20 maart 2022

5G voor iPhone en iPad: Complete uitleg over de toekomst van mobiel internet

6 min leestijd
5G voor iPhone en iPad: Complete uitleg over de toekomst van mobiel internet
Uitleg
6 min leestijd

Steeds meer iPhone en iPad modellen van Apple ondersteunen 5G, maar wat is het eigenlijk? Uiteraard is 5G een term voor de vijfde generatie van het mobiele netwerk, maar wat heb je al consument daar aan?

5G is in Nederland via Vodafone, KPN, Tele2 en T-mobile beschikbaar. Om je op weg te helpen hebben we de toekomst van het mobiele internet onder de loep genomen en bespreken enkele punten over 5G. Zo zetten we o.a. de voordelen en nadelen op een rij wat je van zo'n supersnelle mobiele internetverbinding kunt verwachten.

Wat is 5G?

5G staat bekend om zijn extreem hoge snelheid (bijvoorbeeld 1 Gbit/s) en betrouwbaarheid. Daarnaast kun je via 5G meer data versturen en zorgt het netwerk ervoor dat de batterijduur van je smartphone minder snel afneemt. Dankzij de grotere bandbreedte is de vertraging van het netwerk beperkt waardoor 5G perfect kan worden ingezet voor robots, de zelfrijdende auto, drones, VR-technologie, kunnen artsen op afstand medische robots bedienen en meer.

Een ander voordeel van 5G is dat deze gebruikmaakt van beamforming, dit is een techniek waarbij het draadloze signaal zich focust op een specifiek apparaat. In tegenstelling tot 4G focust het 5G-netwerksignaal zich op de apparaten die verbonden zijn en kan deze 'volgen' door de exacte positie te bepalen. De antenne herkent zo beter je apparaat en kan daarom een stabielere en gerichter draadloze verbinding tot stand brengen om zo data uit te wisselen.

5G zendmast

Nadelen van 5G

Uiteraard heeft 5G ook een nadeel: hoe hoger de frequentie, snelheid en capaciteit, hoe minder het bereik van de antenne is. Hierdoor zullen er meer kleine zenders moeten worden verspreid om de dekking te waarborgen. Dit houdt in dat in de toekomst steeds meer zenders moeten worden geplaatst, bijvoorbeeld in bushokjes en op lantaarnpalen. Ook op grote masten zal een 5G-module worden geïnstalleerd, maar het bereik neemt dan wel drastisch af omdat de reikwijdte minder is, bomen moeten bijvoorbeeld 3 meter lager zijn dan de 5G-module.

ook interessant
iPhone kopen met abonnement
iPhone kopen met abonnement

Met behulp van deze prijsvergelijker kun je eenvoudig en voordeelig een iPhone met abonnement kopen, vergelijk nu de verschillende providers.

5G ondersteuning voor iPhone en iPad

5G wordt op dit moment ondersteund op onderstaande apparaten:

iPhone 12 mini

iPhone 12 met mmWave-band aan de zijkant voor beter 5G bereik

Het netwerk maakt een onderscheid tussen mmWave (snel, maar beperkt in bereik) en sub-6GHz (minder snel, maar groter bereik). Alleen de iPhones die in de VS worden verkocht kunnen gebruikmaken van mmWave, de rest van de wereld kan alleen een iPhone of iPad kopen met sub-6GHz. 5G wordt wereldwijd uitgerold onder verschillende frequenties. In Nederland ondersteunen de providers de 700 MHz en 2100 MHz frequenties, deze zijn ook beschikbaar op de iPhone 12 (Pro) en iPad Pro 2021. Meer informatie over de ondersteuning van 5G lees je hier terug.

Gezondheidsrisico's 5G

Ook de gezondheid speelt een belangrijke rol bij 5G. Het RIVM, tal van instellingen en wetenschappers hebben niet kunnen aantonen dat 5G straling schadelijk is voor de gezondheid. Wel moet het onder een bepaalde norm (vast gesteld door de EU) blijven, en dat wordt nu al nauwlettend gecontroleerd. Maar neemt de elektromagnetische straling toe? De elektromagnetische velden van 5G-antennes zijn vergelijkbaar met die van 2G-, 3G- en 4G-antennes, alleen zullen er in de toekomst meerdere zenders nodig zijn voor een goede dekking.

Het goede nieuws is dat de huidige situatie en 5G ver onder de toegestane stralingslimieten liggen. Echter is het voorlopig nog niet duidelijk of door 5G de blootstelling aan elektromagnetische velden toe zal nemen. Dit kan nog niet onderzocht worden omdat 5G nog nergens op grote schaal is uitgerond. Men vermoedt dat de niveaus gelijk blijven aan die met 4G, maar het is onduidelijk wat er gebeurt als er heel veel mensen gebruik van gaan maken. Daarom worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd en wordt er opgetreden wanneer er limieten worden overschreden.

Het volledige rapport "Verkenning van de blootstelling aan elektromagnetische velden afkomstig van 5G-systemen" van het RIVM en Agentschap Telecom vind je hier terug. Wil je weten hoe Vodafone omgaat met de gezondheid en 5G? Dan kun je deze uitgebreide informatiepagina bekijken.

5G-dekking in Nederland

Vanaf vandaag bieden de drie grootste telecomproviders van Nederland 5G aan, om gebruik te kunnen maken van deze technologie moet je wel een geschikt abonnement en smartphone hebben. Een overzicht, klik op de provider-naam voor meer info:

  • Vodafone: standaard inbegrepen in alle RED-abonnementen, landelijke dekking zomer 2020
  • KPN: Voor alle KPN-klanten met een abonnement, actief vanaf 28 juli 2020 in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven en is eind 2020 uitgebreid naar 2 op de 3 Nederlanders. Sinds eind 2021 volledige landelijke dekking
  • T-Mobile: Gratis voor T-Mobile Unlimited en Unlimited Plus abonnementen, betaalde optie voor T-Mobile Go abonnees, sinds eind 2020 landelijke dekking

Frequenties voor 5G

De Europese Unie heeft drie frequentiebanden aangewezen voor 5G: 700 MHz, 3,5GHz en 26 GHz. Hoe hoger de frequentie, hoe groter het bereik en de snelheid van het 5G-netwerk is. De frequentieveilingen hebben afgelopen maand plaatsgevonden en er kon toen door de providers op de banden 700MHz, 1400MHz en 2100MHz geboden worden. Om het snellere 5G-netwerk te kunnen realiseren hebben ze de 3,5 GHz frequentie nodig. Momenteel wordt deze nog gebruikt door defensie en wordt verwacht dat deze eind 2021 of begin 2022 geveild kan worden.

Wat is 5G? toekomst mobiel netwerk en 5G uitleg

5G Ready

De telecomproviders doen er nu alles aan om hun netwerk klaar te maken voor 5G, het zogeheten 5G-ready. In de eerste stap breiden ze de 'bandbreedte' uit via de frequentie 700 MHz en het huidige 3G/4G netwerk, hierdoor is er meer dataverkeer tegelijk mogelijk zonder kwaliteitsverlies. De snelheid van het netwerk is dan wel nog vergelijkbaar met het huidige 4G-netwerk. Zodra de de 3,5 GHz-frequentie beschikbaar komt kan er ook gebruik worden gemaakt van de hoge internetsnelheid. Providers hebben dus nog een aantal jaar de tijd om de dekking uit te breiden zodat iedereen kan profiteren van een landelijke dekking van hoge snelheid.

5G in België

Uiteraard wordt ook in België hard gewerkt aan de uitrol van 5G, zo is Hasselt de eerste stad die gedekt wordt met een 5G-netwerk. Wel werken ze daar met andere frequenties: 700MHz, 2,1GHz en 2,6GHz. Later zullen ze ook de uitrol van de EU-frequenties 3,5GHz en 26GHz ondersteunen. Net zoals in Nederland zal België pas over twee jaar de volledige ondersteuning kunnen aanbieden.

ook interessant
iPhone 12 en iPhone 12 Pro kopen, alle webshops en providers op een rij
iPhone 12 en iPhone 12 Pro kopen, alle webshops en providers op een rij

iPhone 12 en iPhone 12 Pro kopen, ontdek het complete overzicht van providers en webwinkels en haal hem als eerste in huis.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt30/11/2023 11:47
Bronkennisplatform.nl
Categorie Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Voor de liefhebbers van 5G kun je hier de meeste informatie ophalen: https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2020/09/02/5g-en-gezondheid

    Voor wat betreft van het gas af, moeten we enkel van het Groninger gas af en over op hoog calorisch Noors en Russisch aardgas. Andere brander in je CV en geld over houden voor een nieuwe iPhone. De industrie draait al enige tijd op Noors aardgas en maken we Methanol hieruit voor toepassing als bio component in E10 benzine.

    Beantwoorden
  • @Chris, mss off topic, maar Nederland gaat af van aardgas vooral omwille van de schadelijke seismische gevolgen van de ontginning …

    Beantwoorden
  • @ Marco,
    Wil je terug naar de telefoon met draaischijf dan? Techniek schrijdt voort wat ons heel veel goede dingen heeft gebracht. Zie o.a. de opmerking van Wesley “opereren op afstand”. En de doemdenkers omtrent straling leze even de post van Hans en Hans K.

    Beantwoorden
  • Mensen zullen altijd een zondebok nodig hebben. Als de Mag ergonomie komt nou dan worden we allemaal ziek duizenden mensen met problemen. Niks ervan, niemand heeft er last van gehad. Ik ben bang dat jullie niet weten dat dr snelste lijnen van 3,5 en 26 GHZ al jaren door defensie gebruikt worden rnnpas in 2022 vrijgegeven worden voor de “gewone “ mensen. Er is nog nooit iemand ziek van geworden. Er is zoveel straling in de lucht en hè gaan allemaal gewoon door!! Succes met zinloos protesteren!!!

    Beantwoorden
  • De extra snelheid van 5G is eigenlijk maar een bijkomstigheid, de echte reden om 5G te introduceren is de beter dekking (op plekken waar nu slecht bereik is) en voor nieuwe technologieën zoals zelfrijdende auto’s, robots, operaties op afstand, etc. (zie artikel).

    Beantwoorden
  • WAAROM!!!

    Waarom moeten we nog sneller elke keer??

    wat voor nut heeft 5G onderweg?? waarom is 4K streamen al niet snel genoeg? waarom 5 films tegelijk streamen??

    of, gaan we onderweg even office downloaden in 2 seconden? why? why why!

    het hele 5G is totaal nutteloos, maar ja, er zijn wat mensen die het nodig denken te hebben en dus gelijk de hele wereld..

    misschien over 20 jaar? en dan nog! come on! onderweg …. 4G is zat en luxe en ruim!

    Beantwoorden
  • Het maakt totaal niet uit wat je zegt of probeert uit te leggen want mensen die denken dat het gevaarlijk voor je is, blijven dat toch zeggen, al hebben ze daar dan ook geen enkel bewijs voor, behalve enkele totaal onbekende personen, die het ook niet echt kunnen bewijzen worden er dan bijgehaald om hun gelijk te tonen. Toen 4G er aan kwam had je dezelfde oeverloze discussie en tot op heden nog nooit een overlijdens bericht gezien waarin stond: overleden door straling van 4G. Beetje vergelijkbaar met een groepje mensen die regelmatig zeker weten dat op een bepaalde datum de wereld zal vergaan.

    Beantwoorden
  • Men moet eerst goed onderzoek doen of 5G nadelig is voor de gezondheid. Voorlopig moet men met de uitrol stoppen!

    Beantwoorden
  • @Arthur: Dit bericht had ik voor mezelf opgeslagen: https://www.nu.nl/wetenschap/5999851/hoe-komt-het-dat-mensen-last-hebben-van-elektromagnetische-straling.html
    (Hopelijk pakt de forum-software de URL.)

    Zelf denk ik, dat electromagnetische straling althans invloed heeft: zie de invloed van zonlicht op aardappels of op de kans op huidkanker. Of zie de werking van een magnetron. Maar is de invloed van 5G (en andere communicatie-straling schadelijk? Ik vind de reactie van @Hans K wel lekker nuchter.

    Een vervolgvraag is: is wél-5G schadelijker dan niet-5G? (Off-topic vergelijking: Nederland gaat van het aardgas af om minder bij te dragen aan het broeikaseffect, maar Duitsland wil om diezelfde reden juist aan het aardgas: minder schadelijk dan steen- en vooral bruinkool.)

    Beantwoorden
  • De frequenties werden tot voor kort gebruikt voor andere doeleinden. Mensen in Burum zien er ook nog steeds niet anders uit…

    Beantwoorden
  • Het effect op de gezondheid moet nog goed onderzocht worden maar we starten wel alvast met het uitrollen hmmm lekker verstandig, geld is blijkbaar belangrijker dan leven ?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store