7 juni 2018

De appletips iOS 12 FAQ

8 min leestijd
De appletips iOS 12 FAQ
8 min leestijd

Op maandag 4 juni heeft Apple iOS 12 aangekondigd, zoals ieder jaar verzamelen we de belangrijkste vragen over het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad.

Apple heeft al een aantal nieuwe opties, functies laten zien tijdens de keynote op het WWDC. Toch zijn er nog een hoop vragen omtrent iOS 12, deze beantwoorden we uitgebreid in deze iOS 12 FAQ.

Wanneer komt iOS 12 beschikbaar?

De meest belangrijkste vraag is uiteraard wanneer zal iOS 12 beschikbaar zijn? Daar kunnen we erg kort in zijn: 17 september 2018.

Er is goed nieuws voor wie niet kan wachten. Als gewone Apple gebruiker kun je binnenkort de publieke beta installeren op je iPhone, iPad of iPod Touch. klik hier voor meer informatie. Ben je ontwikkelaar of heb je een iPhone, iPad of iPod Touch geregistreerd bij een bevriende ontwikkelaar? Dan kun je nu al de beta van iOS 12 installeren via developer.apple.com.

Welke apparaten ondersteunen iOS 12?

iOS 12 zal beschikbaar komen voor de iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X iPad 5e generatie (2017), iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4 en de iPod Touch 6e generatie.

Wordt mijn oudere iPhone of iPad trager door iOS 12?

iOS 12 gaat je (oude) iPhone of iPad een "performance boost" geven. De nieuwe iOS-update concentreert zich op betere prestaties en meer stabiliteit, en dit vooral op oudere apparaten. Zo zullen apps bijna twee keer zo snel opstarten en wordt het toetsenbord tot 50% sneller ingeladen. Maar dat is niet alles, alles zal over het algemeen sneller aanvoelen. Of de snelheidswinst in praktijk ook zo gunstig gaat uitpakken is momenteel nog niet vast te stellen, beta’s zijn van oorsprong traag omdat deze allerlei extra (debug) gegevens moeten verwerken.

Gaat mijn iOS apparaat alle nieuwe functies ondersteunen?

De meeste functies zijn beschikbaar op alle apparaten, echter zijn er een paar uitzonderingen. Zo kun je RAW-foto's alleen bewerken in Foto's op de iPad Pro, zijn Animoji's en Memoji's alleen beschikbaar op de iPhone X en is de meet-app alleen te gebruiken op AR-ondersteunde apparaten (iPhone SE, iPhone 6s (Plus), 7 (Plus), 8 (Plus), X, iPad 2018 en iPad Pro). De functionaliteit per apparaat kan gedurende de beta's nog aangepast worden

Zijn er veel nieuwe functies in iOS 12?

Als we alle nieuwe features moeten gaan opnoemen zijn we nog even bezig. Apple heeft een aantal belangrijke opties en functies toegevoegd aan iOS 12. In deze FAQ bespreken we een aantal functies binnen iOS 12, een uitgebreider overzicht van de aankondiging kun je hier terugvinden. Daarnaast hebben wij een lijst samengesteld met meer dan 60 nieuwe iOS 12 functies, deze kun je hier teruglezen.

animoji en memoji in iOS 12

Wat zijn Applimieten en hoe werkt schermtijd?

Vanaf iOS 12 wordt het mogelijk om inzage te krijgen in je iPhone en iPad gebruik. Dit houdt in dat je straks kunt controleren hoe vaak je het scherm activeert, hoeveel meldingen je hebt ontvangen, hoe lang je een app gebruikt, etc. Uiteraard wil Apple niet dat je nooit meer je iPhone gebruikt, maar eerder op een bewuste manier. Het is overigens geen verplichting, maar het kan wel interessant zijn.

Met behulp van Applimieten is het mogelijk om een limiet in te stellen per app of app-categorie. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld maximaal 30 minuten per dag mag besteden aan social media. Dit is dan het geval voor alle sociale media apps samen, wanneer de tijd bijna verstreken is krijg je een melding met de resterende minuten. Als je het limiet van die dag hebt bereikt krijg je bij het openen van de app een schermvullende melding te zien die de app 'blokkeert'. Uiteraard kun je deze melding negeren, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. De limieten worden iedere dag om middernacht hersteld.

voorbeeld van appliemieten en scherntijd

Verder kun je apps de toestemming geven om altijd toegang te krijgen zodat deze niet gelimiteerd worden. Tot slot heb je de mogelijkheid om een downtime in te stellen. Dit houdt in dat je in deze periode apps (behalve die altijd toestemming hebben) niet kunt gebruiken.

Kan ik het iPhone gebruik van mijn kind controleren?

Jazeker, vanaf iOS 12 kun je niet alleen je eigen schermtijd controleren, ook die van je kind. Via gezinsdeling hebben ook ouders toegang tot deze gegevens. Ook kunnen zij applimieten en downtime instellen voor de kinderen. In tegenstelling tot volwassenen kunnen kinderen de limieten niet negeren en zal de app na de verstreken tijd niet meer te gebruiken zijn tot middernacht.

Zijn er vernieuwingen voor Niet Storen?

Naast de bewustwording van je iPhone en iPad gebruik kun je ook daadwerkelijk stappen ondernemen met Niet Storen. Zo kun je bedtijdmodus instellen, dit houdt in dat tijdens niet storen er ook geen meldingen op het scherm staan zodra je deze activeert. Deze worden direct in de geschiedenis van het berichtencentrum geplaatst.

Verder kun je via het bedieningspaneel niet storen op meerdere manieren handmatig activeren. Dit kan voor een uur, tot vanavond, tot je een locatie verlaat of zolang een huidige agenda afspraak duurt.

Niet storen 2.0

iOS 12 biedt ook ondersteuning voor Critical alerts. Dit zijn belangrijke meldingen die de niet storen-functie kunnen onderbreken, hoe dit precies werkt is momenteel nog niet duidelijk. Dit zou betrekking kunnen hebben op bijvoorbeeld meldingen van NL-Alert.

Wat zijn de uitbreidingen voor meldingen?

Vanaf iOS 12 worden meldingen nog rijker weergegeven. Het klopt dat dit nu al ondersteund wordt, echter zullen deze nog meer grafische elementen kunnen tonen. Zo wordt een mail bijvoorbeeld volledig getoond (incl. afbeeldingen) i.p.v. platte tekst. Notificaties worden voortaan (slim) gegroepeerd weergegeven en kun je deze direct vanuit de melding beheren via de drie bolletjes. Tot slot is het mogelijk om meldingen stil te ontvangen (direct in het berichtencentrum) en dus verbergen op het toegangsscherm.

Kan ik straks mijn eigen Animoji maken?

Dat klopt, wie een iPhone X heeft kan vanaf iOS 12 een eigen Memoji maken. Dit is een gepersonaliseerde Animoji, die je volledig kunt aanpassen naar eigen wensen en zelfs, net zoals de andere animoji's, kunt gebruiken tijdens een FaceTime-gesprek. Verder worden er vier nieuwe Animoji's toegevoegd: Spook, koala, tijger, T-rex en krijgen deze Animoji's en Memoji's tong- en knipoog detectie.

Heeft Siri zijn achterstand ingehaald?

Siri heeft bijles gekregen en zal vanaf iOS 12 meer taken kunnen uitvoeren en van meer zaken verstand hebben. Zo kun je Siri vragen naar meer informatie over beroemdheden, motorsport en voeding. Daarnaast kun je straks gebruikmaken van Siri Shortcuts, een soort van If This Then That (IFTTT). Dit zijn zelf samengestelde taken die je kunt activeren met Siri. Via de Shortcuts app kun je zelf een routine samenstellen, dat is handig want dan kun je het toepassen op je eigen situaties.

Ook apps van derden kunnen gebruikmaken van deze shortcuts en deze integreren in hun app. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur aanpassen van je verwarming zonder tussenkomst van HomeKit of een work-out starten in je favoriete fitness-app. Ontwikkelaars moeten wel hun apps bijwerken voor deze functie. Daarnaast is het een app voor de gevorderde iOS-gebruiker.

Siri Shortcuts

Siri Shortcuts kunnen ingesteld worden op de iPhone en iPad, maar ook geraadpleegd worden via de Apple Watch en HomePod. Op deze manier kun je deze specifieke apparaten voorzien van extra handige functies.

Hoe werkt FaceTime-groepsgesprekken?

iOS 12 brengt ook FaceTime-groepsgesprekken naar de iPhone, iPad en Mac. Met maximaal 32 personen kun je videogesprek houden, handig voor bedrijven, scholen en vriendengroepen. De weergave ziet er gelikt uit en bevat een aantal slimme opties. Zo worden de personen als tegels weergegeven in verschillende groottes. Door erop te tikken wordt de persoon groter weergegeven. Wanneer een deelnemer gaat praten dan zal deze automatisch groter worden weergegeven. Op ieder moment kun je het gesprek verlaten en later weer aansluiten zonder opnieuw uitgenodigd te moeten worden. Het binnenkomen en verlaten van een gesprek gebeurt in stilte zonder dat de rest gestoord word.

Ik las over live filters voor FaceTime, wat is dat?

Vanaf iOS 12 kun je live filters toepassen tijdens een FaceTime videogesprek, dit zijn speciale effecten die geactiveerd kunnen worden. Ook kun je een gesprek voeren als Animoji, Memoji en opleuken me cartoonachtige figuren.

Helaas, video is niet (meer) beschikbaar...

Komt Google Maps naar CarPlay?

Of Google Maps de oversteek naar CarPlay gaat maken is aannemelijk, Apple stelt namelijk CarPlay open voor navigatie apps. Dat wil zeggen dat TomTom, Waze, Flitsmeister, etc. de toegang hebben tot het systeem. Of al deze apps CarPlay gaan ondersteunen weten later dit jaar.

Geen donkere modus voor iOS?

Dat klopt, iOS 12 heeft in tegenstelling tot macOS Mojave geen specifieke donkere modus. Wellicht kunnen we deze in iOS 13 verwachten. Wel heeft Apple het slim omkeren verder uitgebreid zodat er minder objecten en media negatief wordt getoond. Daarnaast bevat iOS 12 meer donkere elementen, met name tijdens het niet storen gebruik. Ook kunnen ontwikkelaars deze donkere onderdelen en opties gebruiken. Het lijkt er dus op dat Apple voorbereidingen aan het treffen is voor de toekomst.

Krijgt Nederland en België eindelijk Apple Pay ondersteuning?

Helaas, nog steeds geen nieuws over Apple Pay in Nederland en België.


Klik hier om alle iOS 12 tips te bekijken. Mocht je nog vragen hebben over iOS 12? Aarzel dan niet en stel ze via onze genius community!

Volg appletips

Blijf op de hoogte over iOS 12 via onze iOS applicatie, Website, Twitter, Facebook en Google+ of accepteer onze push notificaties voor Mac en PC

Lees ook: Nieuwe iOS 12 functies die Apple niet heeft verteld

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt18/11/2019 19:10
Categorie archief, FAQ
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store