26 februari 2012

JavaScript uit- of inschakelen

Wanneer je internet webbrowser heel traag is heb je de mogelijkheid deze enigszins sneller te maken door het uitschakelen van JavaScript. Websites die dit gebruiken zullen daarna sneller laden en reageren. Wanneer je JavaScript uitschakelt zal dit niet betekenen dat je geen websites met JavaScript meer kunt bezoeken.

Ook heb je de mogelijkheid JavaScript uit te schakelen op iOS device. Dit kan handig zijn voor wat oudere types iPhones en iPods touch, denk daarbij aan de eerste generatie iPhone, iPhone 3G en de eerste twee generaties van de iPod Touch.

Javascript uitschakelen in Safari
1. Ga naar Safari ▸  Voorkeuren… ⌘
2. In de voorkeuren ga je naar Geavanceerd en vink het knopje 'Toon Ontwikkel-menu in menubalk' aan.
3. Ga naar Ontwikkel ▸ 'Schakel JavaScript uit'.

Javascript uitschakelen in Google Chrome
1. Ga naar Chrome ▸  Voorkeuren… ⌘
2. Ga naar de 'Geavanceerde opties' en klik bij Privacy op 'Instellingen voor inhoud…'.
3. Zoek naar 'JavaScript' en vink het knopje 'Niet toestaan dat sites JavaScript uitvoeren'.

Javascript uitschakelen in Firefox
1. Ga naar Firefox ▸  Voorkeuren… ⌘
2. Ga naar 'Inhoud' en vink de optie 'JavaScript inschakelen' uit.

Javascript uitschakelen in Safari voor iOS
1. Ga naar Instellingen app.
2. Kies voor 'Safari' en scroll naar onderen.
3. Deactiveer 'JavaScript'.

Wanneer je JavaScript uitschakelt zul je de websites die gebruik maken van JavaScript nog steeds kunnen bezoeken alleen de interactieve elementen zullen worden voorzien door een laad wieltje.


Reacties


 • sypie

  26 februari 2012 om 10:29

  Javascript uitzetten in de tijd van HTML5 is niet handig. HTML5 leunt namelijk veel op JavaScript. Eigenlijk ga je door het uitzetten van JavaScript ook de opmaak van veel websites verprutsen.

 • Maarten

  26 februari 2012 om 11:30

  Prima tip.
  Aanvullende vraag. Voor mijn werk log ik regelmatig thuis in.
  Ik krijg dan steeds de vraag of ik toestemming geef voor de start van een java applet.
  Kan ik dat standaard op ja zetten.

 • Erwin

  26 februari 2012 om 12:29

  Je stelt: “Wanneer je internet webbrowser heel traag is…”
  Dat is met Safari/Chrome echt niet het geval. Deze browsers hebben juist heel goede, zo niet de beste performance op javascript gebied (heb geen link paraat hiervan ter onderbouwing, maar die benchmarks zijn er vast wel).
  Slecht gebouwde of zware website’s zijn de oorzaak van traag laden, niet deze browsers. Een tragere internet verbinding scheelt natuurlijk ook.

  Na het eerste bezoek aan een website pagina wordt alle javascript in principe in de lokale cache van de browser bewaard en heb je er dus bij elke volgende pagina, die je bekijkt helemaal geen last van alle javascript: nul dataverkeer.

  Absoluut met sypie eens. Slecht advies voor normaal gebruik.
  Je krijgt géén laadwieltje te zien, want javascript wordt helemaal niet geladen.
  Heel veel functies in een website zullen niet werken, html5 en html4.
  Om je website te testen natuurlijk prima om uit te vinden hoe en wat er dan in een website nog wel werkt. Echter als advies om (bij normaal gebruik) snelheidswinst te verkrijgen niet zinvol.

  Tevens ga je voorbij aan het feit, dat bij slecht ontworpen sites of sites zonder caching op PHP level deze altijd traag zijn, ook als je javascript uit zet.
  De grootste tijdwinst voor sites die snel laden zit m in het aantal bestanden dat geladen wordt te beperken, niet de grootte er van.

  En: appletips.nl even als voorbeeld, hier worden heel veel losse afbeeldingen en losse javascript bestanden geladen, bij elkaar tel ik 101 bestanden > dat maakt de site traag.

  En ja een website laad sneller als javascript uit staat, dat is wel waar. Echter als je wilt dat je website snel laadt zou ik javascript gewoon wel aan laten staan.

 • Joey Verseput

  26 februari 2012 om 12:32

  @ Erwin

  Het artikel gaat voornamelijk over ‘Hoe schakel je javascript in of uit’, en niet specifiek over dat het je webbrowser sneller maakt. We geven alleen een voorbeeld.

Een reactie toevoegen: