28 juni 2017

iFunProbeer de originele Macintosh software uit in je browser

Macintosh-Steve

Misschien ben je wel Apple gebruiker van het eerste uur en herinner je je nog min of meer één van de eerste versies van de Macintosh software. Je kunt video's en foto's uit die tijd terugkijken, maar het opnieuw ervaren is eigenlijk veel beter. Vanaf nu is dat mogelijk, zonder een oude Mac te moeten aanschaffen.

The Internet Archive heeft namelijk een Macintosh-emulator uitgebracht met de software vanaf 1984 tot en met begin jaren negentig. Het enige wat je nodig hebt om dit te testen is een computer met browser. Met de emulator ga je weer terug in de tijd en zal je je verbazen hoe langzaam, zwart-wit en pixelachtig de interface was.

Macintosh software uittesten

Test nu zelf de originele Macintosh software uit

In de emulator kun je vrijwel alles uit die tijd testen en kun je 45 klassieke programma’s in totaal proberen. Je vind er ook games zoals Risk, Space Invaders en Lemmings in terug, maar natuurlijk ook de klassieke apps zoals MacOS System, MacWrite en MacPaint. De gehele
emolator kun je hier bekijken en uittesten.

Bekijk ook: Concept toont Magic Keyboard met Touch Bar


Reacties


 • Felidae

  26 april 2017 om 15:24

  Leuk!

 • escom

  26 april 2017 om 16:34

  Ik ben naar die site geweest om Space invaders eens te spelen. Ik zie wel zo’n klein zwartwit schermpje boven maar hoe krijg je die game aan de praat ?

 • cdewael

  26 april 2017 om 19:36

  Pure nostalgie! Doet me denken aan de oude SE20 van mijn papa :)

 • Dennis

  29 juni 2017 om 8:31

  Een linkje er heen is misschien makkelijk ?

 • Dennis

  29 juni 2017 om 8:34

  Laat maar het linkje al gevonden het valt echter niet op in de tekst, je ziet het pas zodra je met de muis over Macintosh-emulator gaat.
  Misschien linkjes iets duidelijker maken volgende keer :)

 • Wesley Fabry

  29 juni 2017 om 8:43

  In de laatste alinea is ook een ‘hier-link’ terug te vinden.

 • Paul Vlootman

  29 juni 2017 om 10:32

  Is er ook een manier om files uit die tijd te openen? Ik heb documenten uit 1985 (MacWrite?) en 1995 (MS Works of Claris Works?) die nu openen in Teksteditor-document, maar zonder opmaak en met veel rommelige tekens.

 • Wesley Fabry

  29 juni 2017 om 11:19

  @paul geen idee, je kunt het proberen, maar weet niet zeker of het mogelijk is om bestanden te uploaden en te bewerken. Het is meer een nabootsing dan het echt de software van toen is.

Een reactie toevoegen: