18 oktober 2010

iPhone: 5 goed verborgen touchscreen acties

Met het touchscreen van een iPhone kan (bijna) iedereen werken, de acties die je gebruikt zijn in de meeste gevallen vanzelfsprekend en gebruiksvriendelijk.

Naast de meest voor hand liggende touchscreen acties zijn er ook een aantal die je zelf niet zo makkelijk zal ontdekken. Hieronder vind vijf touchscreen acties die je mogelijk nog niet kent.

Safari ▸ Iedereen weet dat je met één vinger kunt scrollen door een webpagina. Wat niet veel iPhone gebruikers weten is dat je met twee vingers kunt scrollen in een frame. In de desktop versie van Safari wordt een scrollbar weergeven waarmee je kunt scrollen in een frame deze zijn in Mobile Safari niet aanwezig. Door met twee vingers op een frame te scrollen vertel je Mobile Safari dat alleen wilt scrollen binnen het frame. Dit is vooral ontzettend handig bij het invullen van formulieren en dergelijke.

Multi-tasking balk ▸ Door tweemaal op de thuisknop te drukken activeer je de Multi-tasking balk (iOS 4.x en hoger) Wanneer je een app wilt afsluiten dan houd je je vingers op een app icoon totdat deze beginnen te wiggelen. Op dat moment kan je één voor één de app’s afsluiten. Je kunt er ook meerdere tegelijkertijd afsluiten door twee (of meer) vingers te gebruiken. (Mijn record staat op 3).

Springboard ▸ Tap in het Springboard op de rechter of linkerzijde van de bolletjes om naar de vorige of volgende pagina op het Springboard te gaan.

Calculator ▸ Op het moment dat een verkeerd getal hebt ingetyped dan kan je deze eenvoudig wissen door een swipe te maken in het in display van de calculator. Het maakt niet uit of je deze beweging van links naar rechts of omgekeerd maakt.

Tekst ▸ Standaard staat de iPhone is gesteld dat deze na twee maal op de spatiebalk te tappen een punt + spatie toevoegt aan de tekst. In plaats van tweemaal tappen kan je ook met twee vingers tegelijkertijd op de spatiebalk tappen voor het zelfde effect.Reacties


 • Thibault

  18 oktober 2010 om 8:38

  Ik wil je ongelofelijk hard bedanken voor die eerste ! Thanks guys !

 • Jesse

  18 oktober 2010 om 8:43

  De eerste tip is echt heel fijn! Bedankt!

 • Orlam

  18 oktober 2010 om 9:13

  Eerste tip is super!!

 • Dirkuijt

  18 oktober 2010 om 9:36

  Top, bedankt!

 • Dick

  18 oktober 2010 om 10:13

  Whow gebruik al zoveel jaar een iPhone maar die eerste heb ik nog nooit gehoord. Erg handig. Thanks

 • Donstil

  18 oktober 2010 om 10:14

  Whow de laatste twee wist ik niet. Nog wat geleerd zo aan het begin van de week.

 • Maccew

  18 oktober 2010 om 11:31

  De eerste en de laatste twee wist ik niet. Heel erg bedankt!

 • marcel

  18 oktober 2010 om 13:33

  Het blijkt hieruit dat ik wel heel veel apps op multi tasking heb staan…Ik denk zo’n beetje alle apps..

  Is dat niet bezwaarlijk voor de prestaties?

 • patricia

  18 oktober 2010 om 15:23

  Fijne en bruikbare tips!!
  zoals altjid bij apple tips.

 • Niels

  18 oktober 2010 om 21:23

  Zelfs ik als heavy user van m’n iPhone kende niet alle functies.

  Deze functie kan eigenlijk ook aan het lijstje worden toegevoegd:
  Als je in een programma naar beneden scrolt, dan kun je eenvoudig en snel helemaal terug naar boven door op de ‘taakbalk’ tappen. je springt dan gelijk terug naar boven, waar ook de zoekfunctie van het desbetreffende programma zit. Dit kan erg handig zijn. Het werkt overigens binnen alle programma’s.

 • Robert

  19 oktober 2010 om 9:10

  Werkt tip 1 ‘Safari’ alleen als een site tables heeft ingebouwd??
  Tegenwoordig worden de meeste sites nml opgebouwd met div’s

  Zelfs online formulieren bouwen wij zoveel als mogelijk met div’s

 • Prins

  20 oktober 2010 om 13:35

  super tips.
  Bedankt!

 • merijn

  21 oktober 2010 om 0:48

  bedankt!

  altijd interessante artikels.

 • Nils Breunese

  22 oktober 2010 om 10:47

  @marcel: Nee, je hoeft je geen zorgen te maken over openstaande applicaties, de iPhone sluit zelf applicaties af als er niet meer genoeg resources zijn. In principe hoef je dus eigenlijk nooit applicaties uit die balk te verwijderen. Het is voornamelijk handig als apps ‘in de weg staan’ als je ze voorlopig niet meer wil gebruiken.

 • Remco

  27 oktober 2010 om 20:13

  Bedankt! Die eerste wist ik nog niet, erg handig.

 • Floris

  20 november 2010 om 23:07

  Ik heb zolang gedacht dat de betreffende websites niet compatible met iPhone en of iPad waren tot ik (ergens anders) de eerste tip tegen kwam. Kan nu tenminste mijn wordpress blog aanpassen op de iPhone en iPad. Zonder tip 1 is dat volledig onmogelijk. Vrijwel niemand die ik spreek kent de eerste tip.
  Misschien is manoevreren in een frame niet eens de goede tekst. Het werkt namelijk ook in invoegvelden die ik zelf nooit als frame zou benoemen.

 • N.

  26 september 2013 om 14:12

  Hey, ik heb een iphone 5 en mijn apps willen maar niet wiebelen om ze te sluiten., voor de update was dit wel nog mogelijk.
  Hoe los ik dit op?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!