data cassettes waren de floppy disks een verademing. De overgang naar de floppy disk voelde als een gigantische stap vooruit!

Jaren later besloot Apple als eerste in de computer industrie om de floppy disk weg te laten in hun computers, beginnend met de iMac. Op dat moment was dit een stap die hele zware kritiek kreeg te verduren. Als je nu rond kijkt dan moet je erg goed je best doen om nog ergens een computer terug te vinden met een floppy drive. Sommige van jullie hebben waarschijnlijk zelfs nog nooit een floppy disk gebruikt.

Wanneer Apple de volgende keer een radicale technologie stap neemt denk dan eerst een moment na voordat je er een oordeel overgeeft. Denk terug aan de uitgestorven floppy disk...Reacties


 • Pepijn

  3 mei 2010 om 10:47

  Bij mij zijn er ook massas aan floppy disks doorheen gegaan, waarvan een groot aantal toch wel in de prullenmand zijn beland.
  Ik kan me nog wel herinneren dat ik soms uren bezig was om een backup van een bepaalde map o.i.d. te maken (floppy erin, bestanden overzetten, wachten, floppy eruit, volgende floppy erin) :P.

 • Ranney

  3 mei 2010 om 10:54

  Wat mij na het lezen van dit artikel weer enorm doet verbazen is dat de nieuwe macbooks, imac’s, etc. nog altijd niet worden voorzien van blue-ray. Het is toch duidelijk dat hier de toekomst in zit, en DVD’s langzaam aan ouderwets aan het worden zijn?

  Met andere woorden, op dat gebied lijkt apple in mijn ogen een beetje achter te lopen…

  Verder over de diskette’s (floppy’s zijn nog ouder) zijn idd oud en volkomen achterhaald. Ik heb ze vroeger wel met plezier gebruikt, al duurde het wel altijd een eeuwigheid en was het altijd hopen dat de andere computer die krengen ook kon lezen ;-)

 • Liese birdie

  3 mei 2010 om 12:11

  @ Ranney: de 3,5″ diskette’s met 1,4mb werden ook floppy disks genoemd.. die worden nu door Sony niet meer geproduceerd.

 • Theo

  3 mei 2010 om 12:18

  Ben het met Ranney eens, heb nu net een jaartje mijn MBP en ben er uiteraard super over tevreden, maar het kunnen afdraaien van Blue-Ray had ik eigenlijk ook wel als extra verwacht, alleen vraag ik me af hoeveel duurder alles dan wordt, ik bedoel Apple is niet de goedkoopste in zijn/haar producten.
  Desondanks blijf ik het een heerlijk werkend product/machine vinden!

 • Pepijn

  3 mei 2010 om 12:50

  @Ranney: De reden dat Apple niet in het blue-ray avontuur is gestapt is in 2008 al duidelijk geworden. Een citaat van Steve Jobs: “Blu-ray is just a bag of hurt. It’s great to watch the movies, but the licensing of the tech is so complex, we’re waiting till things settle down and Blu-ray takes off in the marketplace.”

 • L

  3 mei 2010 om 23:52

  Ik kan me zelfs die grote kartonnen gevallen nog herinneren, wat een ellende. Daarna een soort gigantische plastic cartridges, waar spectaculair veel meer op kon dan op de floppy, maar die wel 300 gulden kostten. En vervolgens natuurlijk de ZIP-schijf (persoonlijke favoriet). In heb het hier trouwens wel over gebruik met een Acorn-systeem (http://en.wikipedia.org/wiki/Acorn_Computers). Werkelijk briljante computers die misschien zelfs wel beter waren dan die van Apple. Mag ik dat zeggen? ;-)

 • Jeffrey

  4 mei 2010 om 1:12

  @Ranney: De techniek van blu-ray is natuurlijk ook erg achterhaald. Streamen daar zit de toekomst in en daar gelooft Apple dus ook heilig in! Apple TV, iPhone, Mac, iTunes. Helaas is het huren/kopen van films nog niet volledig in Europa uitgerold. Maar zodra er in de NL iTunes Store films kunt huren dan is dit natuurlijk toch ideaal met de Apple TV! Filmpje verder kijken als je onderweg gaat op je iPhone / iPad, klinkt ideaal en dat is de toekomst waar Apple in gelooft, en wat in Amerika dus ook al mogelijk is.

 • ThinkAboutIt

  7 mei 2010 om 20:31

  Media op draaiende schijfjes is binnenkort geschiedenis, over tien jaar is er geen schijfje (DVD of Blu-ray) meer te vinden. (Ja, in het museum misschien)

 • Hans

  19 juli 2010 om 15:57

  @Ranney Opslag op fysieke dragers zoals tapes, elpees, floppy’s, cd’s, dvd’s, blu-ray’s en wat al niet meer zal op zeer korte termijn gaan verdwijnen. Het is zo gemakkelijk bestanden over te dragen zonder de tussenstap van een fysieke drager. Overal is tegenwoordig een internetverbinding beschikbaar, meestal nog draadloos ook.
  De behoefte aan lokale opslag is tanende. Films en muziek gaan we streamen, of (om te beginnen) los van dragers beschouwen. Voor muziek is dat al 99,9% het geval (denk aan mp3’s, wie wil er nu nog een cd? De cd zélf, niet het hoesje e.d.?, en voor films is het een kwestie van meer netwerkcapaciteit en hetzelfde is aan de hand. Met digitale televisie kun je films huren zonder dat daar ergens een extra drager aan te pas komt.
  In diezelfde lijn verwacht ik ook echt niet dat interne harde schijven nog veel grote gaan worden. 320 GB, 640 GB … er is gewoon geen behoefte aan nog veel meer. Laat de serverparken onze opslag maar regelen :-)

 • Cloverfield

  15 september 2011 om 18:56

  @Ranney: BluRay heeft helemaal geen toekomst. Oke, de industrie probeert het nog, maar het gaat niet werken. Fatsoenlijke ondersteuning op Linux is er (volgens mij) niet eens.
  Downloaden/ streamen heeft de toekomst. En ik ben er al vast mee begonnen. Via usenet, dat wel, want de industrie ziet het geloof ik nog niet helemaal.

 • Alexander

  10 januari 2012 om 22:29

  Vroeger op school hadden we in ons school lokaal een 8 inch floppy disk! Dat waren pas grote jongens. In die tijd ging de 5,25 er net uit en had je de SD disk. Daarna kwam de HD disk van 1,44 MB. Die SD disks kon je “ombouwen” tot een HD disk door er een extra gaatje in te boren. Those were the days….. Nu heb je USB sticks van 16 GB……

 • J. Thomassen

  5 november 2015 om 16:57

  Gelukkig heb ik ze nog wel
  Nieuw in de verpakking!
  Voor de verzamelaar of hobbyist in Retro/Vintage producten:

  Box met 10p Kodak 3.5” Micro Diskettes 2S/2D.
  Double Sided 135 TPI en error vrij.
  Meerdere op voorraad en ook andere merken:
  3M 21 box van 10 stuks
  Nashua 30 box van 10 stuks
  Polaroid 24 box van 10 stuks
  Sony 12 box van 10 stuks
  KAO 6 box van 10 stuks
  RPS 2 box van 10 stuks
  DYSAN 4 box van 10 stuks
  BASF 5 box van 10 stuks
  VERBATIM 14 box van 10 stuks
  KODAK 2 box van 10 stuks
  JVC 6 box van 10 stuks
  MAXELL 2 box van 10 stuks
  Wit merk 14 box van 10 stuks

  3 inch CF2
  Panasonic 10 box van 10 stuks
  Panasonic 58 losse geseald
  Maxell CF2 2 box van 10 stuks
  Maxell CF2 6 losse geseald

Een reactie toevoegen: