25 oktober 2010

iPhone, iPod of iPad syncen met een nieuwe Mac

Een iPhone, iPod en iPad kan je maar met één Mac synchroniseren. Wanneer je een iPhone aansluit op een andere Mac dan krijg je een melding dat iTunes een nieuwe apparaat heeft gevonden en of je deze als nieuw apparaat wilt toevoegen. Een erg slecht plan want als voor deze optie kiest dan worden alle gegevens van je iPhone, iPod of iPad gewist.

Maar wat nu als je een nieuwe Mac hebt gekocht of een andere Mac wilt gaan gebruiken, dan wil je natuurlijk ook hiermee je apparaat kunnen synchroniseren zonder dat je alle aanwezige gegevens zoals, SMS en instellingen kwijtraakt.

Door de onderstaande stappen te volgen kan je vrij eenvoudig je iTunes data migreren van je oude naar een nieuwe Mac. Hierdoor wordt je iPhone, iPod of iPad ook direct herkend op de nieuwe Mac en hoeft deze alleen nog maar geautoriseerd te worden.

Belangrijk voor het uitvoeren van deze procedure is dat je onder iTunes de volgende twee opties hebt geactiveerd: "Werk map iTunes music bij" en "Kopieer bestanden naar iTunes music bij toevoegen aan bibliotheek". Deze beide opties zijn terug te vinden in iTunes ▸ voorkeuren ▸ geavanceerd.

1. Sluit iTunes af op beide Macs.
2. Zorg ervoor dat je iPhone, iPod of iPad niet is aangesloten.
3. Kopieer de onderstaande mappen van de oude naar de nieuwe Mac:

thuismap ▸ Muziek ▸ iTunes
thuismap ▸ Bibliotheek ▸ Application Support ▸ MobileSync

4. Kopieer hierna ook alle bestanden die beginnen met com.apple.iTunes uit de map:thuismap ▸ Bibliotheek ▸ Preferences naar je nieuwe Mac.

5. Start iTunes op je nieuwe Mac en controleer of je gekochte Apps en of beltonen aanwezig zijn in iTunes.

6. Sluit nu je iPhone, iPod of iPad aan en autoriseer deze in iTunes.

Vanaf nu kan je het apparaat zonder verdere problemen synchroniseren met de nieuwe Mac.Reacties


 • noskos

  25 oktober 2010 om 19:27

  Als je nu je iPhone aan je iMac gekoppeld hebt en je iPad aan je macbook, en je wilt beide op je iMac, werkt dat dan ook? Of ben je dan je iPhone data kwijt op je iMac.

 • Eelco Deuling

  25 oktober 2010 om 19:36

  Zo lang je nieuwe computer geautoriseerd is met de zelfde account kun je gewoon alle aankopen van je iPhone downloaden naar de nieuwe computer. Muziek die niet via iTunes is aangeschaft wordt echter niet meegenomen!

 • Rene

  25 oktober 2010 om 19:58

  Dit roept mij de vraag op: Wat als je iTunes PC versie gebruikt. Dan gaat deze truc niet werken. Waarom is apple zo huiverig als het gaat om uitwisseling van toepasingen binnen eigen producten.

 • Richard

  25 oktober 2010 om 20:04

  @rene: Dat heeft alles te maken autorisaties en het gebruik van DRM wat wordt opgelegd door de grote entertainment bedrijven

 • Ferry

  25 oktober 2010 om 20:48

  ik heb eigenlijk altijd al mijn idevices op handmatig synchroniseren staan… ik kan muziek, films en andere gegevens pakken van elke itunes (behalve windows ivm apple format) op elke mac hier. geen idee met de iphone maar dat lijkt me ook zo te werken.
  gewoon bij de ipod instellingen, handmatig synchroniseren instellen…

 • mrkoetje

  25 oktober 2010 om 21:13

  Dit begrijp ik niet. ik zit nu in deze situatie. schijf waar mijn Itunes bibliotheek opstond is gecrashed. de mp3’s had ik als back-up dus die heb ik netjes terug maar zit wel met een volle Iphone. nu heb ik een nieuwe Imac gekocht en wilde daar gewoon op syncen. goed dat ik dit even lees. hoe ga ik dit aanpakken zonder mega veel apps met oa tomtom europa te verliezen???
  Ik mag toch aannemen dat hier een simpele oplossing voor is…

 • Max

  25 oktober 2010 om 22:23

  @mrkoetje, @allen

  Applications -> Utilities -> Migration Assistant. Binnen een half uurtje is je hele mac, inclusief iTunes aankopen enz op je nieuwe mac gezet. (via een firewirekabel tussen je 2 macs nog sneller)

 • Mrkoetje

  25 oktober 2010 om 22:47

  Beste max, ik heb helemaal geen oude itunes bestanden meer. Niets. De muziek had ik wel backup dus dat maakt me niet uit maar het gaat mij om de apps. Is er bij connecteren een optie aan te vinken dat de apps van iphone naar itunes gaan?

 • noskos

  25 oktober 2010 om 23:23

  Apps die je hebt gekocht kun je gewoon op nieuw downloaden uit de apps store. Er wordt dan aangegeven dat je ze al gekocht hebt en ze worden opnieuw gedownload.

 • Emirtho Rienhart

  26 oktober 2010 om 7:59

  geacht mensen,

  voorheen kon ik Apple tips als deze uitgeprint krijgen via een link van u, rechts onder aan de bladzijde. Helaas is dit de laatste 2 weken al niet meer mogelijk. zou u dit weer svp willen terugdraaien, invoeren. Ik denk met mij dat vele daar ook tegen aanlopen.

  met vriendelijke groet,

  dhr E.Th. Rienhart

 • Lia

  26 oktober 2010 om 12:39

  Ha, eindelijk iemand die weet hoe het moet. Helaas had ik niet door dat ik mijn iPhone maar met één computer kon sychroniseren (deed dat eerst met mijn computer op het werk, daarna 1 keer op mijn mac thuis, oerstom achteraf). Ben daardoor inderdaad alle gegevens kwijtgeraakt. Was afschuwelijk, want het waren zakelijke gegevens.
  Ik ben direct gestopt met synchroniseren, maar dat is natuurlijk superonhandig werken.
  Vraag: wat moet ik doen om mijn iPhone weer te laten synchroniseren met de eerste computer (die op het werk dus)? Het gaat mij dus niet zozeer om muziek enzo, maar om agenda en telefoongegevens.

 • King1987

  26 oktober 2010 om 19:59

  Richard,

  Wat kwam deze perfect op tijd! Gisteren mn mac opnieuw geinstalleerd en wilde geen timemachine back up terug zetten. Maar wel deze bestanden terug gezet en het werkt perfect! Toppie! :)

 • Dineke

  14 maart 2011 om 17:05

  Hoe gaat het als je van Windows XP naar een Mac wilt synchroniseren?
  Ik heb sinds enkele dagen een Macbook, ben er erg blij mee. Maar hoe ik de inhoud van iTunes inclusief apps etc nu naar mijn Mac krijg lees ik hierboven niet. Wie helpt??

 • Marc

  14 maart 2011 om 18:52

  @ Dineke :

  [url=http://guides.macrumors.com/Copying_Music_from_your_old_PC_to_new_Mac]Uitleg in het Engels[/url]

 • Marc

  14 maart 2011 om 18:53

  Codes werken schijnbaar niet…

  url=http://guides.macrumors.com/Copying_Music_from_your_old_PC_to_new_Mac

 • Dineke

  16 maart 2011 om 15:46

  @Marc

  Hartelijk dank voor de tip, ga ik proberen hoop dat de apps etc ook meegaan!

 • Youri

  26 maart 2011 om 17:09

  Dit is een MEGA prachtige tip! Heb net een nieuwe MacBook Pro gekocht en de verkoper liet me weten dat dit zéér moeilijk ging zijn.

  Dankzijn deze tip was het op 15 min in de schakos.

 • Sander

  1 mei 2011 om 17:08

  Is dit dan de oplossing? of is dit niet wat er bedoeld word in bovestaande?

  Gekocht materiaal naar een andere computer kopiëren
  U kunt materiaal op de iPod touch dat u via iTunes op een bepaalde computer hebt gekocht, naar de iTunes-bibliotheek op een andere, gemachtigde, computer kopiëren. Om het materiaal af te kunnen spelen, moet de computer gemachtigd zijn om materiaal af te spelen dat met uw Apple ID is gekocht.
  Een computer machtigen: Open iTunes op de computer en kies ‘Store’ > ‘Machtig computer’ (Mac) of ‘Store’ > ‘Computer machtigen’ (Windows).
  Gekocht materiaal kopiëren: Sluit de iPod touch op de andere computer aan. Kies in iTunes ‘Archief’ > ‘Zet aankopen van iPod touch over’ (Mac) of Bestand’ > ‘Aankopen overzetten van iPhone’ (Windows).

  Bestandsdeling
  Met bestandsdeling kunt u bestanden van uw iPod touch kopiëren naar uw computer en andersom. U kunt bestanden uitwisselen die met een compatibele app zijn aangemaakt en in een ondersteunde structuur zijn bewaard.
  In het gedeelte ‘Bestandsdeling’ in iTunes wordt een lijst met apps weergegeven die bestandsdeling ondersteunen. Ook wordt voor elke app een lijst weergegeven met documenten die op de iPod touch staan. Raadpleeg de documentatie bij een app voor informatie over de manier waarop u bestanden kunt delen. Deze voorziening wordt niet door alle apps ondersteund.
  Een bestand van de iPod touch naar uw computer kopiëren
  Sluit de iPod touch op de computer aan.
  Selecteer in iTunes de iPod touch in de lijst ‘Apparaten’ en klik vervolgens op ‘Apps’ boven in het scherm.
  Selecteer in de lijst aan de linkerkant in het gedeelte ‘Bestandsdeling’ een app.
  Selecteer aan de rechterkant het bestand dat u wilt kopiëren, klik op ‘Bewaar in’ (Mac) of ‘Opslaan in’ (Windows) en selecteer vervolgens een locatie op uw computer.
  Een bestand van de iPod touch naar uw computer kopiëren
  Sluit de iPod touch op de computer aan.
  Selecteer in iTunes de iPod touch in de lijst ‘Apparaten’ en klik vervolgens op ‘Apps’ boven in het scherm.
  Klik in het gedeelte ‘Bestandsdeling’.op ‘Voeg toe’ (Mac) of ‘Toevoegen’ (Windows). Selecteer een bestand en klik op ‘Kies’ (Mac) of ‘OK’ (Windows).
  Het bestand wordt naar uw apparaat gekopieerd, waarna u het kunt openen met een app die een bestand van dat type ondersteunt. Als u meerdere bestanden wilt kopiëren, moet u elk bestand apart selecteren.
  Een bestand van de iPod touch verwijderen: Selecteer het bestand in de lijst en tik op ‘Verwijder’.

 • Sabine

  20 mei 2011 om 21:26

  Wat te doen als je MacBook is gestolen?
  Ik heb nu een iMac gekocht en nu geeft iTunes aan dat alles wordt vervangen door de apps uit de iTunes van mijn nieuwe iMac? Die nog leeg is..

 • mark

  20 mei 2011 om 22:35

  ik ben benieuwd Sabine, mijn powerbook g4 start niet meer op en heb nu een macbook gekocht en ik kan maar met 1 itunes gesynct zijn, nu wil ik niet alles kwijtraken van mij iphone en mijn ipad, hoe kan ik rechtstreeks kopieeren?

  Mark

 • Hagedoorn

  23 juni 2011 om 23:22

  Help, als ik mijn iPad 2 synchroniseer met iTunes dan krijg ik als die bij foto’s is, de waarschuwing dat mijn iPad niet gesychr. kan worden. Het vereiste bestand ontbreekt. Hij heeft het steeds wel goed gedaan en opeens deze waarschuwing, alles opnieuw geinstall. maar helaas het blijft zo. Wie o wie heeft er een oplossing voor mij. En alvast weer bedankt voorde moeite.

  met vriendelijke groet,

  Harrie

 • sander

  2 september 2011 om 20:21

  Mijn pc is gecrashed en heb alleen alle bestanden (muziek/apps) nog op me ipod staan, heb nu me een nieuwe computer met Itunes gedownload maar snap niet hoe ik er voor kan zorgen dat alle apps en muziek weer in me nieuwe Itunes komen. Want als ik het kwijt ben dan ben ik sad.

  Kan iemand me helpen? Mail me pls

 • Dingo

  5 oktober 2011 om 19:35

  ik heb mijn iPad op mijn windows computer (vista) in iTunes gesynchroniseerd, maar sinds kort heb ik een Mac. Nu wil ik de apps en muziek etc. synchroniseren op mijn nieuwe iMac (10.7 lion), ik heb de apps en foto’s al overgezet in mijn bibliotheek dus synchroniseren is geen probleem. Maar nu wil ik dus ook de gegevens van van de apps overzetten?, gaat dit automatisch of ben ik m’n gegevens kwijt?? (levels van games etc.)

 • Ineke

  27 januari 2012 om 18:37

  Ik heb Lion geinstalleerd , een geheel schone installatie, niet mn oude itunes map gecopieerd dus.
  Op m’n Iphone staan uiteraard belangrijke gegevens.
  Als ik nu mn Iphone aankoppel worden dan alle gegevens weer in de nieuwe Itunes geplaatst?
  Het lijkt me logisch maar voor de zekerheid toch gevraagd.
  dank voor je reactie
  ineke

 • Miri

  8 juli 2012 om 22:23

  Ik heb een vraag die hierbij hoort.
  Deze week wordt mijn iPad1 via het werk geruild, omdat hij bijna niet meer oplaadt. Hij laadt alleen maar nadat hij helemaal leeg is, in minimaal 10 uur laadt hij ca. 50% op. Ook maakt hij geen verbinding meer met de MabBook. Het probleem zit niet in de lader, want op andere apparaten werkt deze nog prima.

  Hoe kan ik de gegevens van de iPad 1 eraf halen en op se MabBook zetten? De iPad heeft (waarschijnlijk) geen iOS5 en dat kan via de Mac dus ook niet gedowload worden. Kan ik dan geen iCloud instellen?
  Wat kan ik dan nog doen, zonder vervinding te maken met de Mac?

  Bedankt alvast voor reacties!

  Miri

 • Bobby

  10 november 2013 om 16:19

  HELP AUB, mijn oude windowsXP wil ik overzetten naar mijn nieuwe IMac. Mij werd vertelt alles op een USB stick zetten daarna in de iMac en klaar is Kees.
  Nu gaat alles van mijn oude computer niet op een USB stick. Heb vanmiddag gezocht of ik er iets over kon vinden, maar geen succes.
  Ik ben wel grijs EN blond.
  Vast hartelijk dank

 • Dinie

  27 april 2014 om 13:30

  Heb foto’s op iPad staan. Voor het eerst een iPhone 4, nu wil ik graag dat alles wat op iPad staat ook op iPhone hebben, kan dat?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!