5 februari 2012

Help! Mijn mac blijft hangen… (archief)

Spinning WheelWanneer er zich problemen voor doen met applicaties dan verschijnt de 'spinning wheel' (Beachball of Death) in het scherm. Deze geeft aan dat je Mac het op dat moment te druk heeft om te kunnen reageren. Mocht het spinning wheel niet verdwijnen dan heb je de onderstaande opties om weer controle over je Mac te krijgen.

• Applicaties geforceerd afsluiten

1. Wanneer een applicatie crashed dan kun je deze proberen geforceerd af te sluiten. Klik met de secundaire muisknop in het Dock op het icon van de applicatie. Onder in het pop-up menu dat verschijnt staat de optie 'Stop' door option⌥ in te drukken wijzigt deze optie in 'Forceer stop'.

2. Het is ook mogelijk een applicatie geforceerd te sluiten met behulp van de toetscombinatie option⌥ + cmd⌘ + esc. Je komt hierdoor in het menu programma's geforceerd afsluiten. Selecteer de applicatie die je geforceerd wilt sluiten en klik op de knop 'Forceer stop'.

3. Mocht de bovenstaande methodes niet werken dan kun je proberen de applicatie te killen. Klik in het Dock op het icon van de applicatie en gebruik de toets combinatie Shift⇧ + Option⌥ + cmd⌘ + Esc, houd deze 3 seconden ingedrukt. De applicatie zal nu worden gekilled, alle huidige data in de applicatie gaat hierbij verloren.

• Geforceerde herstart

Mocht je Mac helemaal niet meer reageren dan kun je proberen deze geforceerd te herstarten. Houd hiervoor de option⌥ en cmd⌘ toets ingedrukt en druk op de aan/uit knop van je Mac. Let op dat alle huidige data in de applicaties verloren gaat.

Als alle bovenstaande methodes niet werken dan kun je stroom van je Mac uitschakelen door de aan/uit knop 5 seconden ingedrukt te houden. Gebruik dit alleen in noodgevallen, het besturingssysteem kan hierdoor corrupt raken.

Opgelet: Dit artikel is geplaatst in ons Archief! De oplossingen die geboden worden zijn nog steeds relevant, maar ondertussen kun je nog meer doen om problemen met je Mac te verhelpen. Klik hier voor meer advies en tips.Reacties


 • Laurens

  5 februari 2012 om 9:19

  Ik hoop het niet nodig te hebben, maar in ieder geval bedankt voor de tip!

 • Jan

  5 februari 2012 om 9:36

  Gelukkig is mij dit de afgelopen 4 jaar nog nooit gebeurd op zowel mijn MacBook als mijn MacMini…

 • Maddriver

  5 februari 2012 om 10:06

  Helaas, totale crash van de HD!! Na 1 jaar gebruik.

 • tom

  5 februari 2012 om 10:12

  Helaas heb ik dat de laatste tijd nogal eens. Harddisk is na 3,5 jaar vervangen in mijn imac, en nu is er een externe harddisk kapot. Ook bij Safari verschijnt de ‘strandbal’ vaak. De oorzaak daarvan heb ik nog niet gevonden.

 • JWB

  5 februari 2012 om 11:41

  En als je last hebt van de MBP display bug, komt volledige herstart m.b.v. aan/uit-knop geregeld voor…

 • chantal

  5 februari 2012 om 19:04

  Helaas heeft mijn iMac uit 2008 dit veel te vaak… Blijft op veel native programma’s van Apple hangen zoals Finder, Mail, Safari en iPhoto. Ook Firefox levert problemen op.
  Heb al diverse dingen geprobeerd om het probleem te verhelpen (mails verwijderen, bestanden opschonen, programma’s verwijderen), maar geen succes tot nu toe.
  Iemand tips?

 • Mark

  5 februari 2012 om 20:32

  Ik heb sinds Lion veel meer last van spinning beachballs, zowel op mijn iMac als MacBook. Ik heb het idee dat Snow Leopard een stuk soepeler liep. Iemand anders ook die ervaring?

 • chantal

  5 februari 2012 om 21:12

  @Mark
  Zelf had ik dat idee ook wel… Zeker weten deed ik dat niet en had op internet weinig soortgelijke klachten gevonden, dus ging ervan uit dat het toch aan wat anders lag.
  Als het een probleem is van Lion, zou Apple het probleem tzt toch moeten fixen?!? Al iets bekend over updates?

 • Barry

  6 februari 2012 om 7:50

  @Mark
  Klopt, Lion liep bij mij ook niet lekker, sinds enkele dagen weer alles terug gezet naar Snow Leopard :)

 • Roy

  6 februari 2012 om 9:05

  Bedankt voor de tips :-)

 • jochem

  7 februari 2012 om 7:37

  Bij mij was het al bij sl traag geworden en vaak de strandbal te zien. Vooral opstarten en afsluiten duurde veel langer. Helaas heeft een update naar leeuw niet geholpen. Iemand een idee.

 • Makasa

  7 februari 2012 om 22:27

  Maak eens een nieuw account aan.

 • Alex

  17 februari 2013 om 14:36

  Ik heb een mac book pro en de finder blijft hangen. er wordt wel gevraagd herstel venster maar dat werkt niet. icoon finder springt op, de programe inconen in buroblad gaat aan en uit. boven balk buro blad gaat constant aan en uit. ik weet niet wat er aan de hand is. graag help

 • kate

  1 juli 2014 om 2:32

  mijn macbook pro blijft steeds vast zitten en na een paar seconden herstart hij zich. dit is heel vervelend. iemand enige tips??

 • Rolf

  26 januari 2016 om 15:31

  Ik heb een hele nieuwe iMac die net 2mnd oud is en krijg vanaf het begin continue de beruchte draaiende strandbal in beeld. Ik heb alle updates geïnstalleerd en uitsluitend de standaard meegeleverde programma’s erop staan. Ik moet dagelijks meerdere keren zo’n draaiende strandbal middels een geforceerde stop verwijderen. Alleen daarna kan ik het geforceerd gestopte programma vaak nog niet openen. Het is mijn eerste ervaring met OS X, maar ik moet zeggen dat Windows 10 Apple momenteel aan alle kanten inhaalt. Apple doe iets met deze bugs!!!!!

 • Kim

  21 maart 2017 om 17:27

  Mijn MacBook pro blijft opeens hangen en doet niks meer , ik kan nog wel inloggen maar daarna opent hij niks en het balkje van opnieuw opstarten en mn wifi is ook weg, kan iemand me daarbij helpen want niks werkt. Ik heb hem al een paar keer opnieuw opgestart maar daar kom ik ook niet verder mee.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!