27 maart 2017

macOS SierramacOS Sierra 10.12.4: Night Shift instellen, activeren en gebruiken

night shift logo iOS 9.3

Vanaf macOS Sierra 10.12.4 hebben we er een nieuwe, maar stiekem ook een belangrijke functie erbij gekregen op de Mac. Zoals in iOS kun je nu in macOS ook Night Shift (nachtmodus) activeren. Dit zorgt ervoor dat je ’s avonds minder last hebt van het felle blauwe licht dat het scherm produceert.

De nieuwe functie maakt het mogelijk om minder blauw licht te produceren en ervoor te zorgen dat je ogen niet vermoeid geraken door het felle licht. Ook is dit beter voor je slaap, want het blauwe licht zorgt er volgens wetenschappers voor dat je minder melatonine aanmaakt. Met Night Shift wordt het blauwe licht onderdrukt door een gele gloed over het scherm. Hierdoor straalt het scherm een warme natuurlijke kleur uit wat prettig is voor je ogen wanneer het donker is.

Ondersteunt mijn Mac Night Shift?

Helaas ondersteunen niet alle Macs deze nieuwe functie, alleen Macs met een ingebouwd scherm en 'officiële schermen' van Apple in combinatie met een Mac ondersteunen deze optie. De apparaten die dit ondersteunen zijn: MacBook (12-inch begin 2015 of nieuwer), iMac (laat 2012 of nieuwer), iMac Retina 5K (laat 2014 of nieuwer), MacBook Pro 13-inch en 15 inch ( 2012 of nieuwer), MacBook Pro Retina (midden 2012 of nieuwer), MacBook Air (2012 of nieuwer), Mac mini (laat 2012 of nieuwer), Mac Pro (laat 2013 en nieuwer), Apple LED Cinema Display, Apple Thunderbolt Display, LG UltraFine 5K Display en LG UltraFine 4K Display.

Hoe Night Shift activeren op een Mac

• Navigeer naar  ▸ Systeemvoorkeuren
• Open het voorkeurenpaneel 'Beeldscherm'
• Klik op het tabblad 'Night Shift'

Je hebt nu de keuze om Night Shift handmatig in te schakelen, dit doe je door bij 'Handmatig' de optie 'Zet aan tot zonsopgang' in te schakelen'. Onderaan kun je de intensiteit van het licht instellen via de schuifbalk ‘Kleurtemperatuur'. Onmiddellijk wordt de intensiteit van het blauwe licht van je scherm aangepast.

Night Shift voor Mac instellen en gebruiken

Via het berichtencentrum kun je Night Shift meteen activeren. Open het berichtencentrum via de drie horizontale strepen in de menubalk en navigeer naar het tabblad 'Vandaag'. Scrol omlaag om bovenaan de optie 'Night Shift' weer te geven en te activeren.

Night Shift voor Mac plannen

Ook kun je Night Shift inplannen, dit is ook aan te raden wanneer je gebruik wilt maken. Ga hiervoor naar  ▸ Beeldscherm ▸ Night Shift. Via de optie 'Schema' kun Night Shift automatisch activeren van zonsondergang tot zonsopkomst. Kier hier dan voor de optie ‘Zonsondergang tot zonsopgang'

Verder is het mogelijk om je eigen tijden in te stellen wanneer Night Shift geactiveerd moet worden. Kies dan bij schema voor 'Aangepast' en kies de gewenste tijden wanneer de optie automatisch in- en uitgeschakeld moet worden.

Lees ook: Eenvoudig grote bestanden opsporen met macOS Sierra

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


 • Erik

  28 maart 2017 om 10:16

  Ik heb een iMac 21.5 van medio 2011 en het lijkt over deze niet Night Shift ondersteund. Volgens dit bericht zou dat wel zo moeten zijn.

  Vreemd…

 • Wesley Fabry

  28 maart 2017 om 11:16

  @Erik bedankt voor het melden, de ondersteunende apparaten zijn helaas t.o.v. de beta gewijzigd. De officiële lijst vind je nu terug in het artikel, helaas valt jouw iMac er net buiten.

 • Kees Jurgens

  29 maart 2017 om 1:40

  Na installatie van 10.12.4 werken op mijn MacBook Pro de helderheidsknoppen en schuifjes van het beeldscherm niet meer……

 • Wesley Fabry

  29 maart 2017 om 9:49

  @Kees heb je de MacBook al eens geforceerd herstart? https://www.appletips.nl/mac-geforceerd-herstarten/

 • Kees Jurgens

  29 maart 2017 om 10:54

  @Wesley dat had ik niet gedaan, maar nu wel. Het helpt helaas niet.

 • Wesley Fabry

  29 maart 2017 om 11:24

  @kees dan kun je dit eens proberen: https://www.appletips.nl/ehbo-problemen-met-je-mac-smc-resetten/ als dat niet helpt kun je dit nog proberen: https://www.appletips.nl/het-pram-en-nvram-van-je-mac-resetten/

 • Kees Jurgens

  29 maart 2017 om 12:02

  @Wesley ik heb beide instructies gevolgd, maar zonder resultaat. Ook heb ik nog met de shift ingedrukt opgestart (Veilige modus), maar het mocht allemaal niet baten.
  Ik zie wel het ‘zonnetje met het balkje’ in mijn beeldscherm als ik de F1, of F2 indruk, maar met de hoeveelheid licht van het scherm gebeurt niets.
  Heb je nog andere suggesties?

  In ieder geval bedankt voor je eerdere suggesties.

 • Wesley Fabry

  29 maart 2017 om 12:30

  @Kees hmm dan weet ik het ook even niet meer, kun je de helderheid wel aanpassen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beeldschermen ▸ Beeldscherm? Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Jeroen

  29 maart 2017 om 19:40

  Hoi,

  Ik heb een mac mini 2014 en die is aangesloten via HDMI op mijn tv maar ik zie geen nightshift bij mijn beeldscherm staan. Ook niet na herstart. Vreemd. Bog een tip?

 • Wouter

  29 maart 2017 om 19:53

  @Kees Jurgens: Had ik nou nooit bij nagedacht om te testen maar bij mij werkt dat inderdaad ook niet. Kan me overigens niet meer herinneren wanneer het wel heeft gewerkt, vast ooit wel eens. Heb MacBook Pro Retina 2015.

 • Wesley Fabry

  29 maart 2017 om 20:45

  @jeroen dit werkt alleen in combinatie met een extern Apple scherm (zie tip)

 • Martin

  29 maart 2017 om 22:35

  Night Shift is vreselijk irritant op Macbook Air. Tijdens het scrollen ontstaat telkens een rode gloed om de teksten. Dit is juist extra vermoeiend voor de ogen. ik heb ook geprobeerd om de kleurtemperatuur wat lager te zetten, maar bovenstaand effect blijft te nadrukkelijk aanwezig. Ik heb deze functie maar weer uitgeschakeld, want dit werkt voor mij niet.

 • Kees Jurgens

  29 maart 2017 om 23:19

  @Wouter ik heb een MacBook Pro Retina 2013. Ik heb de dimfunctie nodig voor het kaliberen van het scherm. Het licht is pas goed bij ongeveer 5 klikjes met de F1 functie-knop. Bovendien gebruik je dan ook zo de accu minder.

 • Kees Jurgens

  30 maart 2017 om 9:47

  @Wesley ik heb mijn MacBook Pro terug gezet naar de vorige macOS versie, 10.12.3, om er zeker van te zijn, of het aan de update ligt, of niet.
  Onder 10.12.3 werkt het weer zoals het hoort. Het blijkt dus echt aan de update te liggen. Ik ga Apple hierover maar eens proberen te informeren.

 • Wesley Fabry

  30 maart 2017 om 10:18

  @Kees dat is vervelend, dan zal er wel snel een oplossing komen. Misschien dat de nieuwe beta dit probleem al oplost, op mijn MacBook Pro (Touch Bar) is het probleem alleszins niet.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!