23 augustus 2016

Nieuwe Mac? Hoeveel opslagruimte moet je kiezen

2 min leestijd
Nieuwe Mac? Hoeveel opslagruimte moet je kiezen
macOS
2 min leestijd

Misschien heb je een oude Mac en wil je deze binnenkort vervangen door een nieuwe Mac. Het is dan soms lastig om te bepalen hoeveel opslagruimte je nodig hebt en welke je moet kiezen.

Nu we steeds meer online onze foto’s, documenten en overige bestanden bewaren is het soms slim om een lagere opslag te kiezen. Maar let op, diensten zoals DropBox en iCloud Drive bewaren misschien wel al je bestanden online, je hebt nog steeds de opslag nodig op je Mac.

Het zit zo: deze diensten downloaden gewoon de bestanden naar Finder of applicaties die er gebruik van maken. Dankzij zo’n online dienst wordt alles gesynchroniseerd en is er altijd een back-up online. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe Mac koopt moet je niet eerst je bestanden extern bewaren om ze vervolgens over te zetten naar je nieuwe Mac. Op de nieuwe Mac activeer je gewoon Dropbox of iCloud Drive en onmiddellijk wordt alles gedownload.

Je huidige opslagruimte van je Mac bekijken

Een goede maatstaaf is je huidige Mac. Het beste kun je hier controleren hoeveel opslagruimte je momenteel gebruikt. Dit kun je via onderstaande procedure controleren.

• Navigeer naar -menu in de menubalk
• Open de optie 'Over deze Mac'
• Klik op het tabblad 'Opslag'

opslagruimte van je nieuwe Mac bepalen

Per direct zie je hier hoeveel opslag je gebruikt en hoeveel je er nog beschikbaar hebt. De kleuren van de balk geven aan waaruit je opslag op dat moment bestaat. Heb je nog een oudere Mac zonder OS X Yosemite of nieuwer? Dan kun je de huidige opslag ook controleren via: Finder ▸ Programma’s ▸ Hulpprogramma’s ▸ Schijfhulpprogramma ▸ selecteer je harde schijf.

Bekijk ook: Altijd de laagste prijs voor jouw Apple producten dankzij de appletips Koopwijzer

Opslagruimte voor een nieuwe Mac bepalen

Nu je weet hoeveel opslag je op dit moment gebruikt heb je een goede indicatie over hoeveel opslagruimte je toekomstige Mac moet over beschikken. Bepaal eerst of je alle applicaties en bestanden op deze Mac wel wilt behouden. Maak een afweging en zorg ervoor dat je minstens 25% extra opslagruimte kiest dan wat je nu verbruikt. Stel je hebt een harde schijf van 500 GB en je gebruikt 300 GB, dan kan jouw nieuwe Mac gerust uit weer 500 GB bestaan

SSD opslag is sneller en veiliger, maar helaas ook duurder

De MacBooks beschikken allemaal over SSD opslag, deze is sneller, betrouwbaarder en veiliger dan een fysieke harde schijf. Echter zijn deze wel duurder en beschikken over minder capaciteit. Bij SSD zal je dus al sneller een 'duurdere' variant moeten kiezen zoals 256GB of 512 GB.

ook interessant
Een volledige Time Machine reservekopie terugzetten op een Mac
Een volledige Time Machine reservekopie terugzetten op een Mac

Heb je OS X (macOS) opnieuw geïnstalleerd, dan kun je jouw bestanden en instellingen terugzetten via een Time Machine reservekopie (back-up)

info
Auteur Wesley Fabry
Datum23/08/2016 10:34
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  2 reacties

Reacties

  • Ik mis de belangrijke toevoeging van Disk trimming, (of heet het anders) de toevoeging van Apple in macOS Siërra, waarmee het systeem automatisch bepaalt welke data relevant is en welke niet, welke vervolgens eenvoudig verwijderd kan worden of online opgeslagen. Dit kan ook tientallen GB’s besparen en het verschil maken :)

    Beantwoorden
  • Mja… dit lijkt me de benadering voor als je Mac het opeens begeeft en je met je creditcard naar een winkel snelt.

    Voor als je denkt “Ik mag nu toch wel eens een nieuwe kopen…” zou ik meer tijd inruimen, en dan bezien:
    – welke gegevens waarschijnlijk niet meer op je “daagse” computer nodig zijn (en dus wellicht op een los medium opgeslagen kunnen worden), en welke gegevens juist naar de cloud moeten om vanaf al je apparaten benaderd te kunnen worden;
    – welke apps je eigenlijk toch niet meer gebruikt (bijvoorbeeld omdat je inmiddels “betere” hebt), en welke apps je wilt gaan gebruiken.

    Mocht je bijvoorbeeld met dit nieuwe systeem eindelijk ook aan de videobewerking willen, dan zul je een systeem willen met veel snelle opslag (ook voor tijdelijke bestanden), veel werkgeheugen en ook nog eens verwerkingskracht. De ruwe bronbestanden van je video’s kunnen vervolgens wel op een losse harde schijf (of zelfs gegevens-DVDs) verstoffen.
    Maar wil je van je nieuwe Mac vooral draagbaarheid, dan zul je minder goed aan videobewerking kunnen doen.

    Misschien moet ik mijn babbels met mezelf als voorbeeld verduidelijken.
    In 2013 ergerde ik mij zozeer aan de vermeende “bureaucratie” in Windows (en vond ik niet helemaal wat ik zocht in Linux), dat ik besloot tot aanschaf van een MacBook Pro. Die moest “alles” kunnen, en dat werd dus de duurste uitvoering. Voorjaar 2014 stierf voortijdig mijn Windows meenemertje (Asus Eee). Die is dan maar vervangen door een 11″ MacBook (2013) in de goedkoopste uitvoering, maar (met mijn creditcard in de winkel) toevallig met 256 GB (in plaats van de 128 die mij geldelijk al slecht genoeg uitkwam).

    Achteraf ben ik blij met die 256 GB. Als er weer eens mogelijk nuttige software tijdelijk (bijna) gratis is, dan belandt die op de MBA, terwijl de MBP beschikbaar blijft voor “het echte werk”. Het inventariseren van die koopjes verloopt trager dan de aanwas. Herken je deze toestand, dan weet je dus ook, dat je de ruimte van deze apps dus niet moet meerekenen, en al helemaal niet met 25% extra. En wellicht spreek je met jezelf af om die nieuwe Mac “schoon” te houden, en alle hebbedingetjes eerst op de huidige te proberen.

    Heb je dan twee Macs, waarschijnlijk ook een iPhone en wellicht nog meer apparaten, dan wordt het zinnig om bepaalde dingen toch maar in de cloud te stallen. Maar uiteindelijk kan ook weer veel uit die cloud weg. (Ik heb pas weer eens de bezem gehaald door mijn foto’s en scherm-afdrukken op iCloud, Dropbox, Google Drive en OneDrive. Bijna niks weggegooid, maar wel afgelegd naar losse harde schijven (in tweevoud).
    Ik heb (ondermeer) twee stapels WD Elements harde schijven van 1,5 en 2 TB. Ik denk, dat ik als die vol zijn verder ga op geheugenkaartjes. (Bewaren in oude sigarenblikjes als Kooien van Faraday?)
    En eh… maak óók back-ups van je clouds! Ik weet van een website die opeens (zonder backup) verdwenen was, omdat de webhost zijn rekeningen aan het serverpark niet betaald had (of zoiets).

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store