10 december 2015

iPad Pro: 4 weken later + de eerste indruk

ipad pro icoon

Ondertussen hebben we de iPad Pro vier weken intensief gebruikt. Tijdens deze periode hebben we alle aspecten van de nieuwe iPad kunnen ontdekken. De eerste week was de grootte van de iPad een probleem, maar we moeten toegeven, dat went.

Zodra je het grote scherm gewoon bent weet je niet meer beter en begin je de voordelen ervan in te zien. Een groot iPad-scherm is namelijk erg handig, websites tonen meer, split view is fantastisch en de iPad is productiever dan ooit.

Toch blijft het jammer dat sommige apps niet optimaal gebruikmaken van het scherm, hopelijk wordt dit in de loop der tijd aangepakt door ontwikkelaars, maar ook door Apple. Verder hebben we de Apple Pencil ontvangen en kunnen testen. Wat is dat een fantastisch product! Dit is niet zomaar een stylus, het is een digitaal potlood, kwast, stift en pen in één. Het voelt heel vertrouwd, natuurlijk en het is net alsof je op papier of op een doek aan het werk bent. Geen vertraging, erg nauwkeurig en snel, het ideale accessoire voor je iPad Pro!

Apple Pencil iPad Pro

Conclusie na vier weken testen: Nu de apps langzaam geoptimaliseerd worden voor de iPad Pro is het een feest om ze te gebruiken. Het grote scherm en gewicht is in het begin even wennen, maar zodra je dit gewoon bent heb je er geen last meer van. De iPad blijft te zwaar om met één hand vast te houden, maar na verloop van tijd ga je merken wat prettig zit en is dit geen probleem meer. De iPad Pro is super snel en grafisch vele male beter dan de iPad Air 2, de batterij gaat lang genoeg mee op de iPad een hele dag te kunnen gebruiken, helaas duurt het wel vrij lang (4-5 uur) om de batterij volledig op te laden. In grote lijnen is onze mening ten aanzien van de eerste indruk niet gewijzigd, alleen zijn er een paar 'nadelen' verdwenen.

iPad Pro kopen met korting? Check de appletips koopwijzer, de prijsvergelijker voor je Apple producten.

Hieronder lees je de eerste indruk van 14 november 2015

Donderdag in de ochtend hebben we de iPad Pro in ontvangst mogen nemen, de grooste iPad ooit gemaakt. Wat meteen opvalt is de verpakking van de iPad zelf, je hebt het gevoel dat er een MacBook in de doos schuilt, maar niets is minder waar.

De doos bevat een uit de kluit gewassen iPad, meteen valt zijn omvang op. Twaalf inch is groot, maar hoe groot? Dat heb je pas door zodra je de iPad Pro in handen hebt. Het gigantische scherm voelt in eerste instantie vreemd aan, maar toch vertrouwd. De kleuren zijn opmerkelijk beter dan die van de iPad Air 2, de iPad Pro heeft voor ons gevoel meer kleuren tot zijn beschikking en zwart is ook echt zwart. Ondanks de iPad Pro evenveel pixels per inch heeft als de iPad Air 2, blijft het scherm haarscherp en is er niets op aan te merken.

De iPad Pro is snel, supersnel! Je merkt onmiddellijk dat alles soepeler draait, grafisch is hij fantastisch, dat moet wel omdat de iPad Pro staat voor productiviteit en als een grafisch hulpmiddel. Er zijn vier speakers verwerkt in de iPad Pro, dit verschil merk je overduidelijk. Het geluid komt van alle kant recht op je af, knap voor een tablet! Ideaal voor muziek-, serie- en filmliefhebbers.

iPad Pro, iPad Air 2, iPhone 6s Plus

De iPad Pro heet niet voor niets Pro, hij is inderdaad meer voor professionals en echt gericht op het bedrijfsleven. Wanneer je de iPad vast houdt en laat rusten op één arm past hij precies tussen de holte van je elleboog en je hand, ideaal om al lopend en staand noties te maken. Ga je op deze manier de wijde wereld in dan kun je prima tekenen en schetsen van alles wat je ziet. Maar ook de gewone consument haalt zijn voordelen uit de iPad Pro, een laptop-vervanger is hij niet helemaal. Maar wie alleen surft, netwerkt, mailt en af en toe een tekstdocument opstelt haalt wel degelijk zijn voordelen uit de Pro en deze gebruikers kunnen hun laptop links laten liggen. Multitasking (Split View en Beeld-in-Beeld) komen echt tot zijn recht op de iPad Pro, dit maakt bepaalde handelingen erg productief en eenvoudig. Ook werken beide apps dan supersnel zonder enige vertraging, zeker een pluspunt op deze iPad.

iPad Pro in de hand (arm)

De iPad Pro heeft ook enkele nadelen, helaas wordt het grote scherm door (nog) niet iedereen optimaal benut, zelfs niet door Apple. Je kunt geen extra apps kwijt in het Dock en veel lege witte ruimtes vullen het scherm op, jammer! Ook moeten ontwikkelaars nadenken over hun app op de iPad Pro, ze moeten het scherm optimaal gaan benutten door extra's in te bouwen. Momenteel zijn veel apps nog 'opgeblazen' iPad Air versies, deze moeten nog geoptimaliseerd worden voor de Pro (kwestie van tijd). Helaas ontbreken er een paar functies op de iPad Pro zoals bijvoorbeeld een gesplitst toetsenbord, daarentegen krijg je wel een volwaardig nieuw toetsenbord die eigenlijk een Mac-toetsenbord is met extra toetsen.

iPad Pro bovenop MacBook Pro Retina 13 inch

iPad Pro bovenop MacBook Pro Retina 13", ongeveer even breed als de MacBook, slechts 9 mm korter in de lengte

De iPad Pro is slechts een kleine 280 gram zwaarder dan de iPad Air 2, toch voelt dit stukken zwaarder. De iPad Pro is te zwaar om lange tijd vast te houden met één hand, ook is het lastig om je iPad tegen te houden wanneer je bijvoorbeeld lekker onderuit gezakt in de bank ligt of zit. Dit lukt allemaal wel, maar je kunt enige weerstand voelen, iets wat bij de Air 2 totaal niet het geval is.

Welke moet je nu kiezen? Dat hangt echt van je persoonlijke wensen af, de iPad Pro heeft een mooi, groot scherm en bevat veel potentie (zowel hard- als softwarematige), maar dit is dan ook gelijk zijn 'negatieve' punt. Uiteraard koop je de Pro versie voor het grote scherm, daarom is het wikken en wegen. De iPad Pro is ideaal om neer te zetten of neer te leggen op tafel of schoot. Vasthouden al rustend op je arm is ideaal, maar in één hand vasthouden of tegenhouden is net iets moeilijker, maar zeker niet onmogelijk.

iPad Pro staand in Smart Cover

In het bedrijfsleven wordt hij vast een hit, voor de gewone consument is het moeilijk in te schatten. De iPad Pro kan zeker in bepaalde gezinnen de laptop vervangen, toch gaat dit niet voor iedereen op. Helaas hebben we de Apple Pencil nog niet kunnen testen, deze komt pas volgende week. Toch lijkt het ons een fantastisch accessoire die de iPad Pro zeker een meerwaarde zal geven.

We raden aan om de iPad Pro eerst te gaan bekijken en testen in een winkel voor je hem daadwerkelijk koopt. Een 'gewone' iPad kun je gerust online kopen, maar de Pro kun je misschien (zeker als je twijfelt en gezien de 'forse' prijs) beter eerst voelen. Momenteel is de iPad te bekijken in de Apple Stores en bepaalde Apple Premium Resellers zoals de Amac. Klik hier om een iPad Pro te bestellen of voor meer informatie.

Dit artikel werd op 14 november gepubliceerd, update op 10 december na 4 weken de iPad Pro te hebben gebruiktReacties


 • Johan

  14 november 2015 om 16:06

  “Ondanks de iPad Pro evenveel pixels per inch heeft als de iPad Air 2, blijft het scherm haarscherp en is er niets op aan te merken.”

  Wat is dit nu voor rare zin? Als de resolutie hetzelfde is, dan verwacht je toch ook dezelfde scherpte? Waar slaat dat ‘ondanks’ dan op?

 • Wesley Fabry

  14 november 2015 om 17:58

  Het klinkt raar maar dan is het niet, de iPad mini heeft 326 ppi (pixels per inch), de iPhone 6s Plus 401 ppi, vreemd dus dat zo’n grote iPad precies evenveel ppo heeft als een iPad Air 2, desondanks is het scherm haarscherp en niets op aan te merken, sterker nog door de betere kleuren is hij ‘beter dan ooit’..

 • Hans

  14 november 2015 om 19:47

  @Wesley Helemaal mee eens Wesley. Vanmiddag mijn Pro 128 Cel opgehaald bij de Media Markt en hem ter vergelijking naast mijn Air 2 gelegd. De kleuren van de Pro zijn echt een stuk mooier. De Pro is ook razend snel. Heb de reservekopie van mijn Air 2 erop gezet. Was in nog geen derde van de tijd die de Air 2 nodig heeft gebeurd.

 • MrDelissen

  15 november 2015 om 15:01

  Maak maak nu zelf gebruik sinds donderdag van de iPad Pro en ik moet zeggen dat het een absoluut fenomenaal scherm is en een fantastisch geluid heeft! Wat ik overigens wel erg mis aan de iPad Pro is het knopje aan de zijkant waarmee je bijvoorbeeld de automatische kanteling kan blokkeren!

 • Wesley Fabry

  15 november 2015 om 15:03

  Automatisch kantelen kun je uitschakelen via het bedieningspaneel.. http://www.appletips.nl/ios-7-maak-handig-gebruik-van-het-control-center/

 • Yokyok

  16 november 2015 om 11:50

  Ben benieuwd naar ‘de betere kleuren’ van de iPad pro; laat ie meer tinten zien binnen de hoofdkleuren?

 • Wesley Fabry

  16 november 2015 om 12:07

  @yokyok ja er zijn meer tinten, zoals we melden:

  ‘De kleuren zijn opmerkelijk beter dan die van de iPad Air 2, de iPad Pro heeft voor ons gevoel meer kleuren tot zijn beschikking en zwart is ook echt zwart.’

  Als je een foto van bijvoorbeeld duinen hebt zie je meer groen, geel, beige dan op de air, ook lijken de kleuren voller, maar wel natuurlijker..

 • Fred Creemers

  17 november 2015 om 19:45

  Sinds zaterdag de iPad pro binnen. Geweldige kleuren en snel. Alleen het automatisch slot werkt niet en bij de foto’s mis ik het aparte album voor de Fotostream. Wie kan mij over deze 2 dingen uitleg geven.

 • i.deklein

  19 november 2015 om 12:53

  Ik gebruik nu ipad air en ipad 3.
  Persoonlijk bevalt mij in gebruik (mutitasken) twee ipads beter dan 1 grotere.

 • Suhke

  19 november 2015 om 19:54

  Ik heb de iPad pro ook een paar dagen in mijn bezit. Ik ga er geen heftige dingen mee doen wilde alleen een groter scherm. Ik had een iPad 2 die erg traag begon te worden.
  Hij is eigenlijk wel erg groot! En vandaag vroeg een klant waarom ik voor dat geld geen MacBook had gekocht! Goede vraag, maar zo’n iPad is net wat handiger als ik op mn werk onder het lopen notitie’s moet maken.
  Wat me wel opvalt is dat het toetsenbord erg veel plaats op het scherm wegneemt en als ik bijv een veld moet invullen dan valt het toetsenbord over het veld en kan ik niet zien wat ik typ.
  Ik moet nog gaan googlen of ik dat kan oplossen want dat vind ik wel vervelend.
  Ik ga er geen los toetsenbord bij kopen! Dan kon ik idd net zo goed een MacBook kopen!

 • Wesley Fabry

  20 november 2015 om 8:03

  @suhke, dat klopt en hij kan niet kleiner helaas, misschien is er wel een alternatief toetsenbord dat wel naar jouw smaak is? http://www.appletips.nl/ios-8-een-alternatief-toetsenbord-installeren-en-gebruiken/ Toch is een extern toetsenbord wel handig in combinatie met de iPad Pro

 • arit1959

  21 november 2015 om 9:45

  ik heb zelf nog de i pad air 2. prima ding

  maar nu dat de i pad pro uit is gekomen. wat ik uiteindelijk lang op heb zitten wachten. en dat de productie een paar keer opgeschoven was
  is ie er nu eindelijk. De Ipad Pro.

  de i pad Pro is een geweldige uitkomst voor de muzikant die weer op een normaal A4 formaat muziek kan lezen.

 • Hugo

  3 december 2015 om 12:02

  Ik heb hem al een paar weken en de Pencil ruim een week. Momenteel gebruik ik de Pro vooral om tekenlessen te volgen en dat gaat prima. Procreate en Sketch gebruik ik meest. Van de andere tekenprogramma komt er bijna elke dag een update voor het groter scherm en de Pencil. Mijn vroegere Wacom en 53 pennen niet meer nodig. Gisteren een Geekbench3 test gedaan en wat blijkt?
  Mijn Pro is ruim twee maal sneller dan mijn iPadAir. Voor sommige app’s (oa Replay, Adobe Slate, iMovie) scheelt dat een zee van tijd.
  Een MacBook heb ik niet nodig met deze iPadPro.

 • Menno Daalmans

  10 december 2015 om 21:56

  de ipad Pro is een geweldige uitkomst voor de muzikant die weer op een normaal A4 formaat muziek kan lezen.

 • Encore

  12 december 2015 om 7:24

  De iPadPro een week uitgeprobeerd, met name om te zien wat hij zakelijk kan toevoegen. Maar helaas … hij is ingewisseld voor een MacBook.

 • Manique

  25 augustus 2016 om 11:47

  Ik heb een ontzettend gave applicatie gedownload op mijn iPad pro: Astropad. Met deze applicatie kan je het scherm van je Macbook/iMac overnemen op je iPad Pro, waarna je de iPad als een Cintiq kan gebruiken! Ideaal voor het maken van illustraties, het bewerken van foto’s.. direct op je laptop.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!