27 januari 2012

iOS 5iOS 5: Hoe verwijder ik overige data?

Wanneer je je iDevice aansluit op iTunes, zie je dat het geheugen in verschillende categorieën is opgedeeld namelijk: Audio, Films, Apps, Boeken en Overige.

Veel iDevice gebruikers vragen zich af, wat is dat Overige? Wanneer je veel apps op je iDevice hebt staan zal 'Overige' redelijk veel geheugen in beslag nemen. Via de iOS instellingen is het mogelijk te achterhalen welke apps de veroorzakers zijn.

Ga naar Instellingen ▸ kies voor 'Algemeen' ▸ en kies dan voor 'Gebruik'. Je zult zien dat je iDevice even de tijd nodig heeft om de opslag te berekenen. De duur kan per iDevice verschillend zijn. Je ziet nu de aanwezige apps met daarachter hoeveel opslagruimte deze in beslag nemen. Wanneer je naar naar benenden scrollt dan kun je ook alle apps laten weergeven door op de knop 'Toon alle apps' te tappen.

Wanneer je een app selecteert zul je in het volgende scherm zien hoeveel data bestaande uit documenten en gegevens deze heeft opgeslagen, dit is exclusief de diskruimte die de app zelf in gebruik neemt.

Helaas is het alleen mogelijk om de app te verwijderen en niet de data. Je dient dus de optie 'Verwijder deze app' te gebruiken wanneer je documenten en gegevens wilt verwijderen, download en installeer hierna de app opnieuw. In het onderstaande voorbeeld kun je zien hoeveel geheugen je bespaart door een app zoals Instagram opnieuw te installeren.

De hoeveelheid documenten en gegevens die worden opgeslagen zijn verschillend per app. Spelletjes zijn vaak maar een paar honderd KB. Bij apps die gebruik maken van online content kan dit oplopen tot honderden MB's.

Sommige apps bieden je de mogelijkheid om de cache bestanden te verwijderen via de app instellingen, deze optie is vaak terug te vinden in sociale media apps en onze eigen AT app.Reacties


 • Eddy

  27 januari 2012 om 12:43

  ik vind dat er een verplichte optie moet komen in apps om de caches te legen… drama is het en wat heb ik een spijt dat ik maar 16GB ipad 2 heb… zodra de 3 er is, wordt het sowieso de 32GB of misschien wel meer.

  Kheb ook AKO voor magazines… die worden aldoor automatisch verwijderd als de ipad weer te vol wordt en soms kan ik ze niet eens opnieuw downloaden.. echt drama :(

 • syltheboy

  27 januari 2012 om 13:34

  Ook de iPad-spellen worden steeds uitgebreider, waardoor ze meer ruimte in beslag nemen. Hierdoor kun je bijna zeggen dat 16 GB te weinig is. Als ik een iPad 3 koop, dan is de verleiding voor mij toch wel groot om meteen voor 64 GB te gaan.

 • Digilike

  27 januari 2012 om 21:37

  Handige tip. Ik heb me altijd al afgevraagd hoe je hier snel inzicht in krijgt. Mijn volgende iPad zal ook een 64 gig worden. Ik heb nu een 32 gig variant en er staat niet buitensporig veel op. Toch is al de helft gevuld met apps en daaruit voortkomende data.

 • Annie

  27 januari 2012 om 22:31

  Weer wat geleerd, super handig deze tip, dankjewel.

 • Ian

  30 januari 2012 om 13:22

  Ik ben ook op zoek naar de Macbook Air variant hiervan, ‘overige’ neemt hier ook een hoop ruimte in beslag! Ik hoop dat iemand mij kan helpen met het ontdekken wat dit allemaal is en hoe ik het eventueel kan verwijderen!

 • jordi

  13 februari 2012 om 10:35

  Heb iPad 1 32gb
  Heb iPod touch 4 32gb
  Heb iPhone 4S 16gb

  Ben een gamer en speel games O.A RR2 gangstar 3, Modern Combat 3 en GTA 3, maarja deze zijn geoptimalizeerd voor de 4S. Had echt een 32gb moeten pakken.
  Is er echt geen andere manier om ruimte vrij te maken zonder JB?

  Bij sommige games kun je via iFunbox bestanden verwijderen die voor oudere gen’s zijn. Meestal heten die bestand old_ of iPod_

 • Ed

  29 februari 2012 om 11:40

  Over verborgen bestanden gesproken, Ik heb 1000 foto’s staan bij mn iphone Foto’s, Maar bij Algemeen-Info staat dat ik 2633 foto’s heb. ik heb daardoor minder ruimte op mn iphone denk ik. Iemand een oplossing hiervoor?

 • BibiDane

  13 mei 2012 om 14:49

  Misschien wat laat om te reageren, maar ik denk dat het de moeite loont.
  Ik heb een iPad 3 en hij hangt momenteel aan mijn iMac.
  Zonet gaf hij aan dat ik 14,5 GB aan ‘Overige bestanden’ had.

  Zoals door jullie beschreven heb ik elke app nagekeken op de grootte van de documenten. Maar dit was geen sluitende oplossing.

  Volgens mijn lag het aan de ‘multitasking’ functionaliteit van de iPad. Wanneer ik de programma’s die op de achtergrond nog open waren, gesloten had, en daarna een synchronisatie deed, was het opgelost: nog 0,75 GB aan overige bestanden. Ook heb ik de browsergeschiedenis en de cookies gewist.

  Misschien kan dit een handige tip zijn.

 • iPadGoofy

  13 mei 2012 om 23:05

  Inderdaad regelmatig alle Apps helemaal afsluiten scheelt ook een hoop ruimte en geheugen. 2x snel drukken op de Thuisknop laat onderaan de openstaande Apps zien, even je vinger op een App gedrukt houden totdat er een X verschijnt, dan op de X-en tikken om ze allemaal af te sluiten.

  @ http://www.iPadforum.tk

 • Sanin

  5 juli 2012 om 17:17

  ik heb nu 2,9 GB aan Overige op mijn iPod (met maar 6,4GB) ik heb geprobeerd te doen wat hier boven staat, alleen niks verbruikt meer dan 6 MB nu. Een beetje raar.

 • PAUL

  22 september 2012 om 15:17

  Gevonden dat het volgende goed werkt:
  – sluit alle draaiende apps op de iPad af
  – start de iPad helemaal opnieuw op door de Home+Aan/Uit knop ingedrukt te houden totdat een Apple icoontje verschijnt

  Daarna ging mn overige van 14,5 GB naar 1 GB

 • Frankie

  29 september 2012 om 14:04

  ik heb nu al mijn apps er af gegooid, maar nu is mijn ‘overig’ juist gegroeid van 0,8 GB naar 1,95 GB, en er zit maar 6,1 op mijn ipod, dus dat is best balen. heeft iemand nog andere tips?

 • Roman

  5 oktober 2012 om 8:51

  Ik had er ook last van. Ik denk dat het kwam door een mislukte update van TomTom (door een slechte wifi verbinding). Er stond 2,6GB aan ‘overige bestanden’ op m’n Iphone! Belachelijk!
  Maar het is nu opgelost. Dit heb ik gedaan:
  Gesynchroniseerd met itunes en gezorgd dat alle foto’s, muziek en apps veilig waren, losgekoppeld en ‘wis alle inhoud en instellingen’ gekozen in ‘Instellingen/Algemeen/Stel opnieuw in’
  Vervolgens start-ie opnieuw op en zal je je PIN moeten ingeven en het een en ander moeten instellen zoals taal, land en email account. Vervolgens alles hersteld door te synchroniseren met itunes en alles terug te laten zetten.
  Duurt even maar heb nu ‘maar’ 0,56GB aan overige bestanden. 2GB winst!
  Apps, achtergrond, alles weer precies zoals het was en zelfs opgeslagen data in games.
  Succes!

 • Bente

  6 mei 2013 om 11:05

  Hoi,
  handige tips maar ik zit heel veel op kik. Daar heb ik heel veel contact met andere mensen. maar als ik het verwijder ben ik alles opnieuw kwijt en kik is iets wat heel veel GB in belslag neemt.

 • Joey

  31 mei 2013 om 22:55

  Als je alles wist van iPad ofso moet je dan opnieuw wifi instellen

 • Sam

  19 september 2013 om 15:53

  ik heb dit zelfde probleem, als ik op mijn iphone kijk bij gebruik staat er dat mijn foto’s 8,5 GB innemen. Als ik ditzelfde via itunes doe blijkt er 9,3 GB aan overig te zijn. Enig idee hoe ik dit kan veranderen?

 • sanad

  15 september 2014 om 11:00

  ik vind dit onzin verhaal het gebeurt niks als je app’s verwijdert de overige bestanden blijven gewoon staan, de overige bestanden zijn beschadigde bestanden en het gebeurt als je de Reservekopie afbreekt, want je kan doen is herstelen en alles opnieuw toevoegen is de enige manier om fanaf te gaan

 • Valentino

  21 oktober 2014 om 23:27

  Telkens al ik een reservekopie wil maken krijg ik de melding dat er onvoldoende ruimte op mijn Iphone is. Vervolgens verwijder ik wat apps en als ik dan weer een reservekopie wil maken komt de melding weer en zijn alle vrije mb’s weg. Nu ben ik erop gaan letten en elke keer als ik een reservekopie probeer te maken neemt mijn overige data toe waardoor het niet lukt om een reservekopie te maken.
  Iemand een idee hoe ik deze overige data kan lozen zodat ik een reservekopie kan maken?

 • Hans

  30 oktober 2014 om 14:52

  Volg onderstaande stappen om de weergave van ‘overige’ te herstellen.

  • Sluit je iDevice aan op je Mac of computer
  • Open iTunes
  • Klik op je iDevice in apparaten menu
  • Hou de thuisknop en stand-by knop van je iDevice tegelijkertijd ingedrukt
  • Wacht tot het Apple-logo verschijnt

  De overige categorie wordt nu opnieuw berekend, in sommige gevallen dien je iTunes te herstarten om een verschil waar te nemen. Het is mogelijk dat er bijvoorbeeld maar enkele MB’s verminderd zijn, in sommige gevallen kan het ook gaan om honderden MB’s.

 • Mellany

  2 maart 2015 om 22:36

  hoe moet je gegevens van apps helemaal verwijderen??

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!