16 januari 2012

Finder: Een alias aanpassen

In de Finder is het mogelijk om een alias (snelkoppeling) naar een map of bestand aan te maken. Je kunt dit doen door een bestand of map te selecteren en erop te klikken met de secundaire muisknop. Selecteer in het contextmenu de optie 'Maak alias aan'.

Het is ook mogelijk om achteraf de alias aan te passen, maak je bijvoorbeeld een alias aan naar de Downloads map dan kun je de alias wijzigen naar bijvoorbeeld de Afbeeldingen map. Om een alias te wijzigen ga je als volgt te werk:

Selecteer de alias en gebruik cmd⌘ + i om het info venster te openen. Selecteer in de sectie 'Algemeen' op de knop 'Selecteer nieuw origineel'. Je kunt nu een nieuwe 'bestemming' selecteren.

De naam van de alias zijn niet wijzigen, het icon zal echter worden aangepast aan het icon van de nieuwe bestemming.

Screencast:Reacties


 • Richard Riphagen

  16 januari 2012 om 12:37

  Ik snap niet waarom je snelkoppelingen wilt. we zijn geen windows toch?
  de mooiste apps hebben we, launchpad. ik zelf werk al een hele tijd met de app. overflow. Die is wow. Vanuit je dock al je apps openen in de door je zelf aangemaakte velden. wellicht een idee om aandacht aan te geven. P.S. ik heb geen commercieel belang hierbij

 • Go-Trex

  16 januari 2012 om 12:47

  @Richard, ik begrijp jouw commentaar ik ben zelf ook een gebruiker van de applicatie overflow maar daarnaast vind ik het toch nog handig om bijvoorbeeld een alias aan te maken voor de map ‘htdocs’ welke ‘verscholen’ zit in de applicatie MAMP.

  Op deze manier kan ik snel via me bureaublad of in finder (aan de linkerzijde toegevoegd) naar de inhoud van me htdocs gaan zonder dat ik eerst naar Applicaties – MAMP – Toon pakketinhoud hoef te navigeren.

 • Digilike

  16 januari 2012 om 13:05

  @Go-Trex: ik ben net nieuw op de MaC. Jouw strategie volg ik ook, maar heb van sommige mappen die erg diep in de structuur zitten een stack gemaakt in de Dock. Waarom zou een alias beter werken?

 • Kor

  16 januari 2012 om 15:39

  Ik gebruik aliassen voor bestanden, bijv. spreadsheets, die bestanden staan fysiek op de NAS en in het dock heb ik een folder met veelgebruikte bestanden waar ze instaan.

 • Eelco Deuling

  16 januari 2012 om 19:12

  Op mijn werk gebruiken we een alias naar de bestandenserver: een truc die nog uit het pré OSX tijdperk stamt en toch behoorlijk wat klikwerk scheelt.

 • Digilike

  16 januari 2012 om 19:58

  Is een stack dan ook niet een soort alias? Het verschil is me niet echt helder.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!