15 september 2017

NieuwsSynchronisatie van iOS apps verdwenen uit nieuwe iTunes 12.7, wat nu?

nieuw itunes logo voor Apple Music

Eerder deze week heeft Apple de nieuwe iTunes versie 12.7 uitgebracht, de update is te downloaden via de Mac App Store en is ter voorbereiding op iOS 11. Vanaf deze versie is het niet meer mogelijk om apps te bekijken of te synchroniseren via iTunes.

Daarnaast zijn ook beltonen niet meer te raadplegen in iTunes 12.7 of nieuwer, is iTunes U en internetradio verplaatst en kun je onder windows je iBooks niet meer raadplegen. Internetradio vind je vanaf nu terug in de navigatiekolom, plaats de muisaanwijzer op de tekst 'Bibliotheek' in de kolom en klik daarna op 'Wijzig'. Vink vervolgens de optie 'Internetradio' aan. iTunes U items zijn nu bij je Podcasts terug te vinden.

Apple heeft een 'nieuwe' versie van iTunes uitgebracht waarin je weer apps en beltonen kunt synchroniseren op de oude manier. Alle informatie hierover vind je hier terug.

Hoe apps synchroniseren met iTunes 12.7 of nieuwer?

Nu je jouw apps niet meer kunt raadplegen in iTunes kun je deze ook niet meer synchroniseren op de oude manier. Deze moet je nu beheren via je iPhone of iPad zelf. Gelukkig ben je niets kwijt en kun je de apps gewoon downloaden via je aankopen. Let wel, sommige oude apps of apps die niet meer aan de regels voldoen zijn niet meer te vinden in de App Store, deze kun je dus niet meer opnieuw downloaden vanuit Aankopen.

Stappen voor iOS 10 of eerder

Open de App Store op je iPhone of iPad, navigeer naar update en tik op 'Aankopen'. Op een iPad kun je onmiddellijk het tabblad 'aankopen' openen. Vervolgens wordt er een lijst met alle apps die je ooit hebt aangekocht getoond, tik op het wolkje naast de app om deze te downloaden en te installeren op je iDevice (meer info).

Stappen voor iOS 11 of nieuwer

Open de App Store en tik bovenin op je foto of initialen. Log eventueel in en tik daarna op 'Aankopen'. Vervolgens wordt er een lijst met alle apps die je ooit hebt aangekocht getoond, tik op het wolkje naast de app om deze te downloaden en te installeren op je iDevice.

Mijn aankopen in iOS 11 App Store

ipa-bestanden plaatsen op je iPhone of iPad met Xcode

Update: In de map iTunes media vind je nog de ipa-bestanden terug. Deze kun je eventueel bewaren en handmatig op je iPhone of iPad zetten via Xcode. We raden deze omslachtige manier niet aan, maar het kan wel. Zeker voor apps die niet meer in de iOS App Store te vinden zijn. Hoe je dit doet heeft Timosha uitgelegd op ons Genius forum, klik hier voor de uitleg.

Gekochte beltonen raadplegen op een iPhone

De beltonen die je voorheen via iTunes synchroniseerde kun je vanaf iOS 11 raadplegen op je iPhone of iPad zelf. Open Instellingen en navigeer naar Horen en voelen (Geluiden). Tik vervolgens op een willekeurige geluidsinstellingen om het geluid aan te passen. Vervolgens opent de lijst met alle beschikbare tonen, tik bovenin op 'Download alle aangeschafte tonen' om je beltonen te downloaden naar je iOS apparaat. Vanaf dat moment kun je ze gebruiken als beltoon of voor andere tonen.

Bekijk ook: Zelfgemaakte of gedownloade beltonen synchroniseren met je iPhone via deze stappen

Oude ipa-bestanden in de iTunes media map

Update: Wanneer je iTunes gebruikt onder Windows of Mac dan kun je de eerder gekochte item ook terugvinden in de iTunes Media folder in de Windows verkenner of Muziek map onder macOS. Deze ipa-bestanden zijn eigenlijk niets meer waard tenzij je ze handmatig gaat overzetten via Xcode. Als je dat niet doet kun je ze verwijderen. Meer info over de wijzigingen in de nieuwe iTunes vind je hier terug.

Lees ook: Alles over de compleet vernieuwde App Store

bijgewerkt artikel, toevoeging van Xcode manier en meer uitleg over het verwijderen van ipa-bestandenReacties


 • Lambertus

  14 september 2017 om 15:56

  Ik vond iTunes altijd al een slechte, onoverzichtelijke, dwingende app. Daarom gebruikte ik iTunes alleen maar om mijn andere Apple apparaten te synchroniseren. Maar nu valt ook dat nog eens weg. Bagger!

 • Philip

  14 september 2017 om 16:46

  Hoe zit het dan met het synced en maken van back-ups van de iPhone op de Mac via iTunes ? Ook weg ?

 • Wesley Fabry

  14 september 2017 om 16:59

  @philip neen dat blijft mogelijk, alleen kun je niet meer apps beheren via iTunes op je iDevice.

 • Gerrit Snel

  14 september 2017 om 17:17

  ‘Gelukkig ben je niets kwijt en kun je de apps gewoon downloaden via je aankopen.’

  Nou, niet altijd. Als de app niet meer in de App Store staat kan dat niet. Ook als je een update van een app die niet (goed) werkt na de update wil terugdraaien naar de vorige versie, ben je in de aap gelogeerd. Want dat kan dan ook niet meer. Ik hou het voorlopig nog bij 12.6.

 • Wesley Fabry

  14 september 2017 om 17:44

  Klopt Gerrit, heb je gelijk in.

 • Daniel

  14 september 2017 om 18:18

  En hoe zit het met mijn zelf gemaakte beltonen? Zeker ook niet meer op mijn toestel te krijgen? Deze moesten immers ook via Itunes op de telefoon gezet worden.
  De Apple producten worden in snel tempo steeds gebruiksonvriendelijker en tegelijkertijd belachelijk duur.

 • Hans

  14 september 2017 om 18:45

  De .ipa’s staan nog altijd in: gebruiker/muziek/itunes/itunes media/mobile applications.
  Kan men ze probleemloos verwijderen?

 • Paul de Kantelaar

  14 september 2017 om 19:28

  Klaagverhaal schrijven, schermafbeelding van maken en klagen bij @AppleSupport met #itunesfail zou ik zeggen. Die van mij staat er zo meteen.

 • Henk

  14 september 2017 om 20:37

  Het kan aan mijn MacBook liggen (of aan mezelf) maar sinds de update doet Apple Music Radio het bij mij op de MacBook ook niet meer. Wel op de mobiele apparaten trouwens. Raar.

 • Richard

  14 september 2017 om 21:35

  Back-up maken via iTunes is nog steeds mogelijk. Als je die back-up archiveert dan kan je altijd terug naar die back-up en heb je de (oude) app weer terug. Back-up archiveren kan in iTunes via menu Preferences > Devices (Voorkeuren > Apparaten), klik rechts op de back-up en kies Archive (Archiveer), de datum loze (laatste back-up) krijgt dan een tijd/datumstempel. Hiermee kan je altijd terug naar die specifieke back-up.

  ^Richard

 • Wesley Fabry

  15 september 2017 om 8:39

  @daniel geen idee als ik eerlijk ben, kun je het bijhorende bestand niet via AirDrop doorsturen naar je iPhone en zo ‘installeren’?
  @hans bij mij was de map niet meer terug te vinden, maar had slechts enkele apps. De map kun je inderdaad gewoon verwijderen want je kunt er eigenlijk niets meer mee.
  @Henk hier werkt het wel, even de Mac geforceerd herstarten: https://www.appletips.nl/geforceerd-herstarten/

 • timosha

  15 september 2017 om 11:11

  Alle .ipa images die in “gebruiker/muziek/itunes/itunes media/mobile applications” staan kan men installeren op de iDevices met Xcode 8 of 9. Heb ik gisteren nog gedaan om Day One 2.4.1 te “downgraden” naar 2.4.0

 • Peter

  15 september 2017 om 12:22

  Blij toe! Waarom zou je al die iOS-apps op je Mac hebben staan? Nergens voor nodig. Als je nu (probeer-)apps verwijdert van je iPhone hoef je ze ook niet meer op je Mac op te zoeken en te verwijderen.

 • Michiel

  15 september 2017 om 13:01

  Kan ik in de map mobile applications de apps gewoon wissen of is het handig om ze te houden

 • Wesley Fabry

  15 september 2017 om 13:29

  @michiel De map kun je inderdaad gewoon verwijderen want je kunt er eigenlijk niets meer mee. Tenzij je het eventueel wilt doen zoals timosha aangeeft.

 • Henk

  15 september 2017 om 13:42

  @Wesley: dank voor de tip. Maar hoe lang ik de aan/uit-knop ook vasthoud, er verschijnt geen logo. Mijn MacBook is gewoon uitgeschakeld en start ook gewoon opnieuw op….

 • Wesley Fabry

  15 september 2017 om 15:12

  @henk dat kan kloppen, maar de geforceerde herstart is wel uitgevoerd. Werkt de radio weer?

 • Ronald

  15 september 2017 om 15:57

  Dat is wel erg onhandig als je meerdere apparaten hebt. Waar ik voorheen ineens de app-updates kon downloaden naar iTunes en daarna op alle apparaten kon synchroniseren, moet ik dat nu per apparaat downloaden. Bijzonder gebruiksonvriendelijk. Jammer.

 • Henk

  15 september 2017 om 18:09

  @Wesley
  Nee, de radio doet het niet, vandaar ook dat ik dacht dat er geen geforceerde herstart was uitgevoerd.

 • Michiel

  15 september 2017 om 18:58

  Wat bedoelje met timoscha

 • Peter

  16 september 2017 om 0:30

  Twee vragen:
  1. Hoe kan ik nu nog switchen tussen bijvoorbeeld de Nederlandse en de Amerikaanse app store? Omdat ik tijdelijk in de VS woon gebruik ik apps uit beide app stores.
  2. Alle apps staan nog steeds op de aardeschijf in de iTunes media app, deze zijn niet verwijderd. Kan ik dit zelf doen of staan ze er nog met een reden? Het scheelt 10GB aan aardeschijf ruimte.

 • Jan Aukes

  16 september 2017 om 7:38

  Voor alle mensen die oude ipa-bestanden willen terugzetten, vond ik deze link (niet uitgeprobeerd):
  http://techapple.net/2015/01/4-waysmethods-install-ipa-file-app-iphone-ipad-ipod-online-offline-methods/

 • timosha

  16 september 2017 om 12:03

  @Jan Aukes

  Alle alternatieve progjes die denken dat ze iTunes kunnen vervangen gebruiken de onderliggende functies van iTunes zoals bv. usbmuxd. Als de iTunes functies om ipa images te installeren verwijderd zijn kunnen die alternatieve progjes ook geen ipa images installeren.

  Zonder iTunes is er geen verbinding mogelijk met een iPhone/iPad/iPod Touch. iTunes gebruikt niet zo maar een USB-verbinding. De verbinding tussen iDevice en iTunes is een veilige netwerkverbinding (TCP/IP over USB).

 • Stef den Flater

  16 september 2017 om 13:33

  Ondanks wat (hier) gezegd wordt, blijf ik het gebruikersonvriendelijk vinden. Ook omdat je toch meer je batterij aanspreekt bij draadloos updaten dan via een kabel en iTunes en bij een nieuwe versie van iOS je al rap een download krijgt van meer dan 1 GB. Een update van die grootte heb ik liever tijdelijk op een harde schijf dan op mijn iPad. Gevolg is dan ook dat je best minstens 1 gb vrij houd voor eventuele nieuwe versies van iOS. Handig is anders.
  mvg

 • Wesley Fabry

  16 september 2017 om 14:34

  Meer info over de ipa-bestanden en apps map in iTunes Media heb ik toegevoegd aan het artikel.

  @peter wisselen in de iTunes Store kan nog steeds via het ‘vlaggetje’ onderaan de store in iTunes of bedoel je in iOS? Als dat het geval is moet je gewoon inloggen met het USA-account, dan past ie automatisch het land aan.

 • Teameaux

  16 september 2017 om 17:40

  Ik maak altijd mijn eigen ringtones met Music Maker op de Mac. Daarna syncen met iTunes en de ringtone selecteren in iOS-instellingen.

  Kan dit nog steeds of is dit nu voorbij?

 • Peter

  17 september 2017 om 0:40

  @Wesley, ik bedoel inderdaad apps voor op mijn iPhone.
  Zover ik weet kan ik op mijn iPhone niet wisselen tussen app stores, tenzij ik mij misschien met mijn USA account aanmeld, maar ik weet niet of ik dan de iCloud ga vern**ken…

 • Digilike

  17 september 2017 om 3:00

  Ik zou het logisch vinden als mettertijd de huidige MacAppStore en de App Store geïntegreerd worden om alle soorten apps te beheren op de computer.

 • Wesley Fabry

  17 september 2017 om 7:52

  @peter klopt, daar is niets aan te doen helaas. De App Store is daar niet voor gemaakt. Daarom zijn de meeste apss wereldwijd te koop.

 • Henk

  17 september 2017 om 9:30

  @ Wesley: n.a.v. iTunes Radio
  Ik heb iTunes opnieuw geinstalleerd, zonder resultaat.

  Daarna toevallig even een aanpassing gemaakt in mijn account via “toon mijn account”. En wat schetst mijn verbazing? Aansluitend werkt Radio weer.

  Het is fijn dat ‘ie ’t weer doet, maar wie het snapt mag het zeggen…

 • Rolf

  17 september 2017 om 22:33

  Dit artikel heb ik blijkbaar gemist maar na zoeken op Appletips kwam ik deze tegen en ben ik weer gerustgesteld…. Bij het synchroniseren van mijn iPad zag ik inderdaad niet meer de Apps staan in iTunes. Ik dacht dat ergens wat fout was gegaan met een update, maar dat is gelukkig niet het geval. Wel even wennen. In ieder geval, bedankt voor de tekst en uitleg!

 • Wesley Fabry

  17 september 2017 om 22:48

  @Rolf dat is fijn om te lezen, dankjewel voor de reactie.

 • Gerrit

  20 september 2017 om 13:58

  Fijn hoor! Ongeveer het enige echt handige, je apps beheren en indelen via iTunes op de Mac, gaat niet meer. Nu maar klooien met het verschuiven van apps op een daarvoor te klein schermpje. Was iTunes voor de rest dan nog wat gebruikersvriendelijker geworden… Maar nee, daar is niets aan verbeterd. Dank, meneer Apple!

 • Wesley Fabry

  20 september 2017 om 14:03

  Gelukkig kun je vanaf iOS 11 eenvoudig meerdere apps verplaatsen in één keer: https://www.appletips.nl/ios-11-meerder-apps-slepen/

 • kevin

  26 september 2017 om 15:48

  het lijkt inderdaad zo te zijn dat het niet langer mogelijk is eigen beltonen te gebruiken. of toch niet op de manier waarop het tot op heden mogelijk was.
  Ik heb nog de iPhone 6 plus en tegen beter weten in installeerde ik iOS11.
  In eerste instantie werkten mijn ringtones nog. Echter,de telefoon zelf moest minstens 10 keren per dag ge-reboot worden omdat hij gewoon muurvast zat, meestal tussen 2 animaties in…
  Alles stront-traag,ook eigen apps van de telefoon zelf.
  Ik besloot dan maar te restoren want zo verder gaan was geen optie.
  De restore liep ook niet van een leien dakje, zoiets stoms als mijn wifi-wachtwoorden kwamen niet mee (of vergis ik mezelf hier misschien en is dat normaal…)

  Hij is nog steeds stronttraag,alleen kom ik nu rond met 1 keer per dag rebooten :-(
  toen dat kreng de eerste keer na de restore een geluid maakte dacht ik: damn,mijn eigen tones zijn niet meegekomen….

  Ik had veel ge-personisaliseerdebeltonen en berichtgeluiden…all gone!
  iTunes geeft ze zelfs niet eens meer weer.
  als ik de bestanden terug aanklik in finder,weigert iTunes ze dan ook af te spelen.

  mijn mac zelf wel..bij snelle weergave speelt ie het gewoon. Maar iTunes kan blijkbaar geen m4r bestanden meer lezen.

  Waar gaat het toch allemaal naartoe.
  Om maar te zwijgen over al dat werk dat mensen zoals ik in die toontjes gestoken hebben…denken ze bij apple nu écht dat ik mijn ringtones ga betalen?????? En dan nog gewoon dezelfde prijs durven vragen als voor het volledige muziekbestand.

  Schandalig. Wij worden gewoon gevangen gezet en tot slaaf gemaakt.
  Ik heb respect voor de muziekindustrie, daarom KOOP ik ook al mijn muziek en download ik niks gratis.
  Maar als je dan nog niet eens een ringtone’tje mag maken….

  Apple is zijn reis naar de afgrond begonnen. geloof het maar van iemand die voordien best als fanboy kon versleten worden.

  Steve Jobs zijn erfgoed is al lang heen. En wat Apple straks nog onderscheidt van de rest is de van de pot gerukte prijzen.
  Hun cliënteel verschuift ook van mensen die Apple stuff kochten omdat het deed wat het moest doen, naar yuppies die gewoon voor het logo gaan.

  jammer,echt oh zo jammer.
  Ik ben nu al verdrietig om de telefoon die ik straks uit pure miserie zal moeten kopen, anders dan een iPhone.

 • kevin

  27 september 2017 om 17:51

  nog een verdere update van mijn ellende… zo goed als iedere app crasht, om de App Store te openen heeft ie 42 seconden nodig. Lekker snel :-/
  Telefoon valt te pas en te onpas uit. Of het echt steeds uitvallen is weet ik niet want laatst deed ie weer niks maar ik legde m gewoon op tafel. na een minuut of vijf lichtte het scherm plots op.
  In ieder geval..wat ik wel weet is dat dit ding zo niet te gebruiken valt. Onbetrouwbaar,wispelturig en vooral traaaaaaaaaaaaaaaaaaaaagggg :-(

  Ik koop een nokia 3110

 • kevin

  28 september 2017 om 17:16

  even een update jongens en meisjes :-)

  Ik heb (zelf) ontdekt dat het dus toch nog steeds mogelijk is eigen ringtones te gebruiken.
  vreemd genoeg heeft iTunes voor z’n eigen bibliotheek geen tonen meer maar plots zag ik dat het bij de iPhone en iPad nog wel vermeld stond (in iTunes ).
  dus sleepte ik al mijn tonen opnieuw in iTunes maar dan rechtstreeks in “tonen”.

  iTunes is ze nu op de telefoon aan het zetten as we speak :-)

  te vroeg gejammerd dus :-)

 • Egon

  30 september 2017 om 16:06

  Sinds de nieuwe iTunes wordt de app-applicatie niet meer ondersteund.
  Mijn vraag is hoe ik nu alle vroegere gedownloade apps kan verwijderen uit mijn iPhone ??
  Wanneer is ga naar de app store…updates…Aankopen..Niet op deze iPhone staat dit vol met apps met een wolkje en pijl (deze gebruik ik helemaal niet meer en ook niet meer van plan deze snel te downloaden)
  Hoe krijg ik deze lijst opgekuist ??
  Vroeger kon dit via iTunes…maar die optie is er ook niet meer…
  alvast dank

 • Gilbert

  2 oktober 2017 om 0:45

  Welke domme eikel heeft er voor gekozen dat je niet meer je eigen ringtoon kan gebruiken op je telefoon in IOS 11 (iPhone 8)

  Wie gaat dit weer fixen??????

 • Andreas

  7 oktober 2017 om 12:21

  waardeloos van Apple
  schaf een nieuw apparaat aan en je kan de apps niet meer synchroniseren !
  handmatig per stuk en dan max 5 per keer (meer kan iPhone 8 per keer niet aan, schiet dan terug naar beginscherm) te downloaden
  enorme stap terug in de tijd

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!