18 september 2016

iOS 10iOS 10: Alle nieuwe 3D Touch mogelijkheden

3D touch icon retina

De iPhone 6s (Plus) of nieuwer beschikken allemaal over 3D Touch. Dit is een speciale functionaliteit waardoor je door extra te drukken op het scherm extra opties kunt activeren.

Het lijkt er op dat Apple pas in iOS 10 het speciale 3D Touch echt een doel heeft gegeven. Natuurlijk kon je al snelkoppelingen activeren door te drukken op een app of Peek en Pop gebruiken in apps (meer info). Maar vanaf iOS 10 lijken er veel meer functies weggelegd te zijn voor 3D Touch. Alle nieuwe drukgevoelige acties sommen we voor je op.

Rijke interactieve meldingen en het berichtencentrum

Wie geen 3D Touch toestel heeft kan de rijke meldingen ook activeren via de bekijk-knop. Heb je wel een toestel met 3D Touch dan kun je stevig drukken op een melden. Direct worden de extra interactieve opties geopend. Goed om te weten, deze actie kun je ook toepassen op meldingen in het berichtencentrum. Verder kun je snel alle meldingen wissen in het berichtencentrum door stevig te drukken op het kruisje naast 'Recent'. Klik hier voor meer informatie over de interactieve meldingen.

Widgets voor apps

Als er een widget beschikbaar is voor een standaard Apple app dan kun je deze ook benaderen op het beginscherm door stevig te drukken op de app. Druk bijvoorbeeld stevig op de Weer applicatie, de snelkoppelingen worden geopend met daarboven de Weer widget.

3D Touch toont widgets en extra opties in iOS 10

Meer opties activeren in het bedieningspaneel

Door met één vinger vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen activeer je het bedieningspaneel. Hierin vind je snelkoppelingen terug naar verschillende instellingen of apps. Op het eerste paneel met de standaard instellingen kun je onderaan de flitser activeren of de camera, calculator of klok app te openen. 3D Touch kun je toepassen op onderste rij, zo kun je de helderheid van de flitser aanpassen of direct de juiste camerafunctie raadplegen.

Veel meer 3D Touch mogelijkheden bij apps

Het beginscherm van een iPhone staat in de meeste gevallen vol met apps. In iOS 9 was het zo dat wanneer een app geen 3D Touch ondersteuning had er ook geen mogelijkheden werden getoond. Vanaf nu hebben (bijna) alle apps een 3D actie voor het delen van de app. Ook tijdens het installeren of updaten van een app kun je stevig drukken op de app en krijg je extra opties zoals: het downloaden onderbreken of annuleren of prioriteit geven. Dit laatste zorgt er voor dat deze app eerst gedownload wordt, voor de andere.

3D touch toepassen op mappen ios 10

Apps met ongelezen meldingen bekijken in een Map

Als je apps hebt geplaatst in een map kunnen deze uiteraard ook meldingen ontvangen. Bij de map krijg je dan een rood bolletje dat de ongelezen meldingen aangeeft. Druk stevig op de map om de snelkoppeling te activeren, deze toont nu de apps die een ongelezen melding heeft. Bovendien kun je via deze manier ook de de naam van de map wijzigen.

Snel woorden en tekst wissen

Druk stevig op de backspace (delete) knop van het standaard Apple toetsenbord. Je zal merken dat woorden en tekst sneller worden gewist.

Minispeler in Muziek en meer

Tijdens het afspelen van muziek in de gelijknamige applicatie is het mogelijk om stevig te drukken op de minispeler. Direct wordt het huidige nummer geopend met extra optie die je normaal via de drie bolletjes moet openen. Zo kun je snel het nummer downloaden, songtekst raadplegen of leuk vinden.

3D touch in muziek en telefoon

FaceTime of gewoon bellen

Je gebruikt het vast niet vaak, handmatig een nummer intoetsen om te bellen. Wanneer je dit wel doet kun je met behulp van 3D Touch op de bel-knop extra's activeren. Zo kun je het ingetoetste nummer gewoon bellen of via FaceTime.

Heb jij nog nieuwe 3D Touch opties in iOS 10 ontdekt? Laat ze dan vooral achter in de reacties.

Lees ook: De vernieuwde Muziek applicatie en Apple Music in iOS 10, iTunes en tvOS 10Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: