13 oktober 2015

Download de nieuwe appletips.nl app! DOWNLOAD GRATIS

iOS 9iOS: Het toetsenbord door de jaren heen

Bij iedere release van een besturingsysteem zijn er altijd wel aanpassingen die je niet direct opvallen. Zoals bij het toetsenbord, bij iedere nieuwe versie verandert er namelijk wel iets.

Terug in 2012 werd iOS 6 uitgebracht, het was niet alleen het besturingssysteem met een nieuwe kaarten applicatie gemaakt door Apple maar Passbook werd er ook gelanceerd. Het was de laatste keer dat Scott Forstall hoofd was van het ontwerpers team, en dat zie je ook wel terug komen op het toetsenbord, waar voorheen het toetsenbord donker en diepte had, heeft het toetsenbord sinds iOS 7 een strakkere look en bijna tot geen diepte door schaduwen.

toetsenbord door de OS'en heen

Het toetsenbord heeft in al die jaren ook een transformatie gehad waarbij telkens kleine details werden toegevoegd of weggelaten. Zie capslock en het nieuwe lettertype bij iOS 9. Bij iedere aanpassing zit er een studie achter en is dit niet zomaar een wilde keuze in het onbekende. De mogelijkheid om zelf als App Developer toetsenborden te maken voor iOS 8 heeft er voor gezorgd dat er nu een ruime keuze is van zowel functionele toetsenborden als goed uitziende toetsenborden.

Lees ook: Nieuwe shift-knop en toetsenbord in iOS 9

toetsenbord shift gif

Klik op bovenstaande afbeelding om de animatie van het iOS 9 toetsenbord te starten, nu kun je zien wat het verschil is tussen de Boven- en onderkast letters, vooral de hoofdletters staan allemaal mooi uitgelijnd terwijl er bij de kleine letters een wirwar ontstaat. Ook is de shift-knop duidelijk wanneer deze is geactiveerd of niet.

toetsenbord kapitaal en klein-kapitaal

Voorvertoning teken (de kleine pop-up wanneer je een toets indrukt) bestaat al sinds de eerste iPhone OS maar bij de introductie van de iPad werd deze functie al overbodig want de duimen waren niet meer groter dan de de toetsen, daarom kun je iOS 9 de functie uitschakelen. Dit vind je terug bij Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toetsenborden ▸ Voorvertoning teken.

toetsenbord letter voorvertoning uit

Als voorvertoning teken is uitgeschakeld wordt de knop donker grijs.

toetsenbord letter voorvertoning aan

Dat het niet bij het huidige toetsenbord zal blijven is al langer bekend, en zoals je in de eerste afbeelding bovenaan kan zien zitten er al weer veranderen aan te komen en deze keer bij de symbool grootte op de knop.

Lees ook: Schakel het nieuwe toetsenbord uit in iOS 9

Bron: elischiffReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!