4 augustus 2012

10.810.8: De dicteer-functie gebruiken (archief)

Één van de nieuwe functies in Mountain Lion is 'Dictation'. Het is een soort Siri maar dan voor Mac OS X. We kennen deze functie al van de iPad in iOS 5.1. Dankzij deze functie is het mogelijk tekst in te voeren in Mac OS X met behulp van spraaktechnologie.

Deze functie werkt overal op je Mac waar tekstinvoer kan worden ingegeven, bijvoorbeeld in Safari, Mail, Teksteditor maar ook in alle overige native Mac OS X applicaties en ook van applicaties van derde.

Dictation kun je activeren via:  ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Dicteren en Spraak
Vanaf macOS Sierra kun je de optie inschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Dicteren.

Selecteer 'aan' bij de optie 'Dicteren'. Dictation maakt gebruik van de ingebouwde microfoon en start met dicteren zodra er geluid wordt waargenomen. Dictation werkt het beste met een toetscombinatie. Deze kun je kiezen bij de optie 'Toetscombinatie'. Je kunt één van de vier standaard toetscombinaties kiezen of zelf één invoeren door de optie 'Pas aan' te selecteren.

Dictation is voorlopig alleen nog maar in de volgende zes talen beschikbaar: Duits, Frans, Japans, Engels (Australië), Engels (Verenigd Koninkrijk) of Engels (USA).

Dictation begrijpt naast de uiteindelijke tekst ook verschillende tekstcommando's zoals: comma, new line, all caps, new paragraaf, period, question mark, enzovoorts.

Wanneer Dictation beschikbaar komt in de Nederlandse versie is nog niet bekend. Om deze reden is dictation nog niet echt te gebruiken door ons tenzij je een tekst in het engels wilt typen.

Let op! Dit artikel is verouderd, de meest recente versie vind je hier terug.


 • spsx

  4 augustus 2012 om 11:14

  Erg jammer dat Apple elke keer wel ons de volle mep laat betalen voor leuke features waar we niks mee kunnen in NL!

  Net zoals de Iphone 4s met siri waar we na 10 maanden nog steeds geen gebruik van kunnen maken in het Nederlands.

 • Seppe

  4 augustus 2012 om 11:33

  @spsx
  Hoeveel heb jij dan betaald voor Dictation? Ik vrees dat eerst de wereldtalen zoals Arabisch, Chinees, Portugees, Spaans, Russisch, Italiaans, enz… aan de beurt komen en dan eerst een de kleine taaltjes zoals Nederlands, Deens, Noors, Zweeds, enz….

 • Anton

  4 augustus 2012 om 14:18

  @spsx helemaal mee eens. Alsof wij debiel zijn en niet weten dat we Dictation hadden in ML. Weer zo’n fantastisch bruikbare TIP van deze site. Ik ga gelijk een wereldtaalcursus doen, lijkt me heerlijk!!!

 • Iwan

  4 augustus 2012 om 21:06

  @spsx: een beetje beschaafdheid mag wel, als je de tip niets vind kan je hem beter gewoonweg niet lezen, of wacht, je had hem waarschijnlijk al gelezen toen je ineens tot de conclusie kwam dat je vijf minuten van je onwaarschijnlijk boeiende en drukke leven verspilt hebt, en die wil je terug, is het dat?

  Bespaar ons (de lezer) dergelijke commentaar, want hij is net even nuttig en bruikbaar voor ons als die tip was voor jou.

 • Iwan

  4 augustus 2012 om 21:28

  bovenstaande reactie was dus bedoeld voor Anton, excuus spsx.

 • Spsx

  4 augustus 2012 om 22:28

  @Seppe

  Ik betaal voor een duur Apple product en wil ik ook net zoals de Amerikanen, Duitsers, Engelse etc gebruik kunnen maken van alle features.

  Straks komt iOS 6 of ML 10.8.3 uit met weer prachtige features terwijl we nog steeds zitten wachten op mooie beloftes uit het verleden van Apple..

 • Ivo

  5 augustus 2012 om 4:14

  @Spsx
  Misschien moet je gewoon wachten tot ons kleine kikkerlandje er ook bij zit.
  En niet gelijk je geld uitgeven en vervolgens gaan klagen.

 • Anton

  5 augustus 2012 om 15:35

  @Iwan heeft helemaal gelijk wat de beschaafdheid aangaat, ik zal daar rekening mee houden.Dit is inderdaad geen site om zo’n reactie te plaatsen…………….

 • Jelle Steen

  12 oktober 2012 om 18:32

  Ik betaal voor een duur Apple product en wil ik ook net zoals de Amerikanen, Duitsers, Engelse etc gebruik kunnen maken van alle features.

 • appel

  27 januari 2013 om 12:32

  wat voor een vragen kan je stellen aan de dicteer functie?

 • Pjotr

  20 maart 2013 om 19:17

  Ik zou het pas een goede tip vinden wanneer er uitgelegd wordt op welke wijze je MacOSX alsnog zover kan krijgen dat het wel Nederlands begrijpt. Gelukkig dat de Mac nu wel instaat is zelf Nederlands te spreken. Nu die tekstinvoer nog.

  Wereldtaal Chinees wordt overigens wel wat lastig. Hoewel sinds Mao iedereen dezelfde karakters kan gebruiken, de verschillende talen (aldaar dialecten genoemd) verschillen net zoveel van elkaar als Nederlands van Latijn.

  Om nog maar niet te spreken van Arabisch, hoewel vaak de officiele voertaal van vele landen, een Berber spreekt ook geen Farsi.Do NOT follow this link or you will be banned from the site!