Menu

20 september 2012

iOS 6iOS 6: Extra opties om je privacy te beschermen

Persoonlijke gegevens toekennen aan een apparaat, vele hebben er een slecht gevoel bij. Je persoonlijke gegevens achterlaten in verschillende applicaties is niet altijd zonder risico, er kunnen altijd gegevens uitlekken. Gelukkig komt dit niet vaak voor.

In iOS 6 zijn maatregelen genomen die het ongewenst gebruik van persoonsgegevens beter waarborgen. Apple heeft de privacy beveiliging grondig aangepakt en vanaf nu is het vrij eenvoudig alle applicaties te beheren die gebruik maken van je persoonlijke gegevens. Daarnaast dien je nu zelf een applicatie toestemming te geven om je gegevens te gebruiken.

Privacy heeft een eigen voorkeurenmenu, hier kun je alle instellingen voor locatievoorzieningen, contacten, agenda’s, herinneringen en foto’s terugvinden. Daarnaast is het mogelijk om alle applicatie te beheren die gebruik maken van Twitter en Facebook. De instelling voor locatievoorzieningen is niet onbekend in iOS en is vrijwel ongewijzigd gebleven. De andere privacy instellingen zijn echter wel nieuw in iOS 6.

Via de schakelaar in de locatievoorzieningen heb je de mogelijkheid om de optie in of uit te schakelen. Wanneer deze optie is uitgeschakeld kunnen applicatie jouw locatie niet bepalen. De locatievoorzieningen worden ook gebruikt om je locatie nauwkeuriger te bepalen, bijvoorbeeld bij de kaarten applicatie. Daarom kun je bepaalde applicatie wel gebruik laten maken van je locatie. Dit kun je vrij eenvoudig doen door naast de applicatie de locatievoorzieningen in of uit te schakelen.

Bij de opties contacten, agenda’s, herinneringen en foto’s is het niet mogelijk deze volledig afzonderlijk uit te schakelen. Wanneer je op deze opties tapt krijg je een lijst met applicatie die gebruikmaken van desbetreffende optie. Naast iedere applicatie staat er een schakelaar die je kunt in en uitschakelen. Wanneer je bijvoorbeeld niet meer wilt dat Instagram gebruik maakt van je foto’s kun je bij de optie ‘Foto’s’ de schakelaar naast Instagram uitschakelen. Hierdoor krijgt Instagram geen toestemming om jou foto’s te gebruiken.

Via de optie ‘Delen via bluetooth’ kunnen applicaties toestemming vragen om gebruik te maken van bluetooth om bepaalde bestanden te delen.

Uiteraard kunnen de nieuwe privacy-instellingen niet volledig garanderen dat je privacy beschermd blijft, echter bepaal jij nu wel welke applicatie gebruik mogen maken van je gegevens. Wanneer je de privacy en locatie voorzieningen opnieuw wilt instellen kun je dit doen via: Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ Herstel locatie en privacy

Meer tips over iOS 6 kun je hier terugvinden.




Gerelateerde tips:




Reacties


  • Cynthia 28 januari 2015 om 13:31

    Hoe kan ik mijn itunes opwaardering gaan gebruiken want ik ben me er niet van bewust dat ik ooit een code heb ingevuld?

Een reactie toevoegen: