5 maart 2012

In iedere auto een Apple iDash?

Gaat Apple in de automotive wereld? Neen, Apple gaat geen auto's bouwen. Maar wat denk je van een ingebouwde iPhone of iPad dock in je dashboard?

Niet ondenkbaar gezien de patenten die Apple al heeft op dat vlak. Denk daarbij aan oplossingen voor beveiliging, locatie en in-car infotainmentsystemen. Nieuwe brandstof werd aan het gerucht gegeven door een advertentie op de Chinese Linkedin.

Daarop stond een advertentie van een headhunter die voor Apple een ingenieur zoekt met ervaring in het produceren van auto dashboards en bijbehorende kunststoftechnieken.

Op zich een logische stap. Ondanks dat het grote publiek Apple ziet als de grote fabrikant van consumenten electronica, ziet het bedrijf zichzelf als leverancier van content ervaringen. En wat doen mensen in een auto naast rijden? Juist ja, het consumeren van content.

Men luistert naar muziek, audioboeken en kijkt, achterin, naar video of speelt spelletjes. Al deze onderdelen hadden gebruikersinterfaces die niet aansloten op de wensen van de berijders. En toen kwam Apple met de iPod, later de iPhone en nu de iPad en het werd een heel andere beleving.

Natuurlijk zijn er bedrijven die er op inspelen om laders en houders te leveren voor in de auto, maar dat is niet waar ik hier op doel. Apple zal veel verder willen gaan dan dat. Denk aan een standaard vak in je dashboard waar je je iPad kan instoppen. Een stuur met een vak voor je iPhone!

Maar daar houdt het niet op voor Apple. Weinig mensen weten dat er in een hele reeks aan auto's, oa Ford,  gebruik wordt gemaakt van een speciale versie van Windows die de hele electronica, van motormanagement, navigatie tot veiligheid in je auto regelt. Beangstigend? Ja, voor mij wel...gezien de instabiliteit van Windowssystemen zie ik in een auto niet graag een BSOD, het bekende blauwe scherm, op mijn dashboard.

Het inbouwen van een iPad in je dashboard is natuurlijk geweldig, maar daar zijn autofabrikanten in het hogere segment, zoals Mercedes, al lang mee bezig en inbouwen hoeft voor je iPhone niet eens meer. Via bluetooth wordt verbinding gemaakt met je auto zonder dat je de iPhone uit je zak hoeft te halen en bediening vindt plaats via de toetsen aan het stuur.

Neen, ik denk dan meer aan systemen die content en behoeften van berijders leveren op basis van actuele informatie op de weg of veranderingen in de omgeving, zoals thuis, afspraken die wijzigen etc. Denk aan Siri-achtige oplossingen in je auto. Je eigen assistent onderweg, een soort Knightrider's KIT, maar dan via breedband autonetwerken verbonden die niet alleen jouw auto verbindt met het web, maar ook auto's onderling bewust maken van hun plaats en positie ten opzichte van elkaar.

Apple heeft een reputatie om hele industrieën op de kop te zetten door anders te denken. Na de TV veranderingen die er aan zitten te komen, is de autoindustrie de volgende stap voor Apple? Het zou mij niet verbazen...Reacties


  • Cees

    5 maart 2012 om 20:03

    Blijkbaar loopt de taxiwereld dan voorop want in zeer veel taxis zijn tablets ingebouwd voor de volledige communicatie met de chauffeur, ritopdrachten, betaalsysteem, navigatie, automatische routeverkenning etc etc

  • JackKu

    5 maart 2012 om 23:00

    Ik geloof niet dat Apple een iPad gaat integreren in het dashboard. Als apple iets in of rond het dashboard gaat doen dan zal het iets zijn wat aangepast is voor gebruik in een dashboard. Bijv door het in het glas te projecteren en besturing met je ogen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!