1 mei 2011

iOS: Blanco pagina maken in Safari

Soms kan het erg vervelend zijn dat, zodra je Safari opent, je lang moet wachten voordat het programma klaar is voor gebruik. Dit komt doordat Safari alle laatst-geopende pagina's automatisch opslaat. Nou is dit op de iPhone 4 en iPad 2 niet zo'n probleem, maar zeker bij de wat oudere toestellen zoals de iPhone 3G kan het best frustrerend zijn als je even snel wat op wilt zoeken.

Nou is daar een, misschien wat omslachtige maar werkende, oplossing voor gevonden; Het maken van een blanco pagina in Safari. Bijna iedere browser kent het onderdeel   "about: ---"  wel, bijvoorbeeld "about:config", "about:tabs", en zo ook "about:blank". Deze laatste functie is
interessant voor ons. Met "about:blank" wordt er namelijk een blanco pagina geopend.

Om het hele principe te realiseren, openen we Safari. Het maakt niet uit of je het op de iPad, iPhone of iPod touch doet. Overal is de werking van Safari het zelfde. Ga dan naar de URL  about:blank en open die pagina. Zet deze pagina in je beginscherm. Geef het eventueel nog een naam en voeg de pagina maar toe!

Kijk nu maar eens op je beginscherm. Daar staat nu een wit icoontje met de door jou ingevoerde naam. Als je deze opent, dan wordt "about:blank" geopend in Safari. Aangezien die pagina bijna direct is geladen, kun je veel sneller aan de slag dan normaal!

Het is echter jammer dat het altijd een blanco icoontje zal blijven. Dit komt doordat Safari het "Favicon" van een website gebruikt (het kleine icoontje voor de URL van een website) om een icoon mee aan te maken. De "about:blank" pagina heeft natuurlijk geen Favicon, dus blijft het icoontje op je homescreen ook blanco. De enige manier om dit op te lossen, is om ergens een lege pagina te maken, die op een website te zetten en daar een icoontje van Safari als Favicon te gebruiken. In dat geval zou de pagina niet zo snel laden als de "about:blank" pagina, maar wel vele malen sneller dan een pagina vol plaatjes, opmaak, tekst, etc.Reacties


 • JanTM

  1 mei 2011 om 22:16

  Leuk idee, maar was het niet zo dat vanaf een homescreen gestarte browser trager is dan de browser zelf?
  Doordat de nieuwe Java Nitro Engine dan niet geladen zou worden? Of gaat dat alleen op voor web-apps?

 • Stan

  2 mei 2011 om 14:50

  Dat geldt inderdaad alleen voor web-apps die niet in Safari openen, maar zich openen als een ‘native’ app. Dit is in principe gewoon een koppeling naar Safari, want Safari opent ook, dus dan geldt dat niet.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!