30 maart 2024

Vrolijk Pasen, check deze leuke easter eggs op je iPhone en Mac

8 min leestijd
Vrolijk Pasen, check deze leuke easter eggs op je iPhone en Mac
8 min leestijd

Pasen kent veel tradities, eentje daarvan is het verstoppen van eieren. In de techwereld, maar ook daarbuiten, wordt dit principe ook toegepast om kleine leuke grapjes en boodschappen te verstoppen in een programma, website, game of software. Deze 'easter eggs' zijn vooral intrekt bij software-ontwikkelaars, maar ook bij films, boeken, pretparken en winkels vind je ze wel eens.

De bedoeling van Easter Eggs is dat de gebruiker of kijker op zoek gaat naar leuke verwijzingen, boodschappen en grapjes. Eén van de bekendste easter eggs is de Pixar 'strandbal', deze keert in veel Disneyfilms en Pixar producties terug. Ook Apple heeft in haar software verschillende grapjes en boodschappen verstopt.

Apple easter eggs

Apple is fervent gebruiker van easter eggs, zowel op de iPhone, iPad als Mac kun je de verborgen snufjes terugvinden. Net als bij echte paaseieren zitten deze verborgen en moet ernaar gezocht worden. Sommige easter eggs zijn duidelijk en meteen zichtbaar, bij andere moet je echt weten waar je moet zoeken. Speciaal voor Pasen zetten we de leukste voor je op een rij. Heb jij nieuwe ontdekt? Deel ze dan met ons via de reacties.

Verwijzingen naar Steve Jobs

Hoewel Steve Jobs absoluut geen fan was van easter eggs heeft Apple na zijn dood steeds meer verwijzingen naar hem toegevoegd in de software. De opvallendste is het bril-icoon dat gebruikt wordt voor leeslijst in Safari. De ronde glazen en het montuur zijn meteen herkenbaar als 'de bril van Steve Jobs'.

Steve Jobs easter eggs

Maar er zijn meer verwijzingen naar hem terug te vinden. Zo kun je op de Mac als gebruiker je eigen profielfoto kiezen. Maar je hebt ook de keuze uit voorgeïnstalleerde avatars, één van de opties is een klassieke vinyl elpee. Op de langspeelplaat zie je een rode cirkel met de tekst "Magic, Revolution, Boom! Unbelievable, Made in California" staan. Dit zijn de woorden die Steve Jobs het meest gebruikte tijdens zijn Apple-keynotes.

In oudere versies van OS X en macOS zijn er nog meer verwijzingen terug te vinden naar Jobs, maar zijn met de huidige versies eruit gehaald. Zo toonde het oude teksteditor logo enkele memorabele quotes.

Think Different

De notitie en boek emoji lijken van veraf te zijn voorzien van een paar willekeurige lijntjes, maar het is een echte tekst. Deze tekst is van Rob Siltanen en werd gebruikt voor de Think Different campagne van Apple. Wie (heel goed) inzoomt kan een gedeelte van de volgende tekst lezen:

"Here's to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They’re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can't do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

think different easter egg

In voorgaande versies van macOS (OS X) kon je deze tekst, samen met de beroemde speech van Steve Jobs die hij in 2005 uitsprak bij de Stanford University, terugvinden in de pakketinhoud van de Pages-app. Jarenlang heeft hier een verborgen tekstbestand in gestaan. Deze was te benaderen via /Applications/Pages.app/Contents/Resources/, helaas is het bestand in de huidige software-versie niet meer beschikbaar.

Historische gebeurtenissen in Terminal

Met Terminal kun je een hoop verborgen effecten, functies en boodschappen activeren. Sommige zijn leuk, andere weer nuttig en informatief. Zo kun je met onderstaand commando een overzicht van historische gebeurtenissen openen. Open Terminal via Apps ▸ Hulpprogramma's. Kopieer onderstaand commando en plak het commando in een leeg venster. Druk op enter om het commando uit te voeren.

Kopieer
$ cat /usr/share/calendar/calendar.history

Verborgen bericht in Mail-icoon

Zoom eens in op het Mail-icoon van je Mac. Als je goed kijkt, zie je de boodschap 'Hello from Cupertino', 'Hello from California' of 'Apple Park, California 95014' staan. De thuislocatie van Apple.

Verborgen bericht in Mail-icoon

Oog voor detail

Apple heeft ontzettend veel oog voor detail. Niet alleen hun producten zien er gelikt uit, ook hun software. Zo toont het icoon van de Klok-app ook daadwerkelijk de tijd tot op de seconden nauwkeurig. Dit is ook het geval bij het Kaarten-icon, dit is gewoon de exacte locatie waar de huidige Apple Park (hoofdkantoor) ligt in Cupertino.

Nog meer app-icons hebben verborgen boodschappen, zo zijn de golven van de Dictafoon-app allesbehalve willekeurig. Als je 'Apple' zegt in de Dictafoon-app krijg je precies hetzelfde verloop te zien.

Apple app iconen easter egg

Hun detail gaat nog verder. Zo schuift de aan-uit-knop op het zaklamp-icoon in het bedieningspaneel daadwerkelijk heen en weer bij het in- en uitschakelen van de zaklamp en vliegt het vliegtuig-icoon bij vliegtuigmodus van links naar rechts bij het in- en uitschakelen.

Tot slot is het de moeite waard om steden in 3D te bekijken, sommige attracties en bezienswaardigheden komen namelijk tot leven. Zo draait de London Eye echt rond en toont de klok op de Big Ben ook daadwerkelijk de huidige tijd.

ook interessant
Animaties in de Apple Kaarten applicatie
Animaties in de Apple Kaarten applicatie

Sommige attracties en bezienswaardigheden komen tot leven bij het kijken in 3D via Apple Maps, zo draait de London Eye echt rond.

Sosumi-geluid

Een bekend meldingsgeluid op de Mac is Sosumi. Niet heel bijzonder zou je denken, maar toch zit er een heel verhaal achter. In het verleden heeft Apple enkele rechtszaken gevoerd met Apple Corps, het platenlabel van The Beatles. De rechtszaken hadden vooral betrekking tot copyright en trademarks. In 1991 werd het geluidje toegevoegd aan Macintosh System 7 OS. Sosumi spreek je uit als 'So sue me', vertaald: 'Dus klaag mij aan', een kleine sneer naar Apple Corps.

Clarus de Dogcow

Clarus de Dogcow is een fictief dier dat oorspronkelijk werd gemaakt als een mascotte voor Apple Computer in de jaren 80. De naam "Dogcow" is een samentrekking van "dog" en "cow", wat de kenmerkende eigenschappen van het dier beschrijft - het heeft de kop van een hond en het lichaam van een koe.

Clarus de Dogcow werd voornamelijk gebruikt in het afdruksysteem van Apple, waar het werd afgebeeld naast de tekst "Moof!" om de locatie van de linker- en rechtermarges op de pagina aan te geven. Het personage was ook populair onder ontwikkelaars vanwege zijn unieke uiterlijk en persoonlijkheid, en het werd uiteindelijk een cult-favoriet onder Mac-gebruikers.

Clarus the Dogcow

Clarus werd verbannen uit macOS, maar sinds Ventura is deze weer in volle glorie te bewonderen. Hoe? Open een leeg document in Pages of een Teksteditor en voer de toetscombinatie command⌘ + shift⇧ + P uit.

ook interessant
Setapp: 230+ Mac apps voor een vast maandbedrag [gratis uitproberen]
Setapp: 230+ Mac apps voor een vast maandbedrag [gratis uitproberen]

Setapp is een abonnementendienst voor macOS (OS X) software, voor een vast bedrag van €9,99 per maand krijg je toegang tot meer dan 230 apps.

Vertraag het minimaliseer-effect

Tot macOS 10.12 Sierra was het standaard mogelijk om het mini- en maximaliseren van vensters vertraagd uit te voeren. Het enige wat je hiervoor hoefde te doen was de shift⇧ ingedrukt houden bij het mini- of maximaliseren van een venster. Sinds High Sierra is dit effect door Apple standaard uitgeschakeld, maar met behulp macOS terminal kun je het slow motion-effect opnieuw activeren als je dat wilt.

Knipoog naar Windows problemen

Windows heeft een reputatie dat de PC's iets te vaak een blauw scherm tonen, ook wel het Blue Screen of Death genoemd. Wanneer het blauwe scherm verschijnt, is er iets mis met je computer en moet je vaak een onbekend probleem oplossen. Als knipoog naar dit probleem toont Apple het blauwe scherm op de Windows-iconen in hun software. Wil je bijvoorbeeld in Finder verbinding maken met een Windows PC, dan zie je een computer met een Blue Screen of Death.

windows icon apple easter egg Knipoog naar Windows problemen

Star Wars en Lord of the rings

Via Terminal kun je een unieke reconstructie van een Star Wars aflevering bekijken in ASCII-kunst (American Standard Code for Information Interchange). Helaas is deze niet meer te bekijken op een Mac met Big Sur of nieuwer. Wel kun je de Lord of the rings-tijdlijn opvragen, zodat je precies weet wat er heeft plaatsgevonden in de boeken en films.

Star Wars commando

Kopieer
$ telnet towel.blinkenlights.nl

Lord of the rings tijdlijn

Kopieer
$ cat /usr/share/calendar/calendar.lotr

Altijd 9:41 AM

Is het je al eens opgevallen dat het tijdstip op Apple's producten vrijwel altijd 9:41 uur is? Kijk maar eens op de website van Apple en het feit wordt bevestigd. Maar waarom 9:41 uur? Bij de presentatie van de eerste iPhone zouden de eerste foto's van de nieuwste smartphone ongeveer na 40 minuten na de start van de presentatie (die om 9:00 AM startte) in beeld komen. Om het publiek te overtuigen hebben ze ervoor gezorgd dat de tijd op deze foto's overeen zou komen met de tijd in de zaal.

Rekening houdend met iets speling hebben ze bij die presentatie van de eerste iPhone toen gekozen voor 9:42 uur AM. En dat kwam precies zo uit. Daarna hebben ze die 'standaard'-tijd, zonder echte reden, bijgesteld naar 9:41 uur. Sindsdien zie je die tijd vrijwel altijd op afbeeldingen van iPhones, iPads en Macs.

Podcasts

Wist je dat 'Podcast' een samenstelling is van de woorden 'iPod' en 'broadcast'? Deze term is overigens niet door Apple zelf verzonnen, maar door journalist Ben Hammersley. Hij gebruikt als eerste het woord en daarna heeft iedereen, waaronder Apple, dit omarmt. Het logo en icoon voor de Podcasts-app is overigens ook een subtiele verwijzing naar deze samenvoeging. Zo staat de i voor iPod en lijkt deze bovendien ook op een uitzendmast waardoor ook 'broadcast' hierin terug te vinden is.

Lachen met Siri

Siri is niet alleen handig om bepaalde zaken op te zoeken of om instellingen te wijzigen. De persoonlijke assistent is ook erg leuk om gewoon gezellig mee te praten of om de verveling te slim af te zijn. Je kunt de spraakassistent grappige dingen laten zeggen of vragen. In onderstaand overzicht vind je meer dan 50 leuke, grappige en verrassende commando’s en vragen die je kunt stellen.

ook interessant
Meer dan 50 leuke en grappige Siri commando’s
Meer dan 50 leuke en grappige Siri commando’s

Siri is nuttig voor informatie of het bedienen van HomeKit apparaten of app, maar je kunt ook grappige en leuke dingen vragen.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt31/03/2024 19:42
Categorie Fun
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  1 reactie

Reacties

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store