19 september 2013

iOS 7iOS: Gebruikmaken van de AirDrop functie

Airdrop logo 7 retinaHet suffe 'foto delen via mail' is eindelijk voorbij want voortaan (vanaf iOS 7) kunnen we eenvoudig foto's, contacten en andere gegevens delen via AirDrop voor iOS. Het idee is uiteraard gestolen vanuit OS X waarbij het al mogelijk is om bestanden te delen met andere via de gezamenlijke draadloze verbinding.

AirDrop voor iOS is net iets uitgebreider want met behulp van Wi-fi en bluetooth worden gegevens met andere iOS gebruikers gedeeld. In bijna iedere (standaard) applicatie met een deel-knop kan de AirDrop functie worden geselecteerd, de werking is vrij eenvoudig.

Airdrop is in de meeste gevallen al standaard geactiveerd, mocht dit niet het geval zijn kun je AirDrop activeren via het Control Center (bedieningspaneel). Veeg vanuit de onderkant van je scherm naar boven en tap op het 'AirDrop-icon'. Kies hier of je bestanden wilt delen en ontvangen van alleen contacten of iedereen.

Lees ook: Wat is AirDrop en wat kun je ermee? (recent geupdate)

airdrop1

Als voorbeeld gaan we een foto verzenden via AirDrop, open hiervoor de foto-applicatie en open een afbeelding. Tap hier op de deelknop (vierkant met het pijltje omhoog) en selecteer bij optie AirDrop één van je kennissen in de buurt. Mocht deze niet zichtbaar zijn dien je hun te vragen om AirDrop te activeren. Vervolgens kun je het bestand onmiddellijk delen, de overdacht wordt duidelijk weergegeven met de blauwe balk rondom de foto van de ontvanger.

airdrop2

Wanneer je een bestand ontvangt via AirDrop verschijnt er een pop-up venster. Hier kun je de opties 'Weiger' en 'Accepteer' selecteren om de gegevens te ontvangen of te weigeren. Om gebruik te maken van deze optie dient er verbinding te zijn met een draadloos Wi-Fi netwerk en moet bluetooth geactiveerd zijn. Dit wordt automatisch toegepast bij het inschakelen van AirDrop. Bluetooth in iOS 7 heeft een laag energieverbruik, hierdoor kan deze altijd actief blijven zonder dat dit ten kostte gaat van de batterijduur.

Let op: AirDrop wordt alleen ondersteund op de iPhone 5 of hoger, iPad 4e generatie of hoger, iPad mini eerste generatie of hoger en de iPod Touch 5e generatie of hoger.

Dit artikel is 'verouderd' maar de inhoud is nog steeds relevant, klik hier voor een nieuwere versie over deze functie.

Meer over iOS 7 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Profisound

  19 september 2013 om 11:17

  Iemand die weet hoe je de foto van je contactpersoon kunt zien ipv het grijze hoofd?Van alle contacten heb ik foto’s maar in de AirDrop lijst zie ik alleen grijze hoofdjes.

 • Jo

  19 september 2013 om 11:50

  wel jammer dat je dit niet kunt naar eigen andere apparaten vb van Iphone naar Ipad (met zelfde apple ID) of kan dit wel mits aanpassing?

 • Robin

  19 september 2013 om 11:53

  Beetje gemiste kans van Apple omdat er heel veel iPhone 4 en 4s zijn, de 5 wordt niet meer geproduceerd en de 5c en 5s zonder een duur abonnement niet echt meer te betalen zijn.

 • frank

  19 september 2013 om 12:17

  Krijg het niet voor elkaar om van ios apparaten naar osx te gaan en omgekeerd….. Snap ook niet waarom bluetooth altijd aan gaat bij airdrop, dat wil je eigenlijk alleen maar als je niet in hetzelfde netwerk zit…

 • frank

  19 september 2013 om 12:19

  Dat lukt mij nu juist wel Jo, ik kan van iphone naar ipad, maar niet naar macbook of imac en ook niet van mac naar iphone

 • Wesley Fabry

  19 september 2013 om 12:26

  Airdrop in iOS 7 is alleen mogelijk vanaf een iPhone 5 of hoger, iPad 4 of hoge, iPad mini of hoger en iPod Touch 5e generatie of hoger. Bij deze iDevices is het ook mogelijk onderling bestanden uit te wisselen ook al hebben ze hetzelfde Apple ID.

  Bestanden uitwisselen van iOS naar OS X is momenteel nog niet mogelijk, zal vast ooit in OS X worden toegevoegd, niet alles kan in één keer ;-)

  Robin, de iPhone 5C en 5S zijn uiteraard ook gewoon zonder abonnement te koop. Hou onze koopwijzer in de gaten voor de laagste prijs: http://www.appletips.nl/koopwijzer/category/iphone/

 • Frank

  19 september 2013 om 13:39

  Dat vind ik dan nu juist weer een gemiste kans Wesley….. hoe vaak wil je niet even iets van je iphone naar je Mac halen….ik wel tenminste…. presentaties en zo. Verwarrend is het helemaal omdat die functie dezelfde naam heeft en ook hetzelfde ikoon….. dan denk je dus gelijk dat het zou werken onderling. nu is het dus niet meer dan een bluetooth overdracht die je met andere toestellen al jaren hebt alleen gaat het hier dan weer op zijn apple’s …… Ook misleidend in de aankondigingen “Airdrop komt naar ios ! ” “bestanden uitwisselen was nog nooit zo gemakkelijk”

 • Profisound

  19 september 2013 om 15:41

  Dus dat Airdrop slaat eigenlijk helemaal nergens op.Dan maar gewoon op de ouderwetse manier een fotootje mailen of appen, dat werkt altijd. ;-)

 • Joost

  19 september 2013 om 16:35

  Aardig gemiste kans!

  Met mijn iPad / iPhone combi werkte het niet (4e gen / 4s). Dus dan proberen tussen ML en iPad. Handig om bv documenten over te pompen die dan in een dropboxachtige omgeving zou komen. Maar werkt dus niet….

 • Daniël

  19 september 2013 om 22:26

  Waarom het technisch gezien eigenlijk niet werkt op een 4 of 4s, is inderdaad vreemd… Doet AirDrop wel het volledige formaat en alle metadata in tact laten? Dat doen WhatsApp, Messenger en Facebook namelijk niet…

 • Carsten Molewijk

  20 september 2013 om 13:07

  Technisch gewoon mogelijk om Airdrop ook op de iPhone4 en 4s te laten werken, op een of andere manier droppen ze dit om mensen te forceren over te stappen op de 5.

 • Gerrit

  20 september 2013 om 17:26

  Na de update ios7 kan ik facebook niet meer openen icoon staat met een blauw balletje ,maar opend niet.
  Wie kan mij helpen?

 • Farid

  26 september 2013 om 4:06

  na de update os x 10.8.5 mountain lion heb ik dusdanig op mn macbook de voorziening Airdrop bijgekregen, gezien ik een macbook en een iphone 5 heb en geen nood aan een ipad erbovenop te kopen ben ik dusdanig eveneens teleurgesteld als enige anderen hierboven ook beschreven, leuk deze extra functie , jammer dat ik er een gevoel van consumptie manipulatie bij krijg , en dit van n heel laag niveau me dunkt, we spenderen al meer aan apple producten en veelal betalen we ook voor een betere kwaliteit en een uitgekiemd gebruiksgemak, slechts zulke strategische consumptie manipulaties bewerken me als een doorn in ’t oog en zijn echt wel teleurstellende fouten die apple toch maakt, trouwens het gehele mac gebeuren , macbook in mijn geval , lijdt tov ipad en iphone al geruime tijd aan een bewust gekozen achterna politiek, waarbij het veelal lijkt dat mac het lelijke broertje van apple is en ipad tot in je strot wordt gepromoot .
  Is dit een dochter firma dan ofzo ? een andere boekhouding ? kan bijna niet anders dan een zulk uitgegeven tak zijn , waarom zou ’t anders het meeste kosten in aankoop en het minst gepromoot worden ??? foei foei Apple

 • Stephan

  30 september 2013 om 9:18

  Technisch gezien kan het niet op de 4 vanwege t ontbreken van Bluetooth 4.0, das een makkelijke. De 4s daarentegen heeft wel 4.0, dus je zou denken dat het hiermee moet kunnen. Helaas ondersteunt de 4s geen dual band wifi, dus ook deze wordt om technische redenen niet ondersteund. Makkelijk roepen dat het ‘technisch gezien’ moet kunnen, maar helaas is dit niet altijd zo.

 • Henk

  1 oktober 2013 om 16:22

  Hoe kan ik thuisdeling inschakelen op mijn Ipad onder IOS 7?

 • Sam

  11 oktober 2013 om 17:19

  Ik heb instagram ge-update, en nu staat er een blauw bolletje voor en kan ik de app niet meer openen.. Weet iemand misschien hoe dit komt en wat dit blauwe bolletje doet?

 • sjeffie

  3 november 2013 om 22:45

  ik wacht al jaren op een fijne tool om makkelijk bestanden over te fluiten van gsm naar pc, gsm naar gsm etc. airdrop lijkt leuk en lijkt de oplossing maar waarom weer al die restricties?
  niet mogelijk icm een iphone 4s, niet mogelijk van iphone 5 naar macbook pro.. je hebt er dus eigenlijk zelden wat aan, beetje jammer.

  er zijn wel wat appjes die het doen maar je wilt gewoon een goede oplossing vanuit apple die het voor alles mogelijk maakt.

 • Cornell

  10 mei 2014 om 16:54

  Airdrop zou een makkelijke weg kunnen zijn van iPhone naar macbook.

  Echter gebruik ik deskconnect, dit doet precies wat jullie verlangen van de airdrop.

 • Martijn

  20 augustus 2015 om 23:06

  Het artikel claimt dat men verbonden moet zijn met WiFi, maar dat is niet zo!

  AirDrop zet automatisch een ad-hoc WiFi verbinding op tussen de twee apparaten. De verbinding is dus peer-to-peer.

  Hierdoor kon ik ook op wintersport in de skilift een zojuist gemaakte video aardroppen naar een vriend die naast me zat.

  Het is mooie technologie. Heel jammer dat het niet werkt op oudere Macs e.d. Daardoor gebruik ik het eigenlijk zelden.

 • selina

  20 september 2015 om 1:32

  hallo,

  ik heb een macbook pro en een iphone 5.
  beide zijn geupdated, maar ik kan ze maar niet koppelen via airdrop.
  er verschijnt geen naam ofso..

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!