14 maart 2012

10.7OS X Lion: Safari, Google, Mission Control, iTunes & Wallpapers

Safari: Er zijn aantal mogelijkheden om een nieuw tabblad in Safari te openen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de toetsencombinatie cmd⌘ + T, de '+'-knop in de menubalk of de menuoptie: Archief ▸ Nieuw tabblad. Aan dit lijstje kan nog een minder bekende manier worden toegevoegd, je kunt namelijk dubbelklikken op het grijze gebied achter tabbladbalk om een nieuw tabblad te openen.

Google: Wanneer je een willekeurig stuk tekst hebt geselecteerd in een applicatie, dan kun je de tekst direct in Google opzoeken. Sleep hiervoor de tekst op het Safari icoon in het Dock, automatisch wordt er een nieuw Safari venster geopend en van de geselecteerde tekst een Google zoekopdracht gemaakt.

Mission Control: Met behulp van F3-toets is het mogelijk om Mission Control te activeren en ook weer te deactiveren. Wanneer je echter de F3-toets langere tijd ingedrukt blijft houden, dan blijft Mission Control actief zolang dat je de toets ingedrukt blijft houden. Laat je de toets weer los dan zal ook Mission Control weer verdwijnen, deze methode werkt ook met het OS X Dashboard (F4).

iTunes: In Lion heeft de iTunes-illustraties schermbeveiliging een extra optie gekregen, Door met de muisaanwijzer over de album-art te bewegen kun je de bijbehorende muziektrack afspelen. Op het moment dat je de muisaanwijzer op een afbeelding plaatst wordt de cover-art vergroot weergegeven en verschijnt de afspeelknop. Om deze muziek af te kunnen spelen hoeft iTunes niet actief te zijn.

Wallpapers: Heb je ooit een wallpaper ingesteld en weet je niet meer waar het originele bestand op je harddisk terug te vinden is dan kun je snel een kopie maken van de wallpaper. Open  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Bureaublad en schermbeveiliging ▸ Bureaublad. Klik op de voorvertoning van de actieve wallpaper en sleep deze uit het venster naar het bureaublad. Er wordt nu een kopie van de wallpaper gemaakt en op het bureaublad geplaatst.Reacties


 • Louis vD

  14 maart 2012 om 10:59

  “Google” moet zijn “standaard zoekmachine”. Want als je die ongesteld hebt staat op bijv. Bing dan opent hij met deze methode Bing en niet Google.

 • Louis vD

  14 maart 2012 om 10:59

  Moet zijn “ingesteld hebt staan” ;)

 • Verelst Jan

  14 maart 2012 om 14:39

  Die iTunes schermbeveiliging doe het niet, scherm blijft gewoon zwart !!!

 • Stefan

  15 maart 2012 om 1:21

  Als ik een woordje in mijn safari icoon sleept in de dock krijg ik alleen overzicht te zien van alle geopende venster maar geen pagina met google die geopend wordt.

 • Ronald

  15 maart 2012 om 5:49

  Merci. Bij mij werkt de zoekoptie ook via: selectie tekst -> rechtermuisknop -> search with google. Heeft niet iedereen die?

 • Stefan

  15 maart 2012 om 12:22

  Klopt Ronald, maar dat slepen van een woord in Safari icoon werkt echt niet. Er komt dan wel een geheime optie beschikbaar…Safari icoon knippert 2x en laat dan overzicht zien van alle actieve vensters.

 • Piet

  18 maart 2012 om 11:43

  Safari trucje werkt hier helaas ook niet. Jammer, omdat het me zeer handig lijkt!
  Enig idee waarom dit bij sommige systemen niet werkt?

  (Ik gebruik OS X 10.7.3 en Safari 5.1.4)

 • Nick

  18 maart 2012 om 17:45

  Bedankt. Safari is 3x gecrasht door dat Google-grapje!

  OS X 10.7.3, Safari 5.1.3

Een reactie toevoegen: