12 oktober 2015

El CapitanOS X El Capitan: Spotlight verplaatsen en van grootte wijzigen

spotlight icon voor OS X/iOS

Spotlight is naast Finder en Dock het hart geworden van OS X, sinds OS X Yosemite is Spotlight veelzijdiger geworden. Zo kun je allerlei zoekopdrachten uitvoeren en kun je gelijk Wikipedia resultaten bekijken of website suggesties krijgen, ook kun je conversies en berekeningen uitvoeren.

OS X El Capitan gooit daar nog een schepje bovenop, weersverwachtingen en sportuitslagen zijn terug te vinden in Spotlight. Verder is Spotlight letterlijk veelzijdiger, ben je in staat het gehele Spotlight venster te verplaatsen en kun je de grootte aanpassen.

Spotlight verplaatsen el capitan

Het verplaatsen van het Spotlight venster is heel eenvoudig, klik in het zoekveld op een lege ruimte en houdt de klik vast. Sleep nu het venster naar een ander plek op je scherm.

Ook kun je het venster vergroten zodat je meer resultaten kunt bekijken. Let wel, alleen verticaal kan het venster worden aangepast. Plaats de muisaanwijzer aan de onderste rand van het venster tot dit een pijl wordt. Klik en sleep nu de rand omlaag om het venster te vergroten.

Lees ook: Een slimmere spotlight voor OS X El CapitanReacties


 • René

  12 oktober 2015 om 10:22

  Allemaal leuk en aardig, maar laat El Capitan eerst maar eens goed werken met de reeds bij Yosemite aanwezige belangrijke functies zoals MAIL. :-( Naar mijn mening is El Capitan te vroeg gelanceerd, ondanks de altijd prachtige Apple promotie met mooie beloftes.

 • Rudy

  12 oktober 2015 om 12:48

  …En wat verdwenen is: de mogelijkheid om de locatie, het pad, van een geselecteerd item te zien (was hiervoor mogelijk door de alt+cmd-toets in te drukken). Ook kon je zo met een klik naar de bovenliggende map i.p.v. het item te openen. Ik vond dit altijd een sterke mogelijkheid bij het beheren van de computer.

 • Dennis

  12 oktober 2015 om 18:20

  Waar ik me dan enorm over verbaas is dat, als je dan al een scherm maakt welke in grootte aan te passen is, dat de je deze dan alleen maar in de hoogte kunt aanpassen!!!!!! Is het nu zoveel moeite om deze ook in de breedte aan te kunnen passen???? In mijn ogen een punt eraf voor Apple.

 • Peter

  14 oktober 2015 om 10:09

  @Rudy: als je “Toon alles in FInder” kiest onderaan de zoekresultaten krijg je een nieuw venster, met onderin nog steeds de pad-aanduiding :-).

 • Danny

  15 januari 2016 om 11:01

  Vanaf Yosemite trekt Spotlight op niets meer… brol.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!