27 december 2011

iOS 5iOS5: Wat betekent ‘Opruimen’ onder een app?

Sinds de introductie van iOS 5.x krijgen we regelmatig de vraag: Wat betekent de melding 'opruimen...' (cleaning...) onder het icon van een app?”. Wanneer je goed oplet zul je deze melding regelmatig zien verschijnen onder app's zoals Twitter, Facebook en andere app’s die gebruik maken van een lokale cache.

Wanneer ’opruimen...’ verschijnt onder het icon van een App dan is iOS bezig met het opruimen van de cache bestanden die behoren tot de app. Iedere iOS app heeft namelijk een eigen thuismap waarin bestanden kunnen worden opgeslagen. Ieder bestand wat in deze map wordt opgeslagen zal ook door iTunes of iCloud worden gebackuped, met uitzondering van de cache en tmp mappen.

iOS 5 controleert regelmatig de inhoud van alle mappen die behoren tot de apps. Wanneer er teveel bestanden in een map aanwezig zijn zal iOS 5 automatisch de niet kritische (tijdelijke) bestanden automatisch opruimen, op dat moment verschijnt onder het icon van een app ’opruimen...’. Bestanden die zijn aangemaakt door de gebruiker zelf, bijvoorbeeld documenten, afbeeldingen en dergelijke zullen niet worden opgeruimd.

iOS 5 zorgt er zelf voor dat de geïnstalleerde apps geen onnodige schrijfruimte in beslag nemen, met als bijkomend voordeel dat de backups kleiner zullen zijn. In het geval van een handmatige draadloze synchronisatie/backup zal dit ook een positief effect hebben op de batterijduur.

Mocht je willen controleren hoeveel ruimte aan gegevens een app in beslag neemt dan is dat mogelijk via: Instellingen ▸ Algemeen ▸ GebruikReacties


 • Michael

  27 december 2011 om 9:39

  Waar telt iTunes al deze “app mb’s” bij op?
  Bij het synchroniseren staat in de balk onderaan iTunes een deel “overige”. Zit het daarbij of wordt het bij “apps” opgeteld?

  Bij mij vind ik nl. “overige” een wel heel groot deel van mijn geheugen aanspreken. Wat precies in “overige” bewaard wordt is vind ik niet erg duidelijk.

 • Stigter

  27 december 2011 om 9:56

  Kan iemand mij vertellen hoe ik iBooks weer kan activeren onder iOS 5.0. Ik heb na installatie een lege boekenkast en ik krijg het niet voor elkaar om dit te herstellen. Vele tips via het Amerikaanse iPad forum uitgeprobeerd, echter zonder resultaat.

  Alvast met dank.

  Groet, Henk

 • Julian

  27 december 2011 om 9:56

  Handige tip, bedankt!

 • Lars

  27 december 2011 om 11:38

  Ik heb het echt nog nooit gezien, of ik heb er gewoon overheen gekeken :) Nou ja bedankt voor de tip, ik weet zeker dat ik me dood zou hebben geschrokken als er opeens opruimen… staat op een plek waar ik zelf niets heb gedaan.

 • Tjesse

  27 december 2011 om 21:58

  Ik heb het ook nog nooit gezien, maar mijn facebook app heeft wel 108 mb aan document/gegevens. Dus hoe kan ik het opruimen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!