13 juni 2013

MavericksNieuw in OS X 10.9 Mavericks

nieuwOSX109Eerder deze week heeft Apple OS X 10.9 Mavericks voorgesteld op het WWDC. Craig Federighi heeft ons wegwijs gemaakt in verschillende nieuwe functies die OS X 10.9 ons te bieden heeft. Wij hebben de afgelopen dagen de eerste beta van Mavericks onder de loep genomen en kunnen jullie alvast enkele opmerkelijke verschillen en nieuwigheden laten zien.

De meeste applicaties zijn voorzien van een nieuwe strakke metallic-look, denk hierbij aan de Contacten-, Agenda- en Notitie applicatie. Deze zien er, net zoals in iOS 7, strakker en eenvoudiger uit. Opvallend is dat de herinneringen applicatie voorlopig nog geen vernieuwing heeft ondergaan, uiteraard kan dit in de volgende beta's nog plaatsvinden.

Naast de nieuwe grafische veranderingen zijn er ook een hoop nieuwe opties toegevoegd. Enkele noemenswaardige opties zijn het toevoegen van een (Nederlandse) feestdagen kalender, uitbreiding van de Niet-storen functie, verbeterde toegankelijkheid, enzovoorts. In onderstaande slide-show kun je alvast een eerste indruk krijgen van OS X 10.9 Mavericks, de verschillen tussen 10.8 en 10.9 bekijken en enkele (nog niet genoemde) nieuwe functies en opties waarnemen.

Tip: bekijk de slide-show in volledige schermweergave voor een gedetailleerder resultaat.

Meer tips over OS X 10.9 Mavericks kun je hier terugvinden.Reacties


 • iDriftKing

  13 juni 2013 om 10:12

  Ik kijk uit naar de feature die de belasting van achtergrond programma’s wegneemt en ik ben benieuwd hoe dat precies gaat werken. Soms ben je iets aan het renderen en ik kan me niet voorstellen dat je dan wilt dat alle CPU en GPU kracht aan die app onttrokken wordt.

  Toch ga ik em niet meteen installeren op de moment dat ie uit komt. Ik heb zo een slechte ervaring met het upgraden.. (eerst van SL naar Lion en dan naar ML) Kernel Panics all over…

  Clean install en alles was opgelost..

 • Sander

  13 juni 2013 om 10:38

  Ik kijk vooral uit naar de tabs in de Finder. Tagging is ook een mooie toevoeging, zeker als het ook goed en snel werkt in een netwerk.

 • Dirk

  13 juni 2013 om 16:13

  Vindt het spijtig van safari’s topsite’s, hopelijk komt er een patch voor

 • Daniël

  13 juni 2013 om 17:54

  Ik vind het wel leuk te zien dat je nu een locaties kan toevoegen aan je agenda, zeker als dit werkt met de TomTom samen… Daarnaast hoop ik echt dat de contacten in OS X en iOS dezelfde invoervelden krijgen, want nu mis ik er een paar in iOS (meisjesnaam en leeftijd bij verjaardag bijvoorbeeld), maar kan je wel beter de kaarten (Facebook en iCloud) koppelen in iOS… Daarnaast zijn er nu wat bugs, zoals: “gebruik deze naam voor de kaartbundel”, die eens in de zoveeltijd weer overruled wordt door Facebook (?). Ook zou ik graag de trouwdagen van contacten in de agenda willen zien. Maar ook dat overlijden wordt weergegeven en dat bij overleden mensen een memorial teken komt, in plaats van: “vandaag jarig”.

 • Daniël

  13 juni 2013 om 17:56

  Bovenstaande vermelde leeftijd bij is natuurlijk in de agenda, niet in contacten. Overigens zijn de meldingen voor Facebook verjaardagen anders dan iCloud contacten, vreemd!

 • Kevin

  14 juni 2013 om 18:06

  Simplicity oké, maar het geheel uitkleden van de standaard applicaties zoals Contacten en Notes vind ik toch wel spijtig. Het lijken wel standaard Windows Forms applicaties uit Visual Studio 2008….

 • Imade

  16 juni 2013 om 14:04

  Ik gebruik Mavericks (10.9) al een tijdje en moet zeggen… zelfs de DP1 versie werkt al lekker.
  Moet wel opmerken dat sommige programma’s als Skype kunnen vastlopen/crashen.
  Maar dat hoort erbij en wordt vast wel opgelost.

 • Richard

  25 juni 2013 om 11:11

  Is er al een prijs bekend van Mavericks?

 • Koen

  5 juli 2013 om 13:31

  ik denk dat je er vanuit kan gaan dat het weer ongeveer 18 euro gaat kosten..
  de laatste updates waren allemaal rond dit bedrag..

Een reactie toevoegen: