17 juli 2017

iFunHet scherm van je MacBook Air bedienen met je vingers dankzij AirBar

AirBar op Mac

Eind vorig jaar heeft Apple de MacBook Pro met Touch Bar uitgebracht. De Touch Bar is een smalle strook bovenaan het toetsenbord dat voorzien is van een Retina-scherm met multi-touch. Hierdoor kun je extra opties, functies en snelkoppelingen raadplegen (meer info).

Na het uitbrengen van deze Mac heeft hoofddesigner Jonathan Ive aangegeven dat Apple niet echt een toekomst ziet in een Mac met een multi-touch scherm zoals de iPad. Dit vanwege meerdere praktische redenen. Hij wilde er echter niet te veel over kwijt, zoals je kunt lezen in dit interview. Toch heeft Neonode, een Zweeds designerbedrijf de oplossing: AirBar.

Met behulp van de AirBar is het mogelijk om het scherm van je MacBook Air om te toveren tot een 'touchscreen'. Uiteraard wordt het scherm niet op wonderbaarlijke wijze aanraakgevoelig, maar registreert de AirBaar je vinger- en handgebaren. Geheel nieuw is het idee niet, want eerder heeft Neonode de AirBar al uitgebracht voor Windows PC's.

AirBar tovert het scherm van je MacBook om naar een 'touchscreen'

De AirBar werkt via een USB-poort en wordt bevestigd aan de onderkant van het Mac-scherm met behulp van magneten. De strip dien je dus voor gebruik aan te koppelen en te plaatsen onder het scherm. Voorlopig werkt de bar alleen met de MacBook Air, dit omdat bijvoorbeeld een MacBook Pro te weinig ruimte onder het scherm heeft.

AirBar op een MacBook Air Touchscreen

De bar werkt onmiddellijk bij het aansluiten via de USB en maakt gebruik van zForce AIR-technologie. Er wordt een over de gehele breedte van het scherm een lichtbundel geprojecteerd. Wanneer je het licht breekt met bijvoorbeeld je vinger wordt dit geregistreerd en doorgestuurd. De Mac zal dit dan zien als een klik of veegbeweging op het trackpad. Zo kun je ondermeer vegen, scrollen, inzoomen, etc.

Video toont de werking van AirBar

Nieuwsgierig hoe de AirBar werkt? Je ziet het in onderstaande video van eerder uitgebrachte versies. Wil je zelf ook een exemplaar? De MacBook Air versie komt binnenkort beschikbaar voor $99 en is bijvoorbeeld te koop in de Duitse Amazon Store (interessant i.v.m. invoerrechten) of via de website van AirBar zelf.

Jos S, bedankt voor de tip!


Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: