10 december 2015

El CapitanOS X: Oplossing voor functietoetsen die vreemd reageren

Logo van OS X El Capitan tips

Sinds de laatste update van OS X El Capitan 10.11.2 hebben sommige OS X gebruikers (waaronder ook ikzelf) problemen met de functietoetsen op het toetsenbord.

Deze reageren vreemd en niet zoals ze naar behoren moeten reageren, wanneer je het geluid zachter zet wordt Mission Control geactiveerd, ook kan de helderheid van het scherm niet worden aangepast. Deze functie- en mediatoetsen werken dus niet meer zoals je gewend bent. Dit probleem is gelukkig eenvoudig op te lossen, hoe lees je hieronder terug.

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar 'Toetsenbord'
• Open het tabblad 'Toetsenbord'

Toetsenbord instellingen OS X

Vervolgens dien je de optie 'Gebruik de toetsen 'F1', 'F2', enzovoorts als standaardfunctietoetsen' uit te schakelen. Zodra je dit hebt gedaan zal OS X de functietoetsen gebruiken waar ze voor bedoeld zijn (play, geluid, helderheid, etc.).

Door de optie ingeschakeld te houden worden de F-toetsen gebruikt, deze hebben een andere betekenis, bijvoorbeeld F11 = toon Bureaublad. De F-toetsen kun je altijd gebruiken door de fn-toets op het toetsenbord in te drukken en daarna op een functietoets.

Lees ook: Hoe prullenmand veilig legen in OS X El Capitan?Reacties


 • Hans Gaillard

  10 december 2015 om 21:27

  Sinds El Capitan verschijnt telkens als ik mijn Mac book open een scherm van Finder met een directie Publiek. Deze kan ik niet verwijderen, want geeft de melding dat deze nodig is voor OSX. Hoe krijg ik dat ding weg?

 • Wesley Fabry

  10 december 2015 om 21:37

  Hans, Het beste kun je deze vraag even stellen op http://genius.appletips.nl met schermafbeeldingen. http://www.appletips.nl/schermafbeelding-maken-op-iphone-ipad-mac-apple-watch-en-apple-tv/

  Onze experts weten vast een oplossing…

 • Klaas Ronner

  11 december 2015 om 7:06

  Hans, Systeemvoorkeuren openen, Gebruikers en groepen, Inloggen aanklikken en daar het vinkje weghalen dat het scherm automatisch opstart.

 • Marijke

  24 juli 2016 om 21:43

  Hallo,
  Zonder enige reden werken ze bij mij niet meer. Zowel geluid als licht kan ik niet meer dimmen. Nu het vinkje uit is en de FN toets gebruikt moet worden geeft hij alleen een geluidje en gebeurd er verder niets. Ben de wanhoop nabij.. Opnieuw opstarten, update uitvoeren het werkt allemaal niet:(
  Help!

 • Wesley Fabry

  25 juli 2016 om 8:24

  @marijke ergens is iets corrupt geraakt, je kunt dit eventueel toepassen: https://www.appletips.nl/os-x-opnieuw-installeren-zonder-je-gegevens-te-verliezen/

 • Caroline

  21 februari 2017 om 21:13

  Bij mij werken opeens de toetsen i k m o en l niet meer. Werk nu met een extern toetsenbord maar is wel heel lastig. Heb ik per ongeluk een rare functie ingedrukt? Ik heb een Macbook air met Sierra 10.12.3 Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen ;-)

 • Wesley Fabry

  21 februari 2017 om 21:15

  @caroline beste kun je de pram/nvram een herstellen, dat doe je zo: https://www.appletips.nl/het-pram-en-nvram-van-je-mac-resetten/

 • Caroline

  21 februari 2017 om 21:59

  @Wesley, dank je wel voor deze tip. Ik heb het gedaan. Ik kon nu wel inloggen op mijn computer maar helaas is het probleem nog niet verholpen…heb je nog een aanvullende tip?

 • Wesley Fabry

  22 februari 2017 om 7:14

  @caroline werken de toetsen bij het inloggen dan wel? Of werken deze helemaal niet meer? Je kunt dit ook nog proberen: https://www.appletips.nl/ehbo-problemen-met-je-mac-smc-resetten/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!