23 mei 2016

OS X: Bestanden in Finder kopiëren in plaats van verplaatsen

2 min leestijd
OS X: Bestanden in Finder kopiëren in plaats van verplaatsen
macOS  
2 min leestijd

In OS X is het mogelijk met behulp van een sleepbeweging bestanden te verplaatsen van de ene naar de andere map. Het bestand wordt verplaatst en dus niet bewaard op de oude locatie.

Wil je dit niet dan kun je ook het bestand kopiëren in plaats van verplaatsen met een sleepbeweging, dat bespaart je al een hoop klik-werk of toetscombinaties. Hoe je bestanden kopieert in plaats van verplaatst met een sleepbeweging lees je in de volgende stappen terug.

Druk tijdens het slepen van een bestand (of map) de option⌥-toets in, hierdoor wordt het gedrag gewijzigd en zal het bestand worden gekopieerd in plaats van verplaatst.

bestanden verplaatsen of kopiëren in OS X Finder

Wanneer je bovenstaande procedure uitvoert naar een draadloze externe locatie dan zal het bestand niet worden gekopieerd, maar net verplaatst. Heb je fysiek een harde schijf gekoppeld aan je Mac dan gebruik je de cmd⌘-toets. Dit omdat bij deze toepassing de rollen net zijn omgedraaid en wordt normaal standaard een bestand gekopieerd in plaats van verplaatst.

Bestanden kopiëren met een toetscombinatie

Uiteraard kun je gewoon het bestand kopiëren met een toetscombinatie en vervolgens plakken, selecteer één of meerdere bestanden in Finder en voer de toetscombinatie cmd⌘ + C uit, het bestand wordt nu gekopieerd. Navigeer naar de nieuwe locatie en voer de toetscombinatie cmd⌘ + enter uit om het bestand te plakken.

ook interessant
Hoe de prullenmand veilig legen in OS X El Capitan?
Hoe de prullenmand veilig legen in OS X El Capitan?

Hoe moet je de prullenmand veilig legen vanaf OS X El Capitan? Deze optie is verdwenen, maar toch uit te voeren via Terminal.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt25/11/2016 16:05
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • escom
    23 mei 2016 om 16:56

    Iets naar een externe locatie verplaatsen ipv kopieren gebeurt toch met CMD ipv van met option.?

  • Kor
    23 mei 2016 om 18:12

    Ja, verplaatsen is met de cmd⌘-toets ingedrukt verslepen. Met de alt⌥-toets ingedrukt wordt het bestand gekopieerd.

  • escom
    24 mei 2016 om 21:44

    Inderdaad Kor , ik heb het zoeven nog eens geprobeerd te slepen met ALT/option naar een externe locatie maar zoals Wesley beweert wordt het bestand niet verplaatst maar gekopieerd. Om te verplaatsen moet je de CMD gebruiken en dat is volgens mij nooit anders geweest. Dit is dus foutieve info.

  • Bert
    27 mei 2016 om 10:42

    Bestandsbeheer in Apple is waardeloos. Er was een mooi programma: Totalfinder, maar dat heeft apple vakkundig de nek om gedraaid.

    Fraai hoor! En het effect is dat we nog steeds met het achterlijke finder moeten doormodderen. Verborgen functies? Bekijk het even: Maak het gewoon helder en zorg eens voor cursortoetsen!

  • Kor
    28 mei 2016 om 1:17

    Het kan ook met toetsencombinaties.

    Kopiëren: Object(en) selecteren, vervolgens CMD+C en dan CMD+V op de plaats van bestemming.
    Verplaatsen is CMD+C en dan plakken met CMD+ALT+V

    Ik was ook een TotalFinder gebruiker, maar nu gebruik ik de standaard Finder. Die heeft tegenwoordig ook tabs, of ik open een andere Finderwindow om het naast elkaar te zetten. Als ik flink wat files moet verplaatsen/synchroniseren, dan gebruik ik het programma Forklift. .

  • Theo
    1 juli 2016 om 17:42

    Pas wilde ik een back up maken van mijn mac bestanden. Dit op een externe HDD die EXFAT is geformatteerd. Dit leek te lukken (zelfs nog getest na het maken van de backup), totdat ik mijn mac terugkreeg met de nieuwe SSD schijf.
    Ik koppel de Externe Back-Up aan om de bestanden en mappen weer terug te halen. Maar toen bleek ineens alle bestanden op de externe allemaal snelkoppelingen te zijn.
    Iemand enig idee wat er is gebeurd? (Ik heb de bestanden en mappen gewoon met 3 vingers op de trackpad gesleept naar de externe schijf destijds).
    Weet iemand (Mocht het niet een correcte manier van backup zijn) een idee hebben om de bestanden te recoveren, dan lees ik heeel graag een bericht.

    Groet,
    Theo

  • rens
    6 november 2016 om 11:26

    Als ik sleep, blijkt dat ie toch kopieert ???

  • Rob Krijnen
    1 januari 2017 om 15:21

    ik wil een muziek cd van externe cd speler naar externe schijf kopiëren.
    wie kan mij daarbij helpen?

  • Wesley Fabry
    1 januari 2017 om 16:02

    @rob Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

    Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

  • Bert
    11 maart 2017 om 23:10

    Verplaatsen van video bestanden van mijn nieuwe iMac naar een externe HD (aangesloten via USB) lukt nog steeds niet volgens de aangegeven procedures !
    Iemand nog tips ?

  • Cecilia Keizer
    2 april 2017 om 6:51

    Een Mac-maagd hier…Net een Mac Air aangeschaft, helemaal blij! Probeer nu al heel de avond foto’s uit de fotostream op een externe harde schijf te zetten, maar verder dan kopiëren kom ik niet.. Super frustrerend! Ik heb per foto geprobeerd, de hele map, een zip map..maar hij geeft een rondje met streepje erdoor als ik de boel wil slepen/plakken naar mijn harde schijf…Wat doe ik verkeerd???

  • Wesley Fabry
    2 april 2017 om 7:05

    @cecilia is de externe harde schijf compatibel met de Mac? Windows schijven kunnen niet zomaar gebruiktworden op een Mac. Meestal moet de schijf opnieuw worden geformateerd naar een Mac-leesbaar variant.

  • JohsH
    10 april 2017 om 19:36

    Verplaatsen:

    Selecteer het bestand (bestanden) : Command C

    Browse naar je doelmap:

    dan Command,ALT en V.

    Klaar is Kees.

  • Anja
    4 juni 2017 om 13:02

    Dikke paniek!
    Heb de foto’s verplaatst met command c en dan naar doelmap met command, alt, V

    Nu geeft de schijf aan dat ik geen bevoegdheid heb om de foto’s te zien.
    Ik kan wel de filmpjes kijken.

  • Yv
    7 september 2017 om 16:03

    Help

    Ik wil al mijn foto’s van een harde schijf naar foto’s toe kopiëren. Nou lukt dat wel maar komen al mijn foto’s op een bult. Terwijl ze op mijn harde schijf netjes in mapjes gestopt zijn.

    Wie o wie weet hoe ik de mapjes kan kopiëren en plakken op mijn macbook?

  • Wesley Fabry
    8 september 2017 om 9:57

    @Yv dat kun je doen door de inhoud van de mappen 1 voor 1 toe te voegen aan foto’s en ze dan plaatsen in een album: https://www.appletips.nl/fotos-albums-verwijderen/

  • GH
    16 december 2018 om 23:15

    Als het niet lukt bestanden naar de externe harde schijf te verplaatsen dan moet moet je via het Schijfhulpprogramma bekijken wat het bestandssysteem is. Staat die op NTFS dan moet je de schijf wissen en het bestandssysteem wijzigen in Mac OS (journaled). Als het goed is moet het dan wel werken. Voor de Seagate moet je zorgen dat je de meest recente toolkit download vanaf de site van Seagate.

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store