21 september 2012

iOS 6iOS 6: Vernieuwde kaarten en turn-by-turn navigatie

Één van de meest opvallendste wijzigingen in iOS 6 is de kaarten applicatie. We nemen afscheid van de vertrouwde Google Maps en verwelkomen Apple's eigen kaarten applicatie. Hoewel de app op het eerste gevoel erg stug en traag overkomt schuilt de handigheid en verbetering in de details.

Alles ziet er wat gelikter en strakker uit dan zijn voorganger. De satelietbeelden zijn niet overal even haarscherp, de standaard kaartweergave is daarin tegen goed en duidelijk. Het grootste gemis is de Street View optie die we gewend zijn van Google. Deze optie is niet aanwezig in de Apple kaarten app. Daarin tegen is het wel mogelijk steden in 3D te bekijken, echter zijn het aantal steden beperkt.

Enkele voorbeelden van de 3D steden zijn: Kopenhagen, Barcelona en Cupertino. Één van de beste toevoegingen in deze applicatie is de mogelijkheid tot turn by turn navigatie. Na een uitgebreide test zijn dit onze bevindingen van de turn by turn navigatie.

De routeweergave is zeer 'clean' alleen het noodzakelijke wordt weergeven op scherm. Voor extra route informatie dien je op het scherm te tappen om bijvoorbeeld resterend aantal kilometers en aankomsttijd te zien. Er zijn twee verschillende weergave mogelijkheden: 2D en 3D. De 3D weergave wordt automatisch aangepast naar 2D bij het kruispunten, afslagen en dergelijke. Dit voor een beter overzicht. Met een eenvoudige knijp- of spreidbeweging kun je in- en uitzoomen op de kaart tijdens de route.

De volledige routes wordt onmiddellijk ingeladen en lokaal bewaard, hierdoor heb je tijdens de rit geen dataverbinding nodig. Tijdens het navigeren is het mogelijk andere applicaties te gebruiken (bijvoorbeeld de muziek app) via een meldingsstrook word je op de hoogte gehouden van de verkeersaanwijzigingen. Daarnaast is het ook mogelijk de applicatie te gebruiken in sluimerstand. Via toegangsscherm kun je de route altijd snel raadplegen, wanneer je een actie moet ondernemen zal het scherm automatisch oplichten.

Één van de grootste voordelen is dat je altijd de meest actuele kaarten ter beschikking hebt en uiteraard is iedere locatie ter wereld eenvoudig terug te vinden in de applicatie. Wanneer je in het buitenland bent kun je eventueel switchen naar de Miles weergave.

Helaas heeft de kaarten applicatie enkele minpunten, zo kun je geen actuele snelheid indicatie zien en is er geen mogenlijkheid om gewaarschuwd te worden voor flitspalen en snelheidscontroles. De verkeersborden 'de blauwe ANWB borden' van bijvoorbeeld een afslag worden niet weergegeven. Daarnaast is het niet mogelijk om een 'Via-route' in te stellen. De stem die je doorheen de route leidt klinkt als een Voice over, erg 'robotachtig' en niet altijd goed verstaanbaar.

De nieuwe Kaarten applicatie is een perfecte toevoeging in iOS, de basis behoeftes van een navigatiesysteem zijn aanwezig. De navigatie is nauwkeurig en up to date. Het nadeel is dat je een netwerkverbinding nodig hebt om een route te plannen. Het voordeel hiervan is dat je overal ter wereld een navigatie kunt starten. De Kaarten applicatie is een goed gratis alternatief ter vervanging van je huidig navigatiesysteem. Wanneer je meerdere opties, niet netwerk afhankelijk en een lokale database van kaarten wilt hebben zijn onderstaande navigatie applicaties een goed alternatief.

NAVIGON Europe
NAVIGON EuropeApple Watch app
Categorie: Navigation, Travel
Ontwikkelaar: Garmin Wuerzburg GmbH
iPad & iPhone  4+  143 MB DOWNLOAD  € 79.99


Helaas! De bovenstaande app is helaas niet meer beschikbaar in de App Store


Sygic Europe - GPS Navigation
Sygic Europe - GPS NavigationApple Watch app
Categorie: Navigation, Travel
Ontwikkelaar: Sygic a. s.
iPad & iPhone  4+  82 MB DOWNLOAD  € 16.99

Meer tips over iOS 6 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Simon

  21 september 2012 om 10:17

  Over de nouwkeurigheid heb ik HELAAS wel al andere berichten gelezen. Erg jammer. Vooral de streetview functie vind ik onmisbaar geworden, dus voor mij geen update zolang die functie niet terug komt.

 • pim

  21 september 2012 om 10:27

  Gelukkig voor jou schijnt het zo te zijn dat een nieuwe Google Maps app al bij Apple klaar staat om goedgekeurd te worden

 • Ray

  21 september 2012 om 11:45

  Wat met het openbaar vervoer? Het is niet te zien!

 • Timothy de Leeuw

  21 september 2012 om 12:02

  Kan die turn-by-turn alleen op iPhone 5 (en 4S) ? Want ik heb een 4 en ik heb die functie toch nog niet gevonden… Of gewoon heeeel slecht gezocht…

 • Ivan

  21 september 2012 om 12:15

  @Ray: dat is omdat die functie er niet is… Apple heeft gezegd samen te willen werken met aanbieders van ‘Transit’ apps om hun functionaliteit in Maps te implementeren, maar tot die niet zijn er drie opties:
  – Niet naar iOS 6 updaten en de iOS 5 versie van Maps gebruiken
  – Wel naar iOS 6 updaten en een andere reisinfo app gebruiken (9292, trein, etc.)
  – Voorlopig op iOS 5 blijven en naar 6 updaten zodra Google haar eigen Google Maps in de AppStore heeft.

 • mishendr

  21 september 2012 om 12:57

  Ik vind dit artikel wel erg positief. Heel internet valt over elkaar heen wat een achteruitgang de nieuwe App is. Ik heb zojuist eens een rondje Haarlem gedaan, en er staan zeer veel verkeerde benamingen in (echt al jaren oud!) en er ontbreken zeer veel paden en (kleinere)wegen. Heel Santpoort-Zuid in de bossen is niet terug te vinden…

  Dit zijn toch wel basis behoefte bij een kaarten-app, wat voor een “cleane” en gelikte opties er ook in zitten. Het kaartmateriaal van Google, zowel sateliet als gewone kaarten, was echt veel completer.

  Apple had er verstandig aan gedaan deze App in Beta te laten (net als Siri destijds) en pas wanneer het “on par” is met de Google App, dan officieel uitgeven.

  Turn-by-turn heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, maar de recensies zijn ook niet echt goed. Ik denk dat wij hier best wel eens kritisch naar Apple mogen zijn, en niet alles maar als een verbetering accepteren, zelfs Apple maakt wel eens een foutje.

  Mocht je je geroepen voelen: dien op de feedback pagina’s van Apple je mening en ervaring in, of via de Maps app zelf (achter het ‘hoekje’ rechts-onderin). Dit wil Apple blijkbaar ook heel graag, aangezien wij met z’n allen de App moeten verbeteren door inputs.

 • Ton

  21 september 2012 om 13:12

  Niemand koopt een navigatie app waarbij de kaarten niet offline gebruikt kunnen worden. Dus ook deze app heeft weinig waarde.

  Nog erger is dat er geen gesproken Turn-by-Turn is. Althans niet bij mij.

 • Mark

  21 september 2012 om 14:16

  @mishendr: Als er ‘Beta’ achter had gestaan was verkeerde navigatie minder vervelend geweest?

  Ik heb nog een maand gratis Navigon via T-Mobile, maar stap daarna over naar een andere provider. Ik ben me daarom aan het oriënteren op Navigon of TomTom. Wat ik nog niet heb kunnen vinden, bij welke krijg je (gratis) kaartupdates?

 • Andre

  21 september 2012 om 17:30

  Vergeet GPS Nav2 niet te vermelden.
  Voor ongeveer 10 euries de hele wereld rond (ook offline)

 • puccini

  21 september 2012 om 19:08

  Ik lees op de apple site dat er heel veel mensen klagen over de nieuwe TT Maps. Onnauwkeurig en namen en adressen worden door elkaar gehaald.
  En allemaal willen ze googlemaps terug !
  Maar de TT gebruikers onder ons weten hier van mee te praten !

 • Frans

  21 september 2012 om 22:51

  Hmmm, Hoe krijg je die googlemaps weer terug op ios6? En eigenlijk wil ik de youtube app ook weer terug, kan dat eigenlijk of is dit ook zo’n rare actie van apple zoals het verwijderen van rss uit safari zonder dit duidelijk van te voren te communiceren.

  .

 • laurens

  21 september 2012 om 23:16

  Youtube app is los te downloaden uit de appstore, een hele verbetering dan die kale app die er standaard op stond.

  Leuk die maps, ik zocht de snelste route naar het station lopend, stuurt die me door Diergaarde Blijdorp, dat is inderdaad de snelste route, dat zeker. Maar het is ook de duurste route die je maar kan bedenken :p

  Jammer dit. Google maps was dan misschien wat trager (bij mij dan) dit werkt sneller maar geeft verkeerde informatie. Ach ik mag niet klagen, ik heb het nog nooit echt nodig gehad. Maar het is wel jammer ze hadden er iets meer aandacht aan mogen besteden van mij

 • Rick van Dijck

  22 september 2012 om 8:41

  Is de turn-by-turn navigatie ook in het Nederlands beschikbaar? In beta 3 van IOS 6 nog niet namelijk…

 • Berry Sluijs

  22 september 2012 om 13:51

  ” de kaarten app is alles behalve een perfecte aanvulling in iOS 6!!! Dat moeten jullie bij Apple tips ook wel inzien! Stel je voor dat je iets negatief reviewed!

 • Peter

  22 september 2012 om 18:02

  Navigeren met de kaarten map is gewoon goed! je moeten even wennen aan de aanduiding in het blauw in plaats van rood. De goede zijwegen zijn blauw en de overige straten zijn groen. De stem is soms moeilijk te verstaan en de tekst in het scherm is anders dan bij TomTom, maar het werkt. Even wennen, maar ik geloof dat het snel beter wordt.

 • Men

  23 september 2012 om 0:46

  …’Het grootste gemis is de Street View optie die we gewend zijn van Google..’

  Ja, dat is ook een product van Google, kun je ook niet vergelijken. Kaarten is een navigatie, Street View niet. Plus dat Google geen navigatie heeft, even bij de les blijven jongens!

 • Petra

  23 september 2012 om 0:51

  Heimwee naar Google producten? Koop een Android.
  iPhone is Apple, snappie? ;)

 • ietje

  23 september 2012 om 11:13

  @Timothy de Leeuw

  wat het artikel even vergeet te vermelden is dat je helemaal niets hebt aan deze kaartenapp met de Iphone 4, omdat zowel turn by turn als 3D het niet doet op deze telefoon. Grote achteruitgang dus vergeleken met google maps, kan je beter gratis Waze gebruiken voor navigatie

 • hendrik

  23 september 2012 om 14:03

  Wat ik wel heel prettig vind aan de turn by turn, is dat de stem vertelt welke afslag je moet nemen met het afslag nummer en richting er bij. Geen idee of moderne tomtom’s dat ook doen, maar ik vind het heel prettig op drukke stukken. Ook in de stad wordt verteld welke straat je in moet rijden, erg prettig. Jammer dat de stem heel krakerig klinkt, ik hoop dat dat snel beter wordt.

 • Loek Eg

  25 september 2012 om 11:09

  Hoe krijg ik gesproken tekst bij turn by turn nav.?

 • macboekje

  27 september 2012 om 19:15

  Voor wie andere kaarten op zijn/haar iGadget wil gebruiken las ik een heel handige tip in het Braziliaanse MacMagazine. Open bijvoorbeeld Googlemaps in Safari, klik op de toets met het pijltje links naast het adresvenster en klik dan op Voeg toe aan beginscherm. Er komt dan een nieuwe knop in het hoofdscherm te staan; als je daarop klikt, ga je direct naar Googlemaps of de andere gekozen kaartenapplicatie.

 • Bert Visscher

  18 februari 2013 om 13:49

  “Meest opvallendste”? Dat klinkt verschrikkelijk dubbel.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!