9 oktober 2014

Extra verplichte veiligheidsmaatregel: App-specifieke wachtwoorden voor iCloud

icloud icon retina nieuw

Wanneer je een applicatie zoals bijvoorbeeld een e-mail client of kalender applicatie gebruikt in combinatie met je iCloud account dan dien je gebruik te maken van je iCloud e-mailadres en wachtwoord. Dat is vrij normaal, maar ook erg vreemd want je geeft je wachtwoord en gegevens aan een applicatie gemaakt door derden.

Dat kan niet de bedoeling zijn, daarom heeft Apple app-specifieke wachtwoorden in het leven geroepen. Met deze functie kun je maximaal 25 sterke wachtwoorden koppelen aan je iCloud en deze gebruiken in een applicatie. We leggen deze optie uit aan de hand van een voorbeeld.

Microsoft Outlook maakt gebruik van je iCloud als e-maildienst. Normaal log je hier in met je Apple ID en wachtwoord, echter kan Microsoft dan in het bezit komen van je wachtwoord. Door gebruik te maken van app-specifieke wachtwoorden kun je inloggen met je Apple ID en het speciaal gegenereerde app-specifieke wachtwoord zonder je echte wachtwoord te gebruiken. Je kunt dus inloggen, zonder je wachtwoord te delen met anderen. App-specifieke wachtwoorden kun je instellen via onderstaande stappen:

• Ga naar https://appleid.apple.com
• Klik op 'Beheer uw Apple ID'
• Log in en navigeer hierna naar 'Wachtwoord en beveiliging'
• Ga naar 'Genereer een app-specifiek wachtwoord'

App-specifieke wachtwoorden

Klik hier op de optie 'Genereer een app-specifiek wachtwoord' en voer een label in. Dit kan de naam van de app of dienst zijn, klik op genereer om een app-specifiek wachtwoord aan te maken. Dit wachtwoord kun je vanaf dan gebruiken om in te loggen met iCloud op deze app of diensten. Je kunt maximaal 25 actieve wachtwoorden aanmaken, al deze wachtwoorden kun je dan in samenwerking met iCloud gebruiken. Via 'Bekijk mijn geschiedenis' kun je alle wachtwoorden bekijken en eventueel verwijderen door op 'herroep' te klikken.

Het gebruik van de optie is verplicht vanaf 1 oktober 2014, dan kun je alleen nog maar met app-specifieke wachtwoorden inloggen in applicaties en diensten van derden. Let wel op dat je Apple ID moet beveiligd zijn met twee-staps-verificatie, hoe je dit kunt activeren en gebruiken lees je terug in dit artikel op appletips.

Meer over Beveiliging kun je hier terugvinden.Reacties


 • col

  17 september 2014 om 11:06

  Ik heb deze procedure proberen voltooien maar bij mij komt er geen mogelijkheid “Genereer een app-specifiek wachtwoord” bij het aanklikken van “Wachtwoord en beveiliging”

 • Wesley Fabry

  17 september 2014 om 11:20

  @Col: Heb je de twee-staps-verificatie al toegepast op je account?

 • Joost Janssen

  17 september 2014 om 12:20

  Groot nadeel van twee-staps-verificatie vind ik dat je ook het kopen van apps beperkt. Als ik op stap ben met alleen een iPhone kan ik geen apps meer kopen.

 • JW

  17 september 2014 om 14:53

  Bij mij staat dit al enkele weken aan en werkte perfect. Kreeg steeds binnen de 5 sec een sms met de code. Sinds dat dit actief is krijg ik maar geen code, via de browser naar icloud gaan gaat voor mij dus niet meer…

  Iemand hier een oplossing voor?

 • Ajee

  18 september 2014 om 15:50

  Ik kreeg ook geen SMS code meer na installatie van IOS 8. Al je apparaten iPhone, iPad even helemaal uitzetten en weer aan dat heeft bij mij geholpen en ik heb weer SMS codes gekregen.

 • Philip

  20 september 2014 om 11:02

  Nog altijd onduidelijk wanneer (niet datum, wel in welke situaties) dit gaat moeten gebruikt worden, en hoe dat precies in zijn werk gaat (is op de Apple pagina’s en hier nogal vaag omschreven). En wat als je in het buitenland bent (dure SMS-jes) of als je ergens bent waar je geen GSM ontvangst hebt ? (bijvoorbeeld : mijn schoonouders wonen in Zuid-Frankrijk en hebben in hun woning geen enkele GSM ontvangst, maar wel breedband internet via satelliet … gaan zij dan helemaal geen iTunes aankopen of iCloud verbindingen meer kunnen maken ?????

  Is er iemand die een volledige en duidelijke beschrijving kan geven van wat er precies gaat gebeuren eens de twee-stapsverificatie wordt aangezet ? en wat de beperkingen zijn ?

  Alvast dank voor elke reactie

  Philip

 • Imade

  9 oktober 2014 om 14:48

  Twee-staps-authencicatie kan je tijdelijk NIET aanzetten omdat het sms systeem van Apple kaduuk is.

Een reactie toevoegen: