26 oktober 2016

NieuwsWat te verwachten van het aankomende ‘Hello Again’-event?

hello again

Aanstaande donderdag 27 oktober houdt Apple een speciaal evenement op de Apple Campus in Cupertino. Tijdens dit 'Hello Again'-event wordt naar alle waarschijnlijkheid de opvolger van de MacBook Pro aangekondigd.

Dat Apple nieuwe Macs gaat aankondigen is vrij zeker, dit kunnen we opmaken uit de uitnodiging. Apple heeft al meerdere keren 'Hello' en 'Hello Again' gebruikt bij het voorstellen van nieuwe Macs. Dit jaar heeft alleen nog maar de MacBook 12-inch Retina een update gekregen, maar alle andere Macs lopen theoretisch gezien achter. Tijd voor een grondige update!

Nieuwe MacBook Pro met Magic Toolbar

Een compleet nieuwe MacBook Pro is vrijwel zeker, eerder dit jaar kwamen er al onderdelen naar buiten. Zo gaat de nieuwe Mac een OLED-balk krijgen. Deze balk gaat de functietoetsen bovenaan het toetsenbord vervangen. Vorige week kwam al naar buiten dat deze balk waarschijnlijk de naam 'Magic Toolbar' gaat krijgen.

De toolbar zal in eerste instantie de functietoetsen overnemen, maar je kunt ook extra's toevoegen. De balk kan namelijk ook dienen als mini-scherm waarop allerlei content kunt weergegeven. Zo kunnen apps bijvoorbeeld de toolbar gebruiken om snelkoppeling in te plaatsen voor verschillende opties die gebruikt kunnen worden in een app.

MacBook Pro met magic toolbar (oled-balk)

Naast de Magic Toolbar melden de geruchten dat de MacBook Pro Touch ID zal krijgen. Net zoals op de iPhone en iPad kun je met behulp van deze optie inloggen op je Mac met behulp van je vingerafdruk.


OFFICIEEL: Het is nu 100% zeker dat de nieuwe MacBook Pro een OLED-balk en Touch ID gaat krijgen. MacRumors heeft namelijk in macOS Sierra 10.12.1 afbeeldingen ontdekt die dit bevestigen. Deze zijn terug te vinden in de systeem-bibliotoheek van je Mac. De foto's tonen de balk in samenwerking met Apple Pay. Deze toont extra informatie over de betaling en de bevestiging van Touch ID. Deze afbeelding kun je hieronder bekijken, de andere afbeelding vind je hierboven terug. Wil je zelf de afbeeldingen zoeken in macOS dan kan dit door in Finder te navigeren naar de map 'Resources' via het pad: /System/Library/PrivateFrameworks/PassKitUI.framework/Versions/A/Resources

Apple Pay op nieuwe MacBook Pro met OLED-balk

Het uiterlijk van de MacBook Pro zal dunner zijn dan het huidige model, maar toch een grotere batterij bevatten. Ook komt de nieuwe Pro beschikbaar in verschillende kleuren te vergelijken met de iPhone 7 of MacBook 12 inch. De SD-sleuf, HDMI- en de MagSafe-poort gaan verdwijnen en maken plaats voor 4 USB-C poorten en Thunderbolt 3 ondersteuning. Goed om te weten, de USB-C poorten zullen mogelijk worden voorzien van een USB 3.1 Gen 2 variant met een maximale snelheid van 10Gb/s. Mogelijk heeft Apple een nieuwe MagSafe-achtige aansluiting voor USB-C ontworpen die het gebruik van de MacBook veiliger maakt.

MacBook Air krijgt kleine upgrade

Aannemelijk is dat de MacBook Air een kleine update gaat krijgen. De Air blijft het instapmodel van Apple voor een schappelijke prijs. De nieuwe MacBook Air gaat ondersteuning krijgen voor USB-C en zullen er wat poorten gaan verdwijnen zoals de MagSafe-poort. Helaas is er slecht nieuws voor de 11 inch gebruikers, deze versie zou Apple definitief vaarwel zeggen. Verwacht overigens geen Retina-scherm, hiervoor moet je toch echt de 12 inch variant of Pro voor aanschaffen.

iMac, Mac mini en Mac Pro?

De MacBook Pro staat centraal dit jaar, dus verwacht geen grote verandering voor de overige Macs in het rijtje. Waarschijnlijk zullen deze voorzien worden van een kleine update onder de motorkap. Denk hierbij aan een snellere en zuinigere processor.

Thunderbolt Display

Eerder dit jaar heeft Apple de verkoop van het Thunderbolt Display (externe scherm) definitief gestopt. Toen gingen er al geruchten over een eventuele opvolger. De kans bestaat dat Apple aanstaande donderdag een 5K versie van dit scherm onthult. Het scherm zou een resolutie van 5120 x 2880 (5K) krijgen en beschikken over een ingebouwde grafische processor. Goed om te weten, volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo kunnen we het externe scherm pas half 2017 verwachten.

'hello again'-event display

Wanneer te koop en overige producten?

De nieuwe Macs kunnen we al snel verwachten. Verschillende bronnen weten te melden dat we nog deze maand de nieuwe Macs kunnen bestellen en worden begin november geleverd. Aannemelijk is dat we na afloop van het event de Macs kunnen bestellen. Verwacht geen AirPods, in een verklaring aan Techcrunch laat Apple weten dat ze meer tijd nodig hebben om de AirPods te produceren. De nieuwe leverdatum is onbekend.

Bekijk ook: Kom in de stemming voor het aankomende event en download de wallpapers

Bijgewerkt i.v.m. uitlekken OLED-balk foto's en Touch ID, Origineel artikel van 24/10/16Reacties


 • Matthijs

  24 oktober 2016 om 15:28

  Zoals de laatste tijd bij apple de trend is. Less is More.
  Voor mij een reden om geen iPhone 7 kopen. Ik wil een audio poort en tegenlijk kunnen opladen. Geen verloop stekkertjes , thunderbolt poorten of andere ondingen. Bleutooth prachtig maar dan mag je weer extra een apparaat koptelefoon opladen. Is die leeg kan je hem niet gebruiken. bovendien is een fysiek draadje nog altijd het beste. Vrees dat ik langzaam afscheid moet gaan nemen van apple. Hoop dan mijn oude macbook pro retina van 2012 het nog heel lang blijft doen, Net als mijn iPhone 6s.

 • Berend

  24 oktober 2016 om 21:48

  Ongetwijfeld een ‘domme’ vraag, maar kan op die enkele Thundetbolt3 aansluiting van de MBP meerdere schermen met aparte aansturing (dus niet synchroon) worden aangesloten?

 • Wesley Fabry

  25 oktober 2016 om 8:17

  @berend dat zal moeten blijken, kan het nu dan wel?

 • Berend

  25 oktober 2016 om 8:59

  @Wesley, op de huidige MBP’s zijn 2 Thundetboltaansluitingen aanwezig, dus de mogelijkheid voor 2 externe beeldschermen, toch? Aangezien jij aangeeft dat de verwachting is 1Thunderbolt-3 aansluiting op de nieuwe MBP, stelde ik de vraag. Wellicht dat deze nieuwe generatie aansluitingen de mogelijkheid bieden, anders zou het “een stapje terug” zijn, vind ik.

 • Wesley Fabry

  25 oktober 2016 om 13:11

  @Berend, momenteel zijn het ook geruchten, misschien krijgt ie er meer of nieuwe verloopstukjes.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!