23 mei 2016

ScreencastOS X: Bestanden in Finder kopiëren in plaats van verplaatsen

Finder icoon

In OS X is het mogelijk met behulp van een sleepbeweging bestanden te verplaatsen van de ene naar de andere map. Het bestand wordt verplaatst en dus niet bewaard op de oude locatie.

Wil je dit niet dan kun je ook het bestand kopiëren in plaats van verplaatsen met een sleepbeweging, dat bespaart je al een hoop klik-werk of toetscombinaties. Hoe je bestanden kopieert in plaats van verplaatst met een sleepbeweging lees je in de volgende stappen terug.

Druk tijdens het slepen van een bestand (of map) de option⌥-toets in, hierdoor wordt het gedrag gewijzigd en zal het bestand worden gekopieerd in plaats van verplaatst.

bestanden verplaatsen of kopiëren in OS X Finder

Wanneer je bovenstaande procedure uitvoert naar een draadloze externe locatie dan zal het bestand niet worden gekopieerd, maar net verplaatst. Heb je fysiek een harde schijf gekoppeld aan je Mac dan gebruik je de cmd⌘-toets. Dit omdat bij deze toepassing de rollen net zijn omgedraaid en wordt normaal standaard een bestand gekopieerd in plaats van verplaatst.

Bestanden kopiëren met een toetscombinatie

Uiteraard kun je gewoon het bestand kopiëren met een toetscombinatie en vervolgens plakken, selecteer één of meerdere bestanden in Finder en voer de toetscombinatie cmd⌘ + C uit, het bestand wordt nu gekopieerd. Navigeer naar de nieuwe locatie en voer de toetscombinatie cmd⌘ + enter uit om het bestand te plakken.

Lees ook: Hoe de prullenmand veilig legen in OS X El Capitan?


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on
Reacties


 • escom

  23 mei 2016 om 16:56

  Iets naar een externe locatie verplaatsen ipv kopieren gebeurt toch met CMD ipv van met option.?

 • Kor

  23 mei 2016 om 18:12

  Ja, verplaatsen is met de cmd⌘-toets ingedrukt verslepen. Met de alt⌥-toets ingedrukt wordt het bestand gekopieerd.

 • escom

  24 mei 2016 om 21:44

  Inderdaad Kor , ik heb het zoeven nog eens geprobeerd te slepen met ALT/option naar een externe locatie maar zoals Wesley beweert wordt het bestand niet verplaatst maar gekopieerd. Om te verplaatsen moet je de CMD gebruiken en dat is volgens mij nooit anders geweest. Dit is dus foutieve info.

 • Bert

  27 mei 2016 om 10:42

  Bestandsbeheer in Apple is waardeloos. Er was een mooi programma: Totalfinder, maar dat heeft apple vakkundig de nek om gedraaid.

  Fraai hoor! En het effect is dat we nog steeds met het achterlijke finder moeten doormodderen. Verborgen functies? Bekijk het even: Maak het gewoon helder en zorg eens voor cursortoetsen!

 • Kor

  28 mei 2016 om 1:17

  Het kan ook met toetsencombinaties.

  Kopiëren: Object(en) selecteren, vervolgens CMD+C en dan CMD+V op de plaats van bestemming.
  Verplaatsen is CMD+C en dan plakken met CMD+ALT+V

  Ik was ook een TotalFinder gebruiker, maar nu gebruik ik de standaard Finder. Die heeft tegenwoordig ook tabs, of ik open een andere Finderwindow om het naast elkaar te zetten. Als ik flink wat files moet verplaatsen/synchroniseren, dan gebruik ik het programma Forklift. .

 • Theo

  1 juli 2016 om 17:42

  Pas wilde ik een back up maken van mijn mac bestanden. Dit op een externe HDD die EXFAT is geformatteerd. Dit leek te lukken (zelfs nog getest na het maken van de backup), totdat ik mijn mac terugkreeg met de nieuwe SSD schijf.
  Ik koppel de Externe Back-Up aan om de bestanden en mappen weer terug te halen. Maar toen bleek ineens alle bestanden op de externe allemaal snelkoppelingen te zijn.
  Iemand enig idee wat er is gebeurd? (Ik heb de bestanden en mappen gewoon met 3 vingers op de trackpad gesleept naar de externe schijf destijds).
  Weet iemand (Mocht het niet een correcte manier van backup zijn) een idee hebben om de bestanden te recoveren, dan lees ik heeel graag een bericht.

  Groet,
  Theo

 • rens

  6 november 2016 om 11:26

  Als ik sleep, blijkt dat ie toch kopieert ???

 • Rob Krijnen

  1 januari 2017 om 15:21

  ik wil een muziek cd van externe cd speler naar externe schijf kopiëren.
  wie kan mij daarbij helpen?

 • Wesley Fabry

  1 januari 2017 om 16:02

  @rob Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Bert

  11 maart 2017 om 23:10

  Verplaatsen van video bestanden van mijn nieuwe iMac naar een externe HD (aangesloten via USB) lukt nog steeds niet volgens de aangegeven procedures !
  Iemand nog tips ?

Een reactie toevoegen: